Bebeklerin Sağlıklı Bir Şekilde Kilo Almasına Yardımcı Olan Besinler!
Bebeklerin kilo almasına yardımcı olan kalorisi yüksek ancak bir o kadar da sağlıklı besinleri sizler için sıraladık.
Yaşına ve boyuna göre olması gerekenden daha zayıf olan bebekler, her zaman ebeveynlerinin endişelenmesine sebep olur. Böylesi bir durumda ilk olarak bebeğin doktorunu ziyaret etmek gerekir. Kilonun düşük olmasının altında herhangi bir hastalık yatmıyorsa, diyet listesine kalori miktarı biraz daha yüksek ancak sağlıklı olan yiyecekler eklenerek bebeğin kilosunun ideal seviyelere ulaşmasına yardımcı olunabilir. Peki, bebeklere kilo aldıran yiyecekler neler? İşte ek gıdaya geçen bebeklere kilo aldıran sağlıklı besinler....
Bebeklere Kilo Aldıran Yiyecekler Nelerdir?
Günümüzün en yaygın hastalıklarından biri obezite olsa da hala birçok anne baba “bebeğim kilo almıyor!” şikâyetiyle doktorlarının yolunu tutuyor. İşin aslına bakılırsa, bebeklerin zayıf veya kilolu olmasından ziyade sağlıklı bir bünyeye sahip olup olmadıkları önemlidir. Kilolarında ufak sapmalar olabilir ve bu sapmalar gelişim süreçlerinde gayet normaldir. Ancak bebek gelişim tablosuna göre ciddi sapmalar varsa, burada ilk olarak yapılması gereken şey bebeğin doktorunu ziyaret etmek olacaktır. Yapılan tahlil ve tetkiklerde kilo almasını önleyecek herhangi bir hastalık saptanmazsa ve bebeğin gelişiminde ciddi bir gerilik söz konusu değilse endişe edilmesine gerek yoktur. Ancak bu gibi durumlarda birçok anne baba bebeklere kilo aldıran yiyecekler nelerdir sorusunun cevabını araştırıyor. Biz de buradan yola çıkarak hazırladığımız içerikte, bebeklerin kilo almasına yardımcı olan sağlıklı yiyecekleri derledik.
1. Avokado
Bebeklere kilo aldıran yiyeceklerin başında gelen avokado, vitamin ve mineral içeriği yüksek bir besindir. Doymamış yağ kaynağı olması sebebiyle bebeklerin sinir ve beyin gelişimine önemli bir katkıda bulunur. Ayrıca lifli yapısı sayesinde kabızlığı önlemek için birebirdir. Avokadoyu bebeğinize 6. aydan itibaren yedirebilirsiniz. Ancak alerji ihtimaline karşı başlangıçta porsiyonu ufak tutup bebeğinizi gözlemlemeniz önerilmektedir. Eğer herhangi bir alerjik reaksiyon ile karşılaşmazsanız ilerleyen günlerde porsiyonu artırabilir, püre haline getirdikten sonra yoğurt veya yumurta gibi besinlerle karıştırarak bebeğinize yedirebilirsiniz.
Bunu da Okuyun: Bebekler İçin Avokadonun 8 Faydası!
2. Hurma
Bebeğim kilo almıyor diyen neredeyse her annenin öğünlere eklediği hurma, tatlımsı tadı sebebiyle birçok bebeğin severek yediği besinlerden biridir. Tadının yanı sıra içeriğinin zengin olması da hurmayı bebek beslenmesinde cazip bir hale getiriyor. Magnezyum ve kalsiyum içeriği kemiklerin güçlenmesine yardımcı olurken, lifli yapısı kabızlığı önlüyor. Üstelik demir içeriğinin yüksek olması, hurmayı bebek beslenmesinde daha da özel kılıyor. Ek gıdaya geçtikten sonra günde 1 adet çekirdeksiz ve püre şeklinde yedirilen hurma, bebeklerin kilo almasında oldukça etkili.
3. Ceviz
Düşük kilolu bebekler için önerilen bir diğer besin de cevizdir. Zira ceviz oldukça kalorili bir kuruyemiştir. Fakat kalorisi tamamen içerdiği sağlıklı yağlardan kaynaklanır. Cevizin Omega 3 içeriği çocukların beyin gelişimini desteklemekle birlikte, kalp damar sağlıklarını ve sinir sistemlerini de korur. Ancak kuruyemişler alerji potansiyeli yüksek olan gıdalar olduğundan, bebeklerin 1 yaşından önce tüketmesi önerilmiyor. 1 yaşından sonra ise bütün halinde değil, rendelenerek verilmesi gerekiyor. Böylelikle ufak ceviz parçalarının bebeğin boğazına kaçma ihtimali önlenmiş oluyor.
4. Yoğurt
Bebeklerin kilo almasına yardımcı olan bir diğer sağlıklı yiyecek de yoğurttur. Yoğurt, bağırsak florasını dengeleyen çok önemli bir besindir. Ayrıca vitamin ve mineraller açısından zengin olduğu için düzenli tüketimde bebeğin ideal kilosuna çıkmasına yardımcı olabilir. Yoğurt, 6. aydan itibaren ek gıdaya geçen bebeklere yedirilebilir. İlerleyen aylarda alerji riski düşük meyvelerle karıştırılıp yoğurtla farklı tatlar da hazırlanabilir.
