Taze Annelerin Emzirirken En Sık Yaptığı 10 Yanlış
Çiçeği burnunda annelerin daha konforlu bir emzirme deneyimi yaşayabilmesi için emzirirken yapmaması gerekenleri derledik.
Yeni doğum yapmış olan her kadının isteği, bir an önce minik yavrusunu mucizevi anne sütü ile beslemek ve anne sütünün şifasından bebeğini bolca faydalandırmaktır. Ancak, gerek çevredekilerin yanlış yönlendirmesi gerekse emzirme konusunda deneyimsiz olmak, bu dönemde bazı yanlışları da beraberinde getirebiliyor. Biz de sizler için emzirme döneminde yapılan hatalar ve aslında olması gerekenleri hazırladık. İşte, emzirirken yapılmaması gerekenler...
Emzirme Döneminde Yapılan Hatalar
1)Belli Zaman Aralıkları Koymak
Her bebeğin emme ritmi farklıdır. O nedenle bebeğiniz her istediğinde emzirin... İlla emzirme seanslarının arasına belli bir saat koymayın. Fakat ilk 1 ayda, emzirme sürelerinin arasına 2-2,5 saatten fazla aralık koymayın, bebeğiniz uyuyor olsa bile uyandırıp emzirin.
2)Bebek Susuz Kalacak Kaygısı
Anne sütünün %80'i sudur. Bebeğiniz ilk 6 ay su ihtiyacını anne sütü ile karşılar. O nedenle 'susuz kalır' endişesine kapılmadan bol bol bebeğinizi emzirin.
3)Sütün Yetmediğini Düşünüp Mama Vermek
Bebeğiniz her ay düzenli olarak kilo alıyorsa, yaşına uygun idrar ve dışkı çıkartıyorsa, bu durum bebeğinizin anne sütü ile yeteri kadar beslendiğini gösterir. Bebekler bazen aç olduğu için değil, annesiyle fiziksel temas sağlamak için de sık sık emmek isteyebilir. Bahsi geçen şartlar sağlanıyorsa, doktorunuza danışmadan 5. aydan önce ek gıdaya başlamanız önerilmez.
4)Parfüm Kullanmak
Emzirme süreci boyunca annelerin kokulu deterjan, sabun kullanması ve parfüm sıkması pek doğru bir durum değil. Bebek, annesinin alıştığı kokusunu alamadığında, annesini yabancılayıp emmek isteyebilir ve memeyi reddedebilir.
5)'Canım Yanıyor' Diye Emzirmeyi Bırakmak
Emzirirken canınız yanıyorsa, nedeni yüksek ihtimalle bebeğin sadece meme ucunu kavramasıdır. Emzirme pozisyonunuzu değiştirerek ve bebeğin sadece meme ucunu değil, kahverengi alanın tamamını kavramasını sağlayarak acısız bir emzirme süreci deneyimleyebilirsiniz.
6)Bebeğe Vitamin Takviyesinde Bulunmak
Doktorunuz önermediği müddetçe, anne sütü ile beslenen bebeklerin D vitamini dışında ekstra vitamine ihtiyacı yoktur. Neredeyse gerekli olan tüm vitamini anne sütünden alırlar.
7)Ağır Egzersiz Yapmak
Emziren annelerin ağır sporlar yapması tavsiye edilmiyor. Çünkü ağır spor ve egzersizler sütteki laktik asidi arttırıyor ve bu nedenle bebek memeyi reddedebiliyor.
8)Süt Yapar Düşüncesiyle Olması Gerekenden Fazla Yemek
Hamileliğiniz boyunca vücudunuz zaten süt oluşumu için bir çok vitamin ve kalsiyumu topladı. Siz lohusalığınızda yemek yiyerek değil, bolca sıvı tüketerek bu sütün çözünüp fazlalaşmasını sağlamalısınız. Süt yapar diye porsiyonlarınızı aşırı büyütmek ve özellikle fazla tatlı yemek doğru bir davranış değil. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat edin.
9)Hastayken Emzirmeye Ara Vermek
Anne sütünden hastalık geçer mi sorusu her emziren annenin merak ettikleri arasındadır. Emziren annelerin belki de en büyük korkusu emzirirken hastalanmak ve hastalığın süt yoluyla bebeğe geçme ihtimalidir. Fakat uzmanlar, emzirme döneminde hasta olan annenin kesinlikle emzirmeye ara vermemesi gerektiği yönünde uyarılarda bulunuyor. Yalnızca bebeğinizi emzirmeden önce elinizi yüzünüzü yıkamaya ve öksürürken bebekten uzak olmaya özen göstermeniz yeterli. (Gribal hastalıklarda maske kullanabilirsiniz.)
10)Katı Gıdaya Geçince Emzirmeyi Bırakmak
Bebeğinizi ilk 6 ay anne sütü ile, 6. aydan sonra ise anne sütü destekli ek gıda ile beslemelisiniz. Uzmanlar, bebeğin en az 2 yaşına gelene kadar anne sütü ile beslemeye devam edilmesini önermektedir.
*Emzirirken yenmemesi gerekenler neler? Öğrenmek için buraya tıklayın!
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var