Doğum Sonrası Lohusalık Depresyonu

Doğum Sonrası Lohusalık Depresyonu
15 Nisan 2017

Hamileliğiniz sürecinde heyecanla doğum anını beklediniz. Karnınızda minik canlıyla kavuşmak için gün saydınız. İşte o gün geldi, sabırsızlıkla beklediğiniz doğum anı. Bebeğinizle kavuştunuz, yan yanasınız ama mutsuz ve depresif ruh hali içindesiniz. O halde lohusalık depresyonu yaşıyor olabilirsiniz. Doğum yapmak, yeni başlangıçlar ve yeni heyecanlar demek. Yalnız, hayatımızdaki her yeni şeye alışmak biraz zaman alır, kabullenmemiz için belirli sürenin geçmesi gerekir. Yeni doğum yapan annenin lohusalık döneminde bebeğe hemen alışamaması, ne yapacağını bilmeyen tavırlar sergilemesi de bundan dolayıdır. Kendinizde lohusalık depresyonu olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir hekimden yardım almalısınız. Size uygun tedavi şekli ile bu sürecin üstesinden kısa sürede gelebilirsiniz.       Doğum Sonrası Lohusalık Depresyonu    

Lohusalık Depresyonu Neden Yaşanır?

Anne adayının lohusalık depresyonu yaşamasındaki en önemli sebep endişeli bir ruh halinde olmasıdır. 'Acaba iyi bir anne olabilecek miyim? Tüm hayatı boyunca ona yetebilecek miyim? 'gibi düşünceler yeni annenin kafasında döner durur. Bununla beraber artık yeni bir düzene geçilmesi, anne adayının daha önce hiç tecrübe etmemiş bir hayatı yaşayacak olması ve kendini büyük bir sorumluluk altında hissetmesi de lohusalık depresyonunun nedenleri arasındadır.         Doğum Sonrası Lohusalık Depresyonu    

Belirtileri Nelerdir?

Lohusalık depresyonu genellikle doğumdan sonraki ilk dört haftada başlar ve üç ile altı ay arasında görülür. Lohusalık depresyonun en belirgin belirtileri arasında annede mutsuzluk, kararsızlık, yaşamdan keyif alamama, eşine karşı sinirlilik, yorgunluk ve enerji hissinde azalma gibi durumlar söz konusudur. Bununla birlikte uykusuzluk, iştahsızlık ve libidosunda azalma da görülebilmektedir. Bunlara ek olarak annenin yaşadığı stres, sütünün kesilmesine neden olabilir.    

Tedavisi Mümkün!

Lohusalık depresyonunun kısa sürede tedavi edilmesi mümkün. Annenin semptomlarının şiddetine ve tipine göre tedavi şekli belirlenir. Bu süreçte aile ve eş desteği çok önemlidir. Doğumdan önce bu süreç hakkında yayınlar okumak ya da eğitimler almak, anne için yararlı olabilir. Eğer çok ağır bir durum söz konusu değilse; anne adayı bebeğini uyuttuğunda dinlenerek, eski kişisel bakımına devam ederek ve kısa süreli yürüyüşler yaparak bu dönemi atlatabilir. Daha ağır durumlarda ise Antidepresan tedavileri uygulanabilir. Kendinizde lohusa depresyonu belirtileri görüyorsanız mutlaka bir uzmanla görüşmelisiniz.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Galibe Üstün gelen, yenen, önde gelen.
Erkek Bebek İsimleri
Saadettin 1. Dinin mutluluğu.2. Dini uğurlu, kutlu kılan.