Bebeklerin Kakasında Kan Neden Olur?
Enfeksiyonlar, alerjiler veya gastrointestinal bozukluklar, bebeklerin dışkısında kana neden olabilir.
Bebeklerin kakasında kan görmek ebeveynler için her zaman endişe vericidir. Çocuk doktoru ziyaretlerinin en yaygın nedenlerinden biri olan bu durum enfeksiyonlar, alerjiler ve gastrointestinal bozukluklar da dahil olmak üzere, altta yatan çeşitli sağlık sorunlarına işaret edebilmektedir. Bu nedenle bebeğin bezinde kan veya kırmızı lekeler görüldüğünde çocuk doktoruna muayene olmak başvurmak her zaman önemlidir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda bebek dışkısında kan nedenleri, belirtileri ve tedavisi ile ilgili merak edilenleri derledik. Hazırsanız başlayalım!
Bebeklerin Kakasında Kan Neden Olur?
Bebek kakasında kan iki şekilde görünebilir; biri kırmızı lekeler şeklinde gördüğünüz kan, diğeri ise laboratuvar testleri ile ayırt edilebilen gizli kan. Kanama mide içinde enfeksiyon veya alerji nedeniyle gelişirse sindirilebilir ve dışkıya siyahımsı bir görüntü verebilir. Bu nedenle dışkıda kanın göründüğü form, tanı koymayı kolaylaştıracak bir etkendir.
Bebeklerin kakasında kan olmasının olası nedenleri ise şu şekildedir:
1. Anal Çatlaklar
Anüsün iç mukoza zarındaki yırtık olarak özetleyebileceğimiz anal fissür kanama yaparak bebeğin bezinde veya dışkısında görünen kanın kaynağı olabilir. Özellikle kabız olan bebeklerde görülebilen bu durum çoğu zaman kendiliğinden iyileşse de bazen topikal merhemler kullanılması gerekebilir.
2. Enfeksiyonlar
Bebekler gastrointestinal enfeksiyonlara yatkındır ancak rotavirüs veya norovirüs gibi tüm enfeksiyonlar kanlı dışkıya yol açmaz. E.coli enfeksiyonu, Hirschsprung hastalığı, Clostridium enfeksiyonu ve Juvenil polipler gibi diğer birçok gastrointestinal enfeksiyon bebeğin kakasında kan veya kanlı ishale neden olabilir. Kana ishal eşlik ediyorsa kampilobakter, Shigella veya Salmonella gibi bakterilerin neden olduğu bir bağırsak enfeksiyonu olabilir. Bu bakteriler bağırsaklarda iltihaplanmaya neden olarak kanı kanın dışkıya bulaşmasına yol açan ufak yırtıklara neden olabilir. Böylesi bir tabloda doktorun uygun gördüğü antibiyotikler ile enfeksiyonlar kontrol altına alınabilir.
3. Kolit
İnfantil kolit veya ülseratif kolit, iltihaplı bir bağırsak hastalığıdır ve bebeklerde sık karşılaşılan bir rahatsızlık değildir. Kalın bağırsak olarak da adlandırılan kolonun iç astarının iltihaplanması ile karakterize olan kolitin bebeklerde neden olduğu henüz kesin olarak bilinmese de genetik faktörlerin etkili olabileceği düşünülüyor.
4. Crohn Hastalığı
Crohn, kalın bağırsağın nadir görülen bir inflamatuar hastalığıdır. Kolitle birbirine benzese de fizyolojisi ve patolojisi farklıdır. Kolitte olduğu gibi bebeklerde crohn hastalığının nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte aile öyküsünün etkili olabileceği tahmin edilmektedir.
5. Alerjiler
Bebeklerin dışkısında kan olmasının bir diğer olası nedeni de gıda alerjileridir. Bebekler inek sütüne, yulafa, çavdara, buğdaya veya arpaya alerji geliştirebilir. Özellikle inek sütü proteini alerjisi, 6 aydan küçük bebeklerde sıklıkla görülen kanlı ishal nedenidir.
6. Kırmızı Renkli Yiyecekler
Bazı kırmızı renkli yiyecekler, kırmızıdan siyaha kadar değişen bir dışkı rengine neden olabilir. Bu da ebeveynlere bebeğin dışkısında kan olduğu yönünde yanlış bir izlenim verebilir. Bu yiyeceklerin başında pancar, kızılcık ve domates gelmektedir. Ayrıca bazı demir ilaçlarının da bebeklerde koyu kırmızı veya siyah dışkıya neden olabileceği biliniyor.
7. Meme Ucu Kanaması
Özellikle emzirmeye yeni başlanılan süreçte meme ucu tahrişleriyle çok sık karşılaşılır. Bu tahrişler nedeniyle ufak kanamalar gerçekleşebilir ve bebek emerken bu kanı yuttuğunda dışkısında ufak miktarlarda kan görünebilmektedir.
Bebeğin Kakasında Kan Görmek Ne Zaman Normal Değildir?
12 haftadan küçük bebeklerin dışkısında kan görmek acil bir durum olarak değerlendirilmeli ve en kısa sürede hastaneye başvurulmalıdır. Daha büyük bebekler için ise bebek rahat, sağlıklı ve mutlu görünüyorsa endişe edilmesine gerek yoktur. Ancak herhangi bir komplikasyonu önlemek adına her durumda pediatrik konsültasyon faydalı olacaktır. Bunlara ek olarak, bebeğin kakasında kırmızı leke veya kan görmenin yanı sıra aşağıdaki belirtilerin varlığında mutlaka çocuk doktoruna danışılmalıdır:
- Bebeğin sürekli ağlaması, sakinleştirilememesi
- Herhangi bir şeyi yemeyi veya içmeyi reddetmesi
- Dışkıda belirgin kanama, ishal
- Kanamanın giderek artması
- Kusma
- Ateş
- Mukusla karışık kan
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Bebeklerin Kakasında Beyaz Parçalar ve Pütürler Neden Olur?
Kaynak: 1
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var