Bebeklerin En Az 1 Yaşına Kadar Tüketmemesi Gereken 10 Besin
Bebeklerin yememesi gereken besinler neler? Bebekler 1 yaşına kadar neler yememeli? Bebekler için yasak olan besinler hangileri? Detaylar makalemizde...
Şüphesiz ki bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür. Ancak 6. aydan sonra anne sütü, tek başına bebeğin besin ihtiyaçlarını karşılayamaz ve ek gıdaya başlanır. Yalnız ek gıdaya başlarken bebeğin henüz gelişmemiş sindirim sistemi ve alerjik bünyesi göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü bebekler 1 yaşına gelene kadar pek çok gıdaya alerjik reaksiyonlar gösterebilir veya yediği besini sindiremeyebilir. Bu nedenle uzmanlar, aşağıdaki gıdaların en az 1 yaşına kadar yedirilmesini önermiyor. İşte, bebekler için yasaklı besinler...
Bebeklerin Yememesi Gereken Gıdalar
1)Bal
Bal, 'Kolastridyum Botalium' adlı bakteri üreten sporlar barındırır. Bu da bebeklerde 'Botulizm' adı verilen gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Bu durum çok nadir yaşansa da uzmanlar, bebeklerin en az 1 yaşına gelene kadar bal yememesi gerektiğini düşünüyor.
2)Yumurta Akı
Yumurtanın insan sağlığına faydaları saymakla bitmez. Yalnız yumurta akı, sarısına oranla daha alerjiktir. Bebeğinize yumurtanın sarısını yedirebilirsiniz fakat akını yedirmek için en az 1 yaşına kadar beklemeniz tavsiye ediliyor.
3)İnek Sütü
İnek sütü, bebeğin henüz gelişmemiş organları tarafından sindirilemeyecek kadar çok protein barındırır. Bu nedenle bebeğin organları gelişinceye kadar bebeklere inek sütü verilmesi tavsiye edilmez. Aynı zamanda inek sütünün alerji potansiyeli fazla olduğundan, yine en az 1 yaşına bebeğinize içirmeniz önerilmez.
*Ek gıdaya başlayan bebekler için tadım listesi!
4)İşlenmiş Et
İşlenmiş et dediğimiz salam ve sosis gibi gıdalar, çok fazla kimyasal madde içermekle birlikte hiçbir besin değeri olmayan gıdalardır. Ayrıca yağ açısından da oldukça zengindir. Bu nedenle bebeğinize yedirmeniz tavsiye edilmez. Hatta sadece bebekler için değil, yetişkinlerin de yemesi önerilmez.
5)Bakla
Ülkemiz de dahil olmak üzere pek çok Akdeniz ülkesinde, glukoz altı fosfat dehidrogenaz enzimi eksikliği çok sık görülür. Bu eksikliği olan bebeklerde ise bakla tüketimi, ani kırmızı kan hücrelerinin yıkımına neden olabiliyor.
6)Çay/Kafein
Çay ve kahvenin hiçbir besin değeri olmaması ve hatta demir eksikliği gibi pek çok probleme yol açması nedeniyle tüketilmesi önerilmez.
7)Sakatat
Karaciğer hariç, içinde virüs bulundurması ihtimaline karşı bebeklere kesinlikle sakatat yedirilmesi önerilmiyor.
8)Kuruyemişler
Kuruyemişler enerji bakımından oldukça zengin gıdalardır. Ancak, boğulma riskine karşı bebeklere kuruyemiş yedirilmesi tavsiye edilmiyor. Özellikle fıstık, boğulma riskinin dışında yüksek alerji potansiyeli olan bir kuruyemiştir. Bu nedenle bebeğiniz en az 1 yaşına gelene kadar bütün olarak kuruyemiş yedirmemeniz önerilmektedir.
9)Tuz
1 yaşından küçük olan bebeklerin günlük tuz ihtiyacı 1 gramdır. Bunu da zaten anne sütünden ve mamalarından karşılar. Daha fazlası ise bebeğin böbreklerine ciddi zararlar verebileceğinden tüketilmesi tavsiye edilmez.
10)Şeker
Şekerin hiçbir besleyici özelliği yoktur. Aksine çürük oluşumları, iştahsızlık ve obezite riski gibi pek çok zararı vardır. Bebeğinizi küçükken şekerden ne kadar uzak tutarsanız, sağlığı için ileriye dönük o kadar iyi yatırım yapmış olursunuz.
Bebeğinizin ideal boy ve kilo oranına sahip olup olmadığını merak ediyorsanız buraya tıklamanız yeterli!
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var