Sezaryen Doğum Kaç Saat Sürer?
Sezaryen doğum; çeşitli tıbbi sebeplerle vajinal doğumun güvenli olmadığı durumlarda başvurulan bir doğum yöntemidir. Peki, sezaryen ameliyatı ne kadar sürer?
Sezaryen doğum; çeşitli tıbbi sebeplerle vajinal doğumun güvenli olmadığı durumlarda başvurulan bir doğum yöntemidir. Bahsedilen tıbbi sebepler öngörülmüş ise genellikle 39. haftada bebeğin doğumu gerçekleştirilir. Operasyon, genel veya bölgesel anestezi altında annenin karın ve rahmine kesi yapılarak uygulanır. Peki, sezaryen doğum kaç saat sürer?
Sezaryen doğum ortalama yarım saat (30 – 45 dakika) süren bir operasyondur. Epidural sezaryen veya spinal sezaryen doğum da en fazla 1 saat sürer. Ancak annenin ameliyata hazırlanması, anestezi hazırlıkları vb. durumlar bahsedilen süreye dâhil değildir. Ayrıca ameliyat esnasında beklenmeyen bir durumla karşılaşılması veya aynı ameliyatta miyom vb. oluşumlara müdahale edilmesi, sezaryen ameliyatının süresini uzatabilir.
Sizler için hazırladığımız bu yazıda; sezaryen ameliyatının süresinden ameliyatın aşamalarına kadar tüm merak edilenleri derledik. Hazırsanız başlayalım!
Sezaryen Doğum Kaç Saat Sürer?
Sezaryen doğum; vajinal doğumun güvenli olmadığı durumlarda başvurulan bir doğum yöntemidir. Örneğin doğum kanalının dar olması, doğumun ilerlememesi veya bebeğin strese girmesi, plasenta ile ilgili problemler olması, bebeğin pozisyonunun vajinal doğuma uygun olmaması veya annenin normal doğuma engel olabilecek ciddi sağlık sorunlarının olması, sezaryen doğum sebebi olabilmektedir. Bu problemlerin birçoğu öngörülebilir olduğundan, hamileliğin son haftalarında mevcut durum değerlendirilerek planlı sezaryen doğum için hazırlıklar yapılabilir. Planlı sezaryen doğumlar genellikle gebeliğin 39. haftasında gerçekleştirilir ve bu sayede bebeğin mümkün olduğunca anne karnında kalması amaçlanır. Ameliyat sırasında ise annenin karnına ve rahmine kesi yapılarak bebeğin doğması sağlanır. Sezaryen doğum, genel anestezi altında olabileceği gibi epidural veya spinal gibi bölgesel anestezi uygulanarak da gerçekleştirilebilir. Burada kararı, mevcut duruma göre anne adayı ve doktor birlikte verecektir. Peki, sezaryen ameliyatı ne kadar sürer?
Sezaryen doğum ortalama yarım saat süren bir ameliyattır. Çok nadir durumlarda ameliyat süresi 1 saate kadar uzayabilir. Ancak bahsedilen süreye ameliyat hazırlıkları dahil değildir. Ameliyat öncesi testler, anestezi hazırlıkları vb. durumlar süreyi biraz daha uzatacaktır. Fakat operasyonun kendisi ortalama 30 – 45 dakika kadar sürmektedir. Bahsettiğimiz süre planlı sezaryen doğumlar için geçerliyken, acil sezaryen doğumlar çok daha kısa bir sürede gerçekleştirilir.
Doğum esnasında beklenmeyen bir durumla karşılaşılması veya miyomların temizlenmesi gibi ekstra müdahaleler gerçekleştirilecekse, sezaryen doğum süresi de bunlara bağlı olarak uzayabilmektedir.
Sezaryen Doğumun Aşamaları Nelerdir?
Eğer planlı sezaryen doğum yapılacaksa, anne adayına operasyon için gün verilir. Ameliyat gününden önce anestezi uzmanı anne adayını muayene eder, tıbbi öyküsünü dinler. Ameliyata girmeden önceki 8 saat yeme içme eylemi kesilmelidir, zira her ameliyatta mide ve bağırsakların boş olması gerekir. Gerekirse ameliyat günü anne adayına lavman yapılabilir. Doğum öncesi gerekli testler ve muayeneler yapıldıktan sonra özel kıyafetler giyilerek ameliyathane katına inilir.
