Emzirme Döneminde Göğüs Bakımı Nasıl Olmalı?

Emzirme Döneminde Göğüs Bakımı Nasıl Olmalı?
06 Eylül 2017

Emzirme döneminde göğüs bakımı, annenin daha kolay ve ağrısız bir emzirme süreci geçirmesine olanak tanır. Peki, emziren anneler göğüs bakımında nelere dikkat etmeli? Detayları aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

Emzirme döneminde göğüs bakımı, annenin rahat ve ağrısız bir emzirme süreci geçirmesi açısından oldukça önemlidir. Emzirme, hem bebek hem de anne için mükemmel bir deneyimdir. Anne ile bebek arasındaki duygusal bağın kurulmasında en önemli faktör emzirmedir. Ancak emzirme döneminde hatalı pozisyon veya emzirme sonrası göğüse yapılan yanlış bakım, emzirme sürecinin anneler için sancılı geçmesine neden olabilir ve öğüste kızarıklık, şişlik veya ağrı hissedilebilir. Peki, tüm bunların önüne geçmek için neler yapılmalı? Emzirirken dikkat edilmesi gerekenler neler?

Emzirme Döneminde Göğüs Bakımı

Emzirme döneminde göğüs bakımı konusuna geçmeden önce doğru emzirmekten bahsetmek gerekir. Çünkü doğru emzirme tekniği kullanmadığınız sürece hiçbir bakım, çatlak oluşumunun önüne geçemez. Bu nedenle emzirirken dikkat etmeniz gereken ilk şey, bebeğin sadece meme ucunu değil, 'aerola' da denilen kahverengi alanın tamamını kavramasıdır. Bununla birlikte, bebeğinizin uyurken emmesine izin vermemelisiniz. Bu sayede, bebeğinizin memenizi çiğnemesine engel olur ve çatlakların oluşmasının önüne geçersiniz.  

Emzirirken Göğüs Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

- Emzirme bittikten sonra göğüs bölgesini kolonyalı mendil veya pH derecesi yüksek sabunlarla temizlememelisiniz. Bu, bölgenin daha fazla tahriş olmasına neden olabilir. Ancak doktorunuzun önerdiği, kimyasal barındırmayan ve pH değeri cilde uygun ürünler kullanabilirsiniz.

- Yapılan bazı çalışmalarda, emzirme sonrasında anne göğsünde bir süre süt bekletilmesinin çatlaklara iyi geldiği saptanmıştır. Siz de emzirme bittikten sonra göğsünüzü temizlemeden bir süre sütünüzü bekletebilirsiniz.

- Kuruyan ve çatlayan göğüsünüz için doktorunuzun önerdiği bakım kremlerini kullanabilirsiniz.

- Temizlik ve bakımdan sonra göğsünüzü nemli bırakmamalısınız. Nemli bölge, bakteri ve mikropların üremesi için en ideal ortamdır ve mantar oluşumuna sebebiyet verebilir.

- Emzirmeden sonra sadece ılık su ile göğsünüzü yıkamanız da temizlik için yeterli olacaktır.

  Emzirme Döneminde Göğüs Bakımı Nasıl Olmalı?  

Emzirme Döneminde Ağrı, Çatlak veya Acı Varsa Ne Yapılmalı?

Emzirmeye Ara Vermeyin

Emzirme döneminde göğsünüzde ağrı hissediyorsanız emzirmeye ara vermemelisiniz. Aksi takdirde göğüste biriken süt, daha fazla ağrı hissedilmesine neden olur.

Doğru Teknikle Emzirdiğinize Emin Olun

Bebeğinizi doktoru pozisyon ve teknikle emzirdiğinize emin olun. Örneğin; bebeğiniz emerken bebeğinizin sadece meme ucunu değil, kahverengi alanının tamamını kavramasını sağlayın.

Masaj Yapın

Banyo sırasında ılık su ile göğsünüze masaj yapmanız bölgedeki şişliğe iyi gelecektir.

Gerekirse Doktora Başvurun

Göğüs bölgenizde kaşıntı, döküntü gibi şikâyetler oluştuysa doktorunuzla görüşmelisiniz. Bu şikâyetler, akla mantar riskini getirmektedir. 

Emzirme ile ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Padişah Hükümdar, sultan.