Bu Yöntemler Annelerin Süt Sağmalarını Çok Kolaylaştıracak!

Bu Yöntemler Annelerin Süt Sağmalarını Çok Kolaylaştıracak!
09 Eylül 2017

Emziren anneler çeşitli nedenlerden dolayı bebeklerini beslemek için sütlerini sağmak durumunda kalabilirler.

Anne Sütü Nasıl Sağılır?

Emziren anneler bebeklerini beslerken çeşitli nedenlerden dolayı sütlerini sağarak bebeklerine vermek durumunda kalabilmektedirler. Elle ya da göğüs pompası ile sağılan anne sütü uygun koşullarda saklandığında besin değerinden hiçbir şey kaybetmeden bebeklere gönül rahatlığı ile verilebilmektedir. Anne sütünü sağmak anneler tarafından zamanla öğrenilen bir beceridir. Bu nedenle ilk zamanlarda annenin sütünü sağamaması normal olarak karşılanır ve annelerin bu konuda hayal kırıklığı yaşamamaları tavsiye edilir. Annenin bebeğin doğumundan 3-5 gün sonra olgun süt üretmeye başladığı belirtilirken, doğumdan sonra az miktarda gelen kolostrumun iki hafta süresince az miktarda devam edeceği ifade edilir. Süt sağma işleminin pek çok yöntemi vardır. Birçok anne elektrikli, manuel göğüs pompasıyla ya da elle süt sağmayı tercih etmektedirler. Elle süt sağma işlemi çoğu zamanla rahat ve kolay olsa da pompayla anne sütü sağmanın genellikle daha hızlı olduğu belirtilir. Peki, anne sütü elle ya da pompayla nasıl sağılır?   Bu Yöntemler Annelerin Süt Sağmalarını Çok Kolaylaştıracak!  

Elle Süt Sağma

  Sütünüzü sağmaya başlamadan önce mutlaka ellerinizi iyice yıkayın. Daha sonra rahat bir pozisyonda oturun ve biraz öne eğilerek memenizin rahat bir konuma gelmesini sağlayın. Memenizin muayenesini yaparmış gibi memenizi hafifçe ovalayarak masaj yapın. Yaptığınız bu masaj süt kanallarınızı uyararak sütünüzün akışını kolaylaştıracaktır. Herhangi bir elinizi memenizin üzerine yerleştirin ve parmaklarınızla ve başparmağınızla, meme ucundan 3 cm. kadar uzak bir bölgede bir C harfi çizer gibi, genelde meme ucunun kahverengi bölümünün (areolanın) etrafına yerleştirin.   Bu Yöntemler Annelerin Süt Sağmalarını Çok Kolaylaştıracak!   Başparmağınızla ilk iki parmağınızı yavaşça birbirlerine yaklaştırın ve göğüs duvarına doğru bastırın. Sonra da meme ucuna doğru ilerleyin. Parmaklarınızı memenizin üstünde kaydırmak yerine yuvarlayarak meme ucuna getirmeniz size daha rahat gelecektir. Yapılan bu hareketler, süt kanallarına baskı yapacak ve kısa bir süre sonra, meme ucunuzdan birkaç damla süt geldiğini göreceksiniz. Bir zaman sonra sütünün geliş hızında bir fışkırma olabilir. Böylece bu sütü steril bir kaba doldurabilirsiniz. Sütünüzün akışının yavaşlaması durumunda, elinizi, koyu renkli bölgenin etrafında gezdirin ve ritmik hareketlerle, sütünüzü sağmaya devam edin.   Bu Yöntemler Annelerin Süt Sağmalarını Çok Kolaylaştıracak!  

Toplam 20-30 Dakika Süresince Sütünüzü Sağmaya Devam Edin

Süt sağma işlemini en az iki meme değiştirerek toplamda 20 - 30 dakika (yarım saat) süresince memenizden sütü çekmenizin uygun olacağı belirtilir. Bebeğinizin memenizi almakta ve emmekte zorluk çekmesi durumunda hemen sütünüzü sağmaya başlamanız ve bebeğiniz acıktıkça bu işleme devam etmeniz önerilir. Bu süre ilk günlerde 24 saatlik zaman dilimi içerisinde 8-12 kerelik bir sefere denk geldiği ifade edilir.  

Pompa Kullanarak Süt Sağma

Öncelikle sütünüzü sağmak için kullanacağınız pompanın memenizin ucuna rahatça yerleşmesine olanak sağlayacak kadar geniş olmasına dikkat edilmesi önerilir. Piyasada bulunan bazı pompaların birden fazla ağız genişliği seçeneklerinin olduğu meme uçlarınızın küçük olmaması durumunda bu tip pompaların tercih edilmesi önerilir. Meme ucunu emerek çalışan pompaların elektrikle çalışan modelleri de bulunmaktadır. Bu pompaların bazılarının annelere hareket özgürlüğü vermesi nedeniyle özellikle memeden süt çekme sırasında diğer memeden bebeğimizi emzirmenize olanak sağlar. Elle çalışan pompalar ise, silindir şeklinde ya da elinizde sıkacağınız şekilde işlev görmektedir.   Bu Yöntemler Annelerin Süt Sağmalarını Çok Kolaylaştıracak!  

Pompa İle Süt Sağarken Temizliğe Dikkat Edin

Pompayla süt sağarken annelerin pompanın her bölümünün çok temiz olması gerektiğinin altı çizilir. Süt çekme pompasının temiz ve kuru olmasının daha rahat sağım yapılabileceğine işaret ederler. Süt sağım işlemi yaparken annenin stresli ve düşük vücut ısısının olmasının sütün akma refleksini etkilediği bu nedenle de sağılan süt miktarının az olacağı belirtilir. Böyle durumlarda ılık kompres, memeye masaj yapmak ve gevşeme tekniklerinin işe yarayacağı ifade edilir. Sütümüzü sağarken, bebeğinizin fotoğrafına bakmak, yakın zaman önce giyindiği bir giysiyi koklamak ya da onun kokusunu anımsamanızın süt miktarınızın artmasında etkili olacağı belirtilir.   Bu Yöntemler Annelerin Süt Sağmalarını Çok Kolaylaştıracak!  

Göğüs Pompası İle Süt Sağma İşlemi

Göğüs pompası ile anne sütü sağma işleminde başarılı bir sağım için size yardımcı olacak bazı ipuçları aşağıdaki maddelerde belirtilmiştir;

  1. Bebeğinizin fotoğrafına bakmanız, bebeğinizi size hatırlatacak bir koku ya da bebeğinizin sesini duymanız süt akışınızı arttırmaya yardımcı olacaktır.
  2. Emzirdiğiniz veya sütünüzü sağdığınız dönemde en önemli şeylerden birisi de yeterli sıvı almanızdır, sütünüzü sağmaya başlamadan önce ve diğer göğsünüzü sağmaya geçerken bir bardak su içmenizde yarar vardır.
  3. En fazla süt sabah yapacağınız ilk sağımdan çıkar.
  4.  Süt sağma işlemine süt akışınız yavaşlayana kadar devam edin ve sonra diğer göğsünüze geçin.
  5. Ve hepsinden önemlisi sütünüzü sağarken stresten uzak ve sakin olun.

    Sağılan anne sütü nasıl hangi koşullarda saklamalıdır? Detaylar İçin Tıklayınız

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Daime Sürekli, sonsuz.
Erkek Bebek İsimleri
Abay 1. Beceri. 2. Seziş, anlayış. 3. Büyük erkek kardeş.