Yenidoğan Bebekler Neden Hapşırır?
/https%3A%2F%2Fcdn.gebe.com%2Fuploads%2F2023%2F10%2F6525bd26-ac79-433b-837a-091f3bdc1dcb.jpg)
Hapşırma, yenidoğan bebeklerde sık görülen bir reflekstir.
Yenidoğan bebeklerde hapşırma çok sık görülen bir durumdur. Bunun nedeni genellikle bebeğin burun kanallarını temizleme refleksi göstermesiyken nadiren hastalık kaynaklı da olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken şey, hapşırmaya eşlik eden başka bir semptom olup olmamasıdır. Eğer hapşırmaya ateş, öksürük, hırıltı ve beslenme güçlüğü gibi belirtiler de ekleniyorsa doktora danışmak gerekir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda yenidoğan bebekler neden hapşırır, bebeklerde sık hapşırma normal mi gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar!
Yenidoğan Bebekler Neden Hapşırır?
Yenidoğan bebeklerde hapşırma normal kabul edilir. Özellikle öksürük ve ateş gibi hastalık belirtisi olabilecek semptomlar yoksa bebeklerde hapşırma genellikle endişe kaynağı olmamaktadır. Peki, bebekler neden hapşırır? Sık sık hapşıran bebeği rahatlatmak için neler yapılabilir? İşte yenidoğan bebeklerin sık sık hapşırmasının bazı olası nedenleri…
1. Burun Kanallarını Temizlemek
Bebekler burun kanallarını nasıl temizleyeceklerini ve nasıl sümküreceklerini henüz bilmedikleri için burunlarındaki kiri hapşırarak dışarı atarlar. Ebeveynler sık sık burun temizliği yapsalar da burun kanalları henüz küçük olduğu için hızla mukus birikebilir ve bebeğiniz bunu hapşırarak dışarı atmak isteyebilir.
2. Korunma Refleksi
Hapşırmak doğuştan gelen bir reflekstir. Ancak irkilme refleksinin (moro refleksi) aksine yaşla birlikte ortadan kaybolmaz. Yetişkinken bile polen, toz veya tahriş edici diğer maddelere maruz kaldığımızda hapşırmamızın sebebi de budur.
3. Hastalık
Bebeğin hapşırmasına ateş, öksürük veya burun akıntısı gibi belirtiler de eşlik ediyorsa bu durum onun soğuk algınlığı veya başka bir mikroba yakalandığının işareti olabilir.
Sık Hapşıran Bebeği Rahatlatmak İçin Yapabilecekleriniz
Yukarıda da belirttiğimiz gibi yenidoğan bebeklerde hapşırma çok sık görülür. Bebeklerin burun kanalları küçük olduğu için hızlıca tıkanır ve hapşırma refleksiyle aslında burnun temizlenmesi sağlanır. Bu noktada bebeğim çok hapşırıyor ancak hastalık belirtisi yok diyorsanız, aşağıdaki yöntemler bebeğinizin rahatlamasını sağlayabilir:
- Bebeğinizin toz, parfüm, polen, sigara dumanı veya saç spreyi gibi alerjik maddelere maruz kalmasını engelleyin.
- Burnundaki mukusu gevşetmek için odasında hava nemlendirici cihaz kullanabilirsiniz.
- Burun tıkanıklığı nedeniyle beslenmesi veya uykusu olumsuz etkileniyorsa doktorunuzun önereceği salin damlalar ile burnundaki mukusu nemlendirip ardından burun aspiratörü ile burnunu temizleyebilirsiniz.
Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?
Yenidoğan bebeklerde hapşırma tek başına endişe nedeni değildir. Zira yukarıda da belirttiğimiz gibi bebekler çoğu zaman burunlarındaki kiri, tozu veya poleni dışarıya atmak için doğal bir refleks olarak hapşırır. Ancak hapşırmaya ek olarak hastalık belirtileri varsa o zaman daha dikkatli olmalısınız. Örneğin bebekte hapşırma ile birlikte ateş, öksürük, hırıltı, huzursuzluk, beslenme ve uyku güçlüğü gibi semptomlar gözlemliyorsanız bebeğinizin sağlığını takip eden doktorla iletişime geçebilirsiniz. Özellikle 3 aydan küçük bebeklerde ateş önemli sonuçlara yol açabileceğinden, böylesi bir tabloda vakit kaybetmeden doktorunuza danışmalısınız.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Bebeklerde Hırıltılı Öksürük Neden Olur?
Kaynak: 1
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var