Bebeğinizin Sizi Duyduğundan Emin misiniz?
Bebeklerde işitme kaybı problemlerini anlamak her zaman için kolay olmuyor. Ebeveynlerin bu durumu fark etmesi zaman alabiliyor. Oysa ki bebeklerde işitme kaybı problemlerinin erken teşhisi, ileride yaşanabilecek dil gelişimi sorunlarının da önüne geçiyor. Bebeğiniz doğar doğmaz işitme tarama testlerinin yapılması uzmanlar tarafından öneriliyor.
Bebeklerde işitme kaybı problemlerini ebeveynler geç anlayabiliyor. Her anne-babanın isteği, bebeklerin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesidir. Yalnız, bazı sorunları ebeveynler doğumdan çok sonra anlayabiliyor. Bu sorunlardan en önemlisi; bebeklerde işitme kaybı. Bebeklerde işitme kaybı, doğuştan veya sonra oluşabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre dünyada yaklaşık 600 milyon engelli birey bulunuyor. Türkiye'de ise her yıl dünyaya gelen 1 milyon 300 bin bebekten 2 bini işitme engelli doğuyor. Bebeklerde işitme kaybının erken teşhisi oldukça önemli bir yer tutuyor. Çünkü, işitme engeli olan ve işitme problemi geç fark edilen bebeklerin, ileride dil gelişimi de olumsuz yönde etkileniyor.
Bebeklerde İşitme Kaybı Nedenleri Nedir?
Bebeklerde işitme kaybının nedeni birçok faktörden kaynaklanıyor olabilir. En önemli işitme kaybı nedenleri arasında ise; annenin hamileliğinde geçirmiş olduğu viral enfeksiyonlar ve bebeğin prematüre doğmuş olması gösteriliyor. Bununla birlikte; bebeğin iç kulağında normal dışı bir gelişme olduysa, doğumdan sonra enfeksiyon, yaralanma vb. durumlarda iç kulaktaki sinirler hasar gördüyse, işitme kaybı problemleriyle karşılaşılabiliyor. Bazı durumlarda kulakta sıvı dolması da bebeklerde işitme kaybı problemlerine yol açabiliyor. Yalnız, sıvı dolmasından kaynaklı işitme problemleri, genellikle geçici bir durumdur. Sıvı dolmasından dolayı işitme kaybı yaşayan bebeklerin, kalıcı olarak işitme problemlerinin olması çok nadir görülmektedir.
Bebeklerde İşitme Kaybı Problemleri Nasıl Anlaşılır?
Bebeğinizin hareketlerini gözlemleyerek işitme kaybı olup olmadığını anlamanız mümkün. Yenidoğanlar, ilk iki ay anne sesini duyduğunda sessizleşir. Yüksek seslerde irkilir ve ağlar. 6 aylık bebekler ise anne sesini duyduğunda annelerine doğru bakarlar. 1 yaşından itibaren de bebekler müzik seslerine tepkiler vermeye başlar. Bununla birlikte, günümüzde yenidoğan bebekler hastaneden çıkmadan önce işitme tarama testlerine tabii tutuluyor. Bir problem olduğu anlaşıldığında gerekli müdahaleler yapılıyor.
İşitme Tarama Testleri Nasıl Uygulanıyor?
Yenidoğanlar hastaneden çıkış yapmadan gerçekleştirilen otoakustik işitme tarama testlerinde, bebek sessiz bir ortama alınır. Kulağına bir cihaz koyulur ve bu cihazla çeşitli sesler dinletilir. Bilgisayar ortamında bebeğin bu seslere verdiği tepkiler ölçülür. İşlem acısız ve kısa sürelidir. Bu işlemden sonra riskli bebekler için emin olmak adına bir de ABR/BERA testi yapılabilmektedir. Testlerden sonra işitme kaybı gözlemlenen bebekler için uygun bir tedavi yöntemi belirlenerek tedavi süreci başlatılır.
Bebeklerde İşitme Kaybı Problemlerinde Erken Teşhis Çok Önemli
Bebeklerde işitme kaybı problemlerinde erken teşhis oldukça önemli bir rol oynuyor. Araştırmalara göre; geç farkedilen işitme kaybı problemleri, bebeklerin ileride dil gelişimini olumsuz etkiliyor ve konuşmada aksaklıklar meydana gelebiliyor. Dolayısıyla bebeğiniz doğar doğmaz, hastaneden çıkmadan işitme tarama testlerini yaptırmalısınız. İlerleyen zamanlarda ise bebeğinizin davranışlarını sürekli gözlemleyerek problemin olup olmadığını anlayabilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var