Bunu da Okuyun: Bebekler İçin Yoğurdun Faydaları Nelerdir?
5. Muz
Düşük kilolu bebekler için önerilen bir diğer besin de muzdur. Çünkü muz kalorisi yüksek ancak sağlıklı bir meyvedir. Özellikle potasyum ve manganez kaynağı olduğu biliniyor. Ek gıdaya geçildikten hemen sonra püre halinde bebeklere yedirilebilir. Üstelik alerji potansiyeli yok denecek kadar az.
6. Tatlı Patates
Bebeklere kilo aldıran yiyecekler denildiğinde akla ilk gelen besinlerden biri de tatlı patatestir. Çünkü 100 gramında 90 kalori bulunuyor. İçerdiği A vitamini neredeyse havuç kadar yüksektir. Bu da başta görme problemlerini önlemekle birlikte çeşitli kanser hücreleriyle savaşmaya yardımcı oluyor. Ayrıca iyi bir folik asit kaynağıdır. Tatlı patatesi 6. aydan sonra püre şeklinde bebeğinize yedirebilirsiniz.
7. Yumurta
Bebeğe kilo aldırmanın doğal yollarından biri de kahvaltılarında yumurtaya yer vermektir. Çünkü yumurta, o aylarda bebeğin yiyebileceği en iyi protein kaynaklarından biridir. Ayrıca yüksek kolin içeriği sayesinde bebeklerin beyin gelişimini destekler, B2 vitamini sayesinde deri ve göz gelişimine katkıda bulunur. Ancak yumurtanın beyazı bebeklerde alerjiye sebep olabiliyor. Bu nedenle sarısına 7. ay civarı başlanabiliyorken beyazı için 1. yaşın beklenmesi öneriliyor.
Bunu da Okuyun: Bebeklere Bıldırcın Yumurtası Verilebilir mi?
8. Pekmez
Kilo alımı düşük seyreden bebekler için pekmez iyi bir alternatiftir. Zira pekmezin iştah açısı bir etkisi bulunuyor. Ayrıca kalorisi yüksek olduğundan kilo alımını hızlandırabiliyor. Pekmez, bebeklerin menüsüne 7. aydan sonra günde 1 tatlı kaşığı olarak eklenebilir. Ancak pekmezin yoğurt gibi besinlerle karıştırılarak yedirilmemesi gerekiyor. Çünkü yoğurt gibi süt ürünleri, pekmezin içindeki demirin vücut tarafından emilimini zorlaştırıyor.
9. Et
Kalorisi yüksek olan dana eti de bebeklerin kilo almasına yardımcı olan besinlerden biridir. Dana etini 7. ayın sonunda kıyma şeklinde sebze pürelerinin içine ekleyerek bebeklerin beslenmesine dahil edebilirsiniz. 8. aydan sonra ise tavuk etine yer vermeye başlayabilirsiniz.
10. Anne Sütü
Bilindiği gibi ilk 6 ay bebeklere yalnızca anne sütü verilmesi öneriliyor. Çünkü anne sütü bu süreçte bebeğin ihtiyacı olan tüm vitamin ve mineral içeriğini tek başına karşılayabiliyor. Altıncı aydan sonra ise yine 1. yıla kadar anne sütünün ana besin kaynağı, katı gıdaların ise ek besinler olarak verilmesi tavsiye ediliyor. Çünkü anne sütünün içeriği bu dönemde de birçok besine kıyasla daha zengindir. Eğer sütünüzle ilgili bir problem yaşamıyorsanız 6 aya kadar yalnızca anne sütü, ortalama 2 yaşına kadar ise anne sütü destekli ek gıdalar ile bebeğinizi beslemeye devam edebilirsiniz.
Bebeklere Kilo Aldıran Tarifler
1. Tarif
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı irmik
- 1 yemek kaşığı ceviz ezmesi
- 1 adet muz
- 1 yemek kaşığı pekmez
Yapılışı
İrmiği orta boy bir cezvede 5 – 6 dakika kadar haşladıktan sonra diğer malzemeleri ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra tarifimiz hazır. Kalorisi yüksek ancak sağlıklı besinlerin karışımı olan bu tarif, bebeklerin kilo almasına yardımcı olacaktır.
2. Tarif
Malzemeler
- 5 adet bebe bisküvisi
- 2 yemek kaşığı süt
- Yarım çay bardağı su
- Yarım muz
- 1 ölçek mama
Yapılışı
Muz, mama ve bebe bisküvilerini blenderdan geçirin. Diğer tarafta süt ve suyu karıştırıp ısıtın. Daha sonra tüm malzemeleri birleştirip iyice karıştırın. Ilıdığında bebeğinize yedirebilirsiniz. Tarifte süt olduğu için 1 yaşından küçük bebekler için uygun değildir.
Bunu da Okuyun: Bebeklerin Bayılarak İçeceği 11 Çorba Tarifi!
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var