Düz Kafa Sendromuna Karşı Alabileceğiniz Önlemler!

Düz Kafa Sendromuna Karşı Alabileceğiniz Önlemler!
22 Mart 2017

Yenidoğan bebeklerde en sık rastlanan rahatsızlıklardan bir tanesi de düz kafa sendromudur. Düz kafa sendromu bebeklerin belli bir pozisyonda yatırılması sonucu oluşurken başka unsurlar da buna neden olabilmektedir.

Yenidoğan bebeklerde en sık rastlanan önemli sorunlardan biri de kafatası şekil bozukluğudur. Yenidoğan bebeklerde düz kafa sendromu, sürekli aynı pozisyonda yatırılan veya sırt üstü yatırılan bebeklerde görülür. Bebeğin başının arka kısmında oluşan düzleşmeyle başlayan şekil bozukluğu teşhis ve tedavi edilmezde kalıcı hale gelebiliyor. Uzmanlar, insan vücudunda en hızlı gelişen ve büyüyen bölümün kafa olduğunu bu büyümenin doğumdan önceki dönemde başlayıp, doğumdan sonraki ilk aylarda da devam ettiğini belirtiyorlar. Bebeğin büyümeye başlamasıyla birlikte kafa oranının değiştiği, yeni doğan bebeklerde baş çevresinin 32-37 cm arasında olduğu belirtilmektedir. Yenidoğan bebeklerde düz kafa sendromu belirtileri doğumdan hemen sonra ya da ilk aylarda ortaya çıkar. 

Bebeğin Anne Karnında Duruş Şekli de Etkileyebilir

Yenidoğan bebeklerde kafa şeklini oluşturan en önemli öge genetik faktörlerdir. Fakat bebeğin anne karnındaki duruş şekli veya doğumundan sonraki yatış pozisyonu da düz kafa sendromuna sebep olabilmektedir. Annenin amniyon sıvısının az olması, karın içinde sıkışık bir ortam ve bebeğin iri olması da bebekte oluşan kafa şekli bozukluklarının nedeni olarak gösterilmektedir. Ayrıca bebeğin normal doğumu veya sezaryenle doğması da kafa şeklini etkileyen unsurlar arasında yer alır.   

Düz Kafa Sendromuna Karşı Alabileceğiniz Önlemler!  

Düz Kafa Sendromunun Belirtileri

Düz kafa sendromunda, bebeğin kafatasının arkasında sağ ya da sol tarafta bulunan düzlükle aynı yönde ileriye doğru çıkıklık gözlenir. Bu çıkıklık bebeğin alın bölgesinde de olabilmektedir. Bu belirtiler düz kafa sendromunun karakteristik bir özelliğidir. Bu belirtiler arasında bebeğin kulakları da kafasının arkasında bulunan düzlüğün olduğu yöne doğru kayabilmektedir. Bazı bebeklerin yüzlerine bakıldığında gözlerinde ve yanaklarında asimetrinin olduğu kolayca fark edilebilir. Normal doğumda, bebekte başta sonradan düzleşme, kızarıklık ve saç dökülmesi varsa bu durum, bebeğin hep aynı pozisyonda yatırılmasına bağlı olan bir düzleşme olabilmektedir. Doktor tarafından yapılacak basit önerilere uyulmasıyla bu sorun ortadan kalkacaktır. Düz kafa sendromun yaşanmaması için yapılan öneriler arasında bebeğin yatış pozisyonları sürekli olarak değiştirilmesi yer alır.  

Önlenmezse Kalıcı Hale Gelebilir

Düz kafa sendromu bebek 1 yaşına gelene kadar önlenmezse, bebeğin asimetrik kafa yapısı kalıcı hale gelebilir. Bu nedenle ebeveynlerin bebeğin kafa yapısını düzeltebilmek için doktor tarafından önerilen ve yapılması gereken yöntemlere mutlaka uymaları gerekmektedir.  15. günden sonra D vitaminine başlamak, bebeğin yatış pozisyonunu sürekli değiştirmek veya ortası delik olan özel yastıklar kullanmak alınabilecek önlemlerden bazılarıdır. Eğer bebeğin kafasındaki şekil bozukluğu ileri seviyedeyse, doktor tarafından kast veya bant önerilebilir. Bu öneri daha çok 4-6 aylık bebeklerde işe yaramaktadır. Şekil bozukluğunun sebebi tortikolis ise düzenli boyun egzersizi ve masaj ile durum düzeltilebilir. Ancak hekim önermeden hiçbir öneri evde uygulanmamalıdır.    

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Lâle Çiçekleri kadeh biçiminde olan, türlü renklerde süs bitkisi.
Erkek Bebek İsimleri
Maarif Bilgi, kültür.