Doğum Sonrasında Aşırı Kanama Neden Olur?
Doğumdan sonra annede kanama görülmesi normal karşılanır. Normal doğumlarda 500 ml, sezaryen doğumlarda 1000 ml kadar bir kanama sınırı bulunur. Ancak bundan fazla olan kanamalar, anne için tehlikeli olmaya başlar.
Doğum sonrası aşırı kanama neden olur? Doğumdan sonra kanama, rahmin kendisini toparlama sürecinde normal kabul edilir. Lohusalık kanaması da denilen bu kanamalar yaklaşık 6 hafta sürer. Başlarda yoğun bir regl kanaması şeklinde olan lohusa kanamaları, ilerleyen süreçlerde giderek azalır ve rengi açılarak pembe bir hâl alır. En son ise kahverengi lekelenmeler şekline döner ve 6 haftalık süreç sonunda tamamen bitmesi beklenir. Peki, doğumdan sonra kanama miktarı fazlaysa ne yapmak gerekiyor?
Doğum Sonrası Aşırı Kanama
Doğumdan Sonra Kanama Ne Zaman Tehlikeli Olmaya Başlıyor?
Doğumdan sonra annede kanama görülmesi normal karşılanır. Normal doğumlarda 500 ml, sezaryen doğumlarda 1000 ml kadar bir kanama sınırı bulunur. Tıbbi literatürde bu kanamalara 'postpartum kanama' denilir. Bundan fazla olan kanama ise anne için tehlikeli olabilir. Dolayısıyla doğum sonrasında aşırı kanamalarda mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.
Doğumdan Sonra Aşırı Kanama Riski Oluşturan Faktörler
- Doğumun olması gerekenden uzun sürmesi,
- Doğum esnasında vajinada veya rahimde yırtılma,
- Bebeğin ters gelmesi,
- Rahimde plasenta parçası kalması,
- Plasentanın tamamının çıkmaması,
- Plasentanın rahim duvarına yapışması,
- Doğum yapan kadında kan pıhtılaşması
doğumdan sonra aşırı kanamaya neden olabilir. Ancak, doğum sonrası aşırı kanamaların ana nedeni 'Atoni' kanamalarıdır.
Atoni Kanaması
Doğumdan sonra görülen fazla kanamaların çoğu atoni kanamalarıdır. Atoni, doğumdan sonra rahmin kasılmaması ve kendini toparlayamaması durumudur. Normal şartlarda doğumdan hemen sonra rahim kasılır ve kendini toparlamaya başlar. Rahimin boyutu da yavaş yavaş küçülür. Bu süreçte rahim kası arasından geçen damarlar sıkışır ve damar ağızları kapanır. Böylelikle kanama kontrol altına alınır. Ancak rahmin kasılmadığı durumlarda damar ağızları açık kalır ve annede yoğun bir kanama görülür.
Atoni kanamaları genellikle iri bebek doğumunda, çoğul gebeliklerde, plasentanın rahime yapıştığı vakalarda veya zor ve uzun geçen doğumlarda görülür.
Doğumdan Sonra Aşırı Kanama Nasıl Tedavi Ediliyor?
Öncelikle kanamanın nedenini öğrenebilmek için muayene yapılır. Daha sonra kanamanın nedenine göre aşağıdaki yöntemlerden biri tercih edilebilir.
- Anneye damardan sıvı verilebilir,
- Rahmin sertleşmesi için masaj önerilebilir,
- Rahmin içinde plasenta parçası kalmışsa cerrahi işlemle çıkartılabilir,
- Rahimde veya vajinada yırtıklar mevcutsa onlar tedavi edilebilir,
- Rahimin sertleşmesi için anneye oksitosin ve ergometrin gibi ilaçlar verilebilir,
- Gerekli görülürse kan takviyesi yapılabilir.
Doğum sonrasında görülen kanamalar hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
Doğumdan sonra ilk adet kanaması hakkında bilgi almak isterseniz, buraya tıklayabilirsiniz.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var