Bebeğim Ek Gıdayı Diliyle İtiyor ve Öğürüyor Neden Olabilir?
Ekstrüzyon refleksi olarak da bilinen dil ile yemekleri itme refleksi, 6. aya kadar gelişimin normal bir parçasıdır.
Bebeğim ek gıdayı diliyle itiyor veya bebeğim yemek yerken öğürüyor cümleleri, özellikle bebeği ek gıdaya yeni geçen annelerin sıklıkla kurduğu cümleler arasında yer alır. Ekstrüzyon refleksi olarak da bilinen bu refleks, gelişim sürecinin normal bir parçasıdır. Anne karnında geliştiği düşünülen ekstrüzyon refleksinin, bebeklerin ek gıdaya hazır olduğu 4. – 6. aylar arasında geçmesi beklenir. Bu dönemden önceki aylarda ise gerek besinler gerekse yabancı cisimler nedeniyle bebeğin boğulma ve aspirasyon riskini azaltmaktadır. Gelin şimdi bebeklerde yemeği dil ile itme neden olur, ne zaman geçer gibi merak edilen soruların yanıtlarını daha detaylı inceleyelim.
Bebekler Ek Gıdayı Diliyle Neden İter?
Ekstrüzyon refleksi olarak da bilinen bebeklerin ek gıdayı diliyle itmesi, yenidoğan reflekslerinden yalnızca biridir. Normal gelişimin bir parçası olan bu refleks, bebeğin dudaklarına dokunulmasına istemsiz bir tepkidir. Bebeğin meme, biberon veya emzik tutmasını engellemez ancak bardak veya kaşıkla beslenmesini engeller. Bebek katı gıdaya alışana kadar devam eden diliyle itme refleksi, bebeğin katı gıdaları dışarı atmasını sağlar. Bu da bebeği katı gıda veya yabancı cisimler nedeniyle boğulmaktan veya aspirasyondan korur. Sonuç olarak, bebeğim yemeği diliyle itiyor diyen anneler için bunun normal bir refleks olduğunu söylemek gerekir. Bebek ek gıdaya hazır hale geldiğinde ekstrüzyon refleksinin de yavaş yavaş geçmesi beklenir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Bebeğe Sofra Alışkanlığı Kazandırmak İçin Uygulanabilecek Basit Yöntemler
Ekstrüzyon Refleksi Ne Zaman Geçer?
Bebeklerde ek gıdaya geçince öğürme veya yemeği diliyle itme gibi refleksler çok sık görülür. Yukarıda da değindiğimiz gibi bu refleksler gelişimin normal bir parçasıdır. Doğum esnasında dahi ekstrüzyon refleksinin olması, bunun anne karnındayken geliştiğini gösteriyor. Bebeğin katı gıdaya hazır olduğu ve desteksiz oturabildiği aylarda ise refleksin yavaş yavaş kaybolması beklenir. Bu da yaklaşık 4. – 6. aylar arasına denk gelmektedir. Bebeklerin katı gıdaya hazır olduğunu gösteren işaretler ise şu şekildedir:
- Mama sandalyesinde desteksiz ve baş kontrolünü sağlayarak oturabilmesi
- Yemek sunduğunuzda veya kaşığı yaklaştırdığınızda ağzını açması
- Yiyecekleri ağzında tutabilmesi, dışarı itmemesi
- Doğum kilosunu ikiye katlaması
- Besinleri dilin ön kısmından arka kısma aktarabilmesi
Ne Zaman Doktora Başvurmalısınız?
Bebeğinizde 6. aydan sonra da ekstrüzyon refleksi devam ediyorsa çocuk doktoruna danışabilirsiniz. Bebeklerin ek gıdayı diliyle itmesi belli bir süreden sonra orofasiyal miyofonksiyonel bozukluğun göstergesi olabilir ve bu, yaşamın ilerleyen dönemlerinde yanlış hizalanmış dişler gibi ortodontik problemlere yol açabilir. Ayrıca artikülasyonda zorluklara neden olarak bebeğin konuşma gelişimini olumsuz etkileyebilir. Kalıcı ekstrüzyon refleksi olan bir bebek aşağıdaki belirtileri gösterebilir:
- Çok hızlı, çok yavaş veya sürekli dökerek dağınık yemek yeme
- Dudakların tamamen kapatılamaması
- Bebek yemek yerken, konuşurken veya dinlenirken dilin dışarıda olması
- Katı yiyecekleri çiğneme sorunu
- Daha büyük bebeklerde konuşma sorunları
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Bebeğinize Yemek Yeme Alışkanlığı Kazandırmanın 10 Kolay Yolu
Kaynak: 1
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var