Emzirirken Meme Ucunuz Acıyorsa Bu Yöntemleri Deneyin
Emzirirken Memede Acı hissi neden olur? Emzirirken Göğüs Ucu Ağrısı Nasıl Geçer? Emziren Annelerde Göğüs Ucu Sızlaması Neden Olur? İşte detaylar…
Emziren Annelerde Göğüs Ucu Ağrısı-Acısı Nasıl Geçer?
Bebeğine yeni kavuşmuş kadınların, anneliğe adım attığı ilk günlerde karşılaşabileceği sorunlardan biri de emzirirken göğüs ucunda ağrı-acı hissetmesidir. Peki, Emzirirken Memede Acı hissi neden olur? Emzirirken Göğüs Ucu Ağrısı Nasıl Geçer? Emziren Annelerde Göğüs Ucu Sızlaması Neden Olur? İşte detaylar…
Emzirirken Memede Acı Hissi Neden Olur?
Memenin Dolması
Eğer memeniz doluysa, bebeğinizin emmesi zorlaşır. Birçok anne emzirme öncesinde memesini biraz sağarak boşaltır. Böylece bebek daha rahat eder. Soğuk kompresler, doluluktan kaynaklanan ağrı/acı hissinin azalmasına yardımcı olur. Ayrıca pek çok anne, gün içinde sütyen içine lahana yaprağı yerleştirerek ağrılarının hafiflediğini ifade etmektedir. İlk aylar geceleri 2 saatte bir emzirmek de doluluk hissine engel olacağından, ağrılarınızı hafifletebilir.
*Mastiti önlemenin yollarını öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.
İçe Dönük veya Düz Meme Ucu
Bazı anneler emzirmenin ilk günlerinde meme ucunu çıkartmak için pompa kullanır bazıları ise meme ucunu dışarı çıkartmaya yarayan aparatlar tercih eder. Bu ilk günler canınız biraz acısa da sabredin. Bebeğiniz memenizin şekline uygun bir emme yöntemi geliştirecektir. Zaten emdikçe, memenizin ucu da belirginleşecektir.
Bağlı Dil
Memeyi emen ve sütü çeken esasında bebeğin dil hareketleri (ve alt çenesi) olduğu için, emzirme sürecinde bebeğin dili önemlidir. Eğer dil bağı gibi bir sorun varsa, bebeğinizi besleme vakti sizin için ağrılı geçebilir. Fakat bağlı dil basit bir muayene ile teşhis edilebilir. Eğer bebeğinizde bu sorunun olduğunu düşünüyorsanız, mutlaka doktorunuza gösterin.
Emzirmeyi Aniden Kesmek
Pek çok anne, bebeği memeyi bırakana kadar emzirmeye devam eder. Eğer bir anda emmeyi kesmeniz gerekiyorsa, parmağınızı bebeğinizin alt damağına koyarak bu işlemi gerçekleştirin. Aksi durumda, bebeğiniz meme ucuna asılabilir ve canınız acıyabilir.
*Emzirme ile ilgili merak ettiğiniz soruları cevapladığımız yazıyı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
Pozisyon Ve Memeyi Kavrama
Rahat olunmayan bir pozisyonda emzirmek veya bebeğin göğüs ucunu yanlış kavraması, ağrılı emzirmenin en önemli nedenleridir. Bebeğin memeyi uzun süreler emmek istemesi ve ağrılı meme ucu, bebeğin memeyi kavrama şeklinin yanlış olduğunun göstergesidir. En rahat ve doğru kabul edilen pozisyon ise bebeğin dudağının dışarıya doğru kıvrılır şekilde olmasıdır.
Emzirirken Göğüs Ucunda Ağrı Olmaması İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler
- Bebeğinizi kucağınızın üstünde yan yatırarak destek verin. Göğsünüze hafif alttan gelmesini sağlayın, alt dudağı ve çenesinin ilk yerleşenler olmasına dikkat edin.
- Memeniz doğal bir pozisyonda olmalı. Yani, bebeğinizin memeyi kavraması için memeyi kaldırmamanız gerekir. Eğer göğsünüze destek verme ihtiyacı hissederseniz, bunu baş parmağınız üstte, diğer parmaklarınız altta olacak şekilde yapın. Ancak, parmakların kahverengi alanda olmamasına dikkat edin.
- Bebeğinizin burnu meme ucuna dönük, çenesi ise meme ucunuzdan aşağı yukarı 3 cm uzakta olmalıdır.
- Bebeğiniz ağlıyorsa önce onu sakinleştirmeye çalışın. Aynı anda hem ağlamak hem de beslemek zordur. Bebeğiniz sakinleşince dili beslenmek için doğru pozisyonda olacaktır, alt damağın üst kısmında olması gibi..
- Sütyeninizin memenize çok fazla baskı yapmamasına dikkat edin.
- Meme ucunuzu koruyan pedler kullanabilirsiniz. Ancak bu pedlerin naylon olmamasına dikkat edin. Naylon pedler memeyi ıslak bırakır. Bu da hem mantara hem de tahrişe neden olur.
*Emziren annelerin tükettiği halde bebeğine gaz yapan yiyecekleri öğrenmek için buraya tıklayın!
- Meme ucunuzu sabunla yıkamayın. Sabun meme ucunuzu kurutur ve canınızın acımasına neden olabilir. Emzirme işlemi bitince, kendi sütünüzü birkaç damla memenize akıtabilirsiniz.
- Yenidoğan bebeklerin günde 8 – 12 kere emzirilmesi normaldir. Bebeğinizi sık sık emzirmeniz, hem memenizin dolması nedeniyle oluşan ağrıyı önler, hem de bebeğinizin emmeyi öğrenmesi için iyi bir fırsat olur.
- Bazı anneler rugby-futbol pozisyonunu tercih ederler. Bu pozisyonda bebeğin bacakları annenin arkasına doğru uzanır. Bazı anneler bebeğini boylu boyuna kucağına alıp, beşik pozisyonu ile emzirir, bazıları ise yatarak emzirmeyi tercih eder. Rahat ettiğiniz pozisyon ne olursa olsun, önemli olan bebeğinizin memeyi olabildiğince ağzına almasıdır. Aksi durumlarda, canınızın yanması çok büyük ihtimaldir. Eğer canınız yanıyorsa, pozisyon değiştirmeyi deneyin. Sorun hala devam ediyorsa bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Çünkü ağrılarınızın ardından başka nedenler yatıyor olabilir.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var