Sezaryen doğum genel veya bölgesel anestezi (spinal ve epidural gibi) altında yapılabilir. Bunu mevcut duruma göre hekim ve anne adayı önceden belirlemiş olacaktır. Eğer epidural veya spinal anestezi yapılacaksa anne adayının oturup sırtını kamburlaştırması istenir. Anestezi uzmanı, bu pozisyonda bekleyen anne adayına anestezik ilaçları uygulayarak belden aşağısının uyuşmasını sağlar. Genel anestezide ise koldan verilen ilaçlar ile annenin tamamen uyutulması sağlanır. Daha sonra kesi uygulanacak bölge antiseptik solüsyonlar ile temizlenir. Ardından karın altına doğru yaklaşık 10 cm büyüklüğünde bir kesi yapılır. Sırayla yağ dokusu, kas dokusu, karın ön duvarı, dış karın zarı ve rahmi çevreleyen zar kesilerek bebeğe ulaşılır. Bebeğin kesesi patlatılarak doğumu gerçekleştirilir. Bebeğin kordonu kesildikten sonra ilk muayenesi için çocuk doktoruna teslim edilir. Bu sırada plasenta da çıkarılıp rahmin içi temizlenir. Kesilen her katman özenli bir şekilde tekrar dikilerek operasyon bitirilir.
Bunu da Okuyun: Sezaryen Öncesi Hangi Hazırlıklar Yapılmalı?
Hangi Durumlarda Sezaryen Doğum Tercih Edilir?
Eğer bir aksilik yoksa, doğal yani vajinal doğum her anne adayı için en sağlıklı seçenektir. Ancak vajinal doğumun güvenli görülmediği durumlarda sezaryen doğum anne ve bebek için hayat kurtarıcı olur. Peki, vajinal doğumun riskli olduğu durumlar neler? Cevabı; anne, bebek ve plasentaya ait sebepler olarak 3 kategoride inceleyelim;
Anneye Ait Sebepler;
- Annenin ıkınmasına engel olabilecek sağlık durumları,
- Aktif genital uçuk veya yaygın siğil varlığı,
- Pelvis darlığı,
- İleri derece kalp kası problemleri ve kalp hastalıkları,
- Önceki doğumların sezaryen olması (istisnai durumlarda yapılabilir), anneye bağlı sezaryen doğum gerektirebilen durumlardır.
Bunu da Okuyun: Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum Yapılabilir mi?
Bebeğe Ait Sebepler;
- Bebeğin iri olması,
- Pozisyonunun normal doğuma uygun olmaması,
- Bebeğin baş çevresinin büyük olması,
- Spina bifida veya hidrosefali gibi hastalıklar,
- Doğum esnasında bebeğin kalp atımlarında bozulmalar ve
- Bazen de çoğul gebelikler normal doğuma engel olabiliyor.
Plasentaya Ailt Sebepler;
- Plasentanın doğum yolunu kapatması,
- Erken ayrılması,
- Ya da kordonun sarkması da normal doğuma engel olabiliyor.
Sezaryen Doğum Sonrası İyileşme Süreci
Yaklaşık 30 – 45 dakika süren sezaryen doğumdan sonra hastanede kalış süresi ortalama 1 – 3 gündür. İyileşme süreci normal doğuma kıyasla biraz daha uzun sürebilir. Anne adayları normal doğumdan kısa bir süre sonra ayağa kalkıp günlük işlerine dönebilirken, sezaryen operasyonundan sonra genellikle 1 – 2 haftalık iyileşme süresine ihtiyaç duyulur. Bu süreçte hekimin önerdiği şekilde dikiş bölgesinin bakımı yapılmalı, dikişleri zorlayacak hareketlerden uzak durulmalıdır. Enfeksiyon riskini minimuma indirmek için reçete edilen ilaçlar zamanında kullanılmalı, dikiş bölgesi kuru ve temiz tutulmalıdır. Giyilen kıyafetlerin veya iç çamaşırı lastiklerinin dikiş bölgesine gelmemesine dikkat edilmeli, bu süreçte anne adayı kabız olmamak için beslenmesine ayrı bir özen göstermelidir. Aksi halde tuvalet esnasında dikişlerin zorlanacağı korkusuyla daha fazla zorluk yaşanabilir. Ameliyat sonrası cinsel yaşama başlamak için ise en az 6 hafta beklemek gerekir. 1,5 ay kontrolünde herhangi bir problem ile karşılaşılmaz ise doktorun da önerisiyle cinsel yaşama tekrar başlanabilir.
Esas soruya tekrar gelecek olursak; sezaryen doğum ortalama 30 – 45 dakika sürmektedir. Epidural veya spinal sezaryen doğum da en fazla 1 saate kadar uzamaktadır. Bu sürece hazırlık aşamaları dâhil değildir. Ameliyat esnasında bir komplikasyon yaşanması, ameliyatın süresini uzayacaktır. Ya da operasyon öncesi ekstra müdahaleler planlandıysa, bu da ameliyatın süresini etkileyen bir diğer faktördür. Acil sezaryen doğumlarda ise bebeğin doğumu çok daha kısa bir sürede gerçekleştirilmektedir.
Bunu da Okuyun: 10 Soruda Sezaryen Doğum Nedir?
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var