Bebeğim Katı Gıda İle Tanışıyor

Bebeğim Katı Gıda İle Tanışıyor
26 Kasım 2016

Yaşamın ilk 4 - 6. ayından sonra anne sütü bebeğin beslenmesinde yetersiz kalacağından ek besinlere geçilir. Bebeklerin ek gıdaya geçiş dönemine alışması biraz zaman alabilir. Sabırlı olun ve ona fırsat tanıyın.

Yaşamın ilk 4 - 6. ayından sonra anne sütü bebeğin beslenmesinde yetersiz kalacağından ek besinlere geçilir. Bebeklerin ek gıdaya geçiş dönemine alışması biraz zaman alabilir. Sabırlı olun ve ona fırsat tanıyın.

Bebekler katı gıda ile karşılaştıklarında, gıdayı dilleri ile iterler.

Bu durum bebeğin dil hareketlerinin yeterince olgunlaşmamış olması nedeni ile dilleri ile besinleri geriye yönlendiremediklerinden dolayı gerçekleşir ve genellikle 6 aydan sonra düzelir. Bu istem dışı davranış genellikle anneler tarafından hatalı olarak yemenin reddi olarak algılanabilir. Annelerin bebeğin ek gıdaları sevmediğini ya da aç kalacağını düşünüp beslenme sırasında zorlayıcı olmaları bu dönemin en önemli hatası olup çocuklarda iştah probleminin temelini oluşturur. Ek gıdalara geçişte yaşanan ikinci önemli sıkıntı ise bebeğin pürtüklü gıdaları yutmaya alışmasıdır.

Ek Gıdaya Geçiş Önerileri

Bunun için sebze çorbası, sebze püresi, et gibi gıdaları tel süzgeçten geçirilerek 1-2 çay kaşığı kadar bebeğinize yedirebilirsiniz.

Çocuğa sunulan miktar 1 hafta içinde yavaş yavaş arttırılarak 100-150 ml bir öğün olarak verilmeye başlanmalıdır. Unutmayın, bebeğinizin gelişimine göre en doğru yönlendirmeyi doktorunuz yapacaktır. Bebeğin yutamadığını düşünerek besinlerin öğütücü (robot, blender) ile püre haline getirilmesi durumunda bebek çiğneme ve yutmayı öğrenemez ve katı gıdaları kusmaya başlar.

Ek gıdalara geçişte dikkat edilecek üçüncü nokta yeni besinlerin bebeğe birer birer sunulması ve alerji yapıp yapmadığının gözlenmesidir.

Karışık beslenmeye geçilen çocuklarda, çocuk her ağladığında biberon ile süt vermek, muhallebi gibi kalorisi yüksek gıdalara erken başlamak ve fazla miktarda vermek, yatkın çocuklarda şişmanlığa yol açan hatalı uygulamalardır.

Ebeveynlere Tavsiyeler

Çocuğun sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmesinde anne babanın tutarlılığı ve ona iyi örnek olması en temel koşuldur.

Çevresindekilerin yemek için ödül ya da ceza gibi tutumları yeme davranışı üzerinde olumsuz etki yaratır. Unutmayın, bu durum sadece yeme reddini daha da arttırmasına yol açar. Ev içinde yemek düzeni ve kurallar belirlenmelidir. Zevkli ve özenli bir sofra hazırlanmalı, tüm aile yemek saatinde bir arada olmaya dikkat etmelidir.

Televizyon karşısında yemek yemek olumlu bir hareket değildir.

Çocuğun ebeveyn kuralları dışında kendi seçimlerini yapmasına da izin verilmeli, kendi kendine yeme davranışı desteklenmelidir. Annenin çocuğu beslemesi, yemek sırasında eleştirmesi çocuğun açlık duygusunu bastırarak iştahını kapatabilir. Bu durum fizyolojik bir süreç olan acıkma, iştah duyma ve yemek isteme düzenini bozar, çocuk yemek istemez. Çocuk bir gün yemeğini çok güzel yerken başka bir gün daha az yiyebilir. Araya giren hastalık ya da özel bir durum olmadıkça bu seçim makul karşılanmalıdır.

Diş Çıkartma Döneminde Beslenme

İlk 6-9 ayda anne sütünün tamamlayıcısı olan ek besinler, 9 aylıktan sonra çocuğunuz için “asıl besin” özelliği taşır.

Bu dönemde en sık yapılan hatalardan biri bebeğin yemek suyu ile beslenmesidir. Bu şekilde bir beslenme tarzının besleyici değeri olmadığı unutulmamalıdır. Çocukların yutma ve çiğneme yetenekleri 3 yaşından sonra tamamlanır, bu süre içinde soluk borusuna kaçarak boğulmaya yol açabilecek sert ve taneli besinler vermemeye özen gösterin.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Macide Şan ve şeref sahibi kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Ekrem 1. Daha, en kerim. 2. Çok şeref sahibi, pek cömert, çok eli açık. Ekremü’l-Ekremin: Cenab-ı Hak. (Alak suresi: 3 ).