Hipotonik (Gevşek) Bebek Sendromu Nasıl Anlaşılır?
Gevşek bebek sendromu, bebeklerde yerçekimine karşı kas direncinin azalması sonucu ortaya çıkan kas gevşekliği durumu olarak tanımlanır.
Hipotonik Bebek (Gevşek Bebek)
Hipotonik bebek sendromu, yer çekimine karşı kas direncinin azalması sonucunda ortaya çıkan kas gevşekliği durumu olarak tanımlanır. SMA, yani Spinal Müsküler Atrofi, Türkiye'de Gevşek Bebek Sendromu olarak da adlandırılmaktadır. Hiptonisi olan bebeklerin kendi ağırlıklarını taşıyamadıkları ve motor becerilerinde gerilik olduğu gözlenir. Bunun sonucunda bebekte baş kontrolü, oturma ve yürümekte gecikme yaşanır. Bebeğin hipotonik olup olmadığını anlaşılması için bazı belirtilere dikkat etmek gerekir. Gevşek bebek belirtilerinin en önemlisi, bebeğin kurbağa pozisyonunda yatmasıdır. El, kol ve bacak hareketleri azalır ve dışa doğru kıvrılır. Gevşek Bebek Sendromu'na (hipotonik) D ve B12 vitamin eksikliğinin neden olduğu belirtilir. Hipotonik (gevşek) bebek tedavisine başlamadan önce hiptoniye yol açan nedenin bulunması, daha sonra SMA tedavisine başlanması önerilir.
Hipotonik Bebek Belirtileri
Hipotoni belirtilerinde, pasif hareketlere karşı kasın göstermiş olduğu dirençte azalma söz konusudur. Hipotonik bebek görüntüsünde bebek kurbağa pozisyonunda yatar. Kol ve bacak hareketleri azalmış ve dışa doğru dönmüştür. Hipotanik bebekler, koltuk altlarından tutulduklarında, tutanın elleri arasından kayar ve başı öne doğru düşer. Bu sendromu yaşayan bebeklerin ayakları çenesine değebilmektedir. B12 ve D vitamini eksikliğinin neden olduğunun belirtilen gevşek bebek sendromu, 37. haftadan önce doğum yapan kadınların bebeklerinde, 8. aya kadar geçici olarak görülebilmektedir.
Gevşek Bebek Sendromu (Hipotoni) Nasıl Anlaşılır?
Hipotonik bebekte kuvvetsizlik, solunum, yürüyememe, çiğneme fonksiyonlarında bozulma ve yutkunma gibi belirtiler görülebilmektedir. Bu belirtiler gevşek bebek sendromunda (SMA) görülebildiği gibi farklı hastalıklarda da görülebilmektedir. Bu nedenle belirtileri gösteren her bebek SMA (hipotoni) demek değildir. Bunun için bir düzine nörolojik muayene ve teşhis gerekmektedir. Teşhisin konmasında en önemli testlerden biri EMG (elektromiyogram) denilen tetkiktir. Bu testte, bebeğin kaslarına yerleştirilen elektrodlarla kas ve sinir durumu araştırılır. Bunun dışında kesin teşhis için kan tetkikleriyle bir takım enzim seviyelerine bakılır. Bu tetkikler SMA (gevşek bebek) ile öteki nöromüsküler hastalıkların ayırt edilmesinde önemli bir yer tutar. Özellikle SMA tip 1 ve 3'te, elektromyografi (EMG), kreatin fosfokinaz (CPK) değerlerinin az da olsa yükselmesi ve kas biyopsi sonuçları hastalık teşhisini koymada önemli kriterler arasında yer alır.
Gevşek Bebeğe En Sık Neden Olan Gruplar
1- Belirgin kas güçsüzlüğünün eşlik etmediği beyinden kaynaklanan felç olmayan grup (nonparalitik)
2- Kas güçsüzlüğünün klinik tabloya hakim olduğu beyin dışı gevşeklik felç olan grup.
Hipotonik Bebek Nedenleri
Hipotaninin tek bir hastalık olmayıp çok çeşitli hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabileceğini belirten uzmanlar; omurilik, kas ve sinir hastalıkları, genetik hastalıklar, tiroid bezinin az çalışması, bazı vitamin eksiklikleri (Bebeklerde gevşekliğe en sık B12, D vitamin eksikliğinin neden olduğu gösterilir.) ve özellikle akraba evliliği durumlarında sık görülen doğuştan metabolik hastalıkların hipotoniye yol açabildiği ifade edilir.
Hipotonik Bebeklerde Yürüme
Yatış pozisyonunun kurbağa pozisyonu olabileceğini belirten uzmanlar, motor becerilerinde gecikme görülmemin yanında baş kontrolünün en geç 3. ayda sağlandığını belirtirler. Gevşeklik nedeniyle baş kontrolünde zorlandıkları, söz konusu durumdan sırt kaslarının etkilenmiş olması nedeniyle destekli - desteksiz oturma ve yürümede gecikebilecekleri ifade edilir.
Hipotonik Bebeğin Tedavisi
Hipotonik bebeğin tedavisi için öncelikle hipotaniye yol açan nedenlerin bulunması ve bunların tedavi edilmesi gerekmektedir. Bunun için bebeğin bir nörolog tarafından muayene ve ayrıntılı bir şekilde tetkik edilmesi gerekmektedir. Hipotonik bebeklerin mutlaka erken fizyoterapi desteği alması tavsiye edilirken, bebekte eksik olan vitaminlerin yerine konması gerekir.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var