Yenidoğan Bebeğimi Nasıl Yıkamalıyım?
Yeni doğan bebekleri yıkamak anne babaların bebekleriyle ilgili en çok çekindikleri konuların başında gelir.
Bebek Nasıl Yıkanır?
Bebek nasıl yıkanır sorusu, özelikle ilk defa anne baba olanların en fazla merak ettikleri konuların başında gelir. Yenidoğan bebeği yıkamak, taze annelerin bebeklerinin dünyaya geldikten sonra oldukça çekinerek yaptıkları rutinlerden bir tanesidir. Bunun en temel nedeni ise, anne babaların en değerli varlıkları minik bebeklerini yıkamaları sırasında istemeden yanlış bir hareket yaparak zarar verme düşünceleri olduğudur. Uzmanlar ilk defa bebek yıkayacak anne babalara, daha önce bebek banyosu yaptırmış birisinden bebek yıkama teknikleri konusunda yardım almalarını tavsiye ederler. Bebeklerin ilk banyosu ile tek başına bebek yıkamanın püf noktalarını bu yazımızda sizler için derledik.
Bebeğin İlk Banyosu
Bebeğin ilk banyosu söz konusu olduğunda ebeveynlerin öncelikle göbek bağının düştükten sonraki ilk banyo olduğunu bilmesi gerekir. Zira uzmanlar tarafından bebeğin göbek bağı düşmeden önce banyo yaptırılması önerilmez. Bebeğinizin ilk banyosunu yaptırırken dikkat etmeniz gereken önemli konulardan biri, bebeği tek başınıza yıkamamanız olduğudur. Yeni doğan bebeğin ilk banyosunu yaptırırken ya yanınızda tecrübeli birisinin olması ya da eşinizin yanınızda olup size yardım etmesi önerilir.
Bebeğe Banyo Yaptırmadan Önce Yapılacak Hazırlıklar Detaylar İçin Tıklayın
Yeni Doğan Bebeğin İlk Banyosunu Yaptırma Tekniği İle İlgili Detaylar İçin Tıklayın
Yeni Doğan Bebeği Yıkamak İçin Gerekli Malzemeler
Yenidoğan bebeğinizi yıkamak için size gerekli olacak malzemeleri önceden hazırlamanız, yıkama esnasında büyük fayda sağlayacaktır. Bebeği yıkamak için gerekli malzemeler şöyle listelenmektedir;
- Hijyenik bir bebek küveti,
- Yıkama süngeri veya yumuşak bir bez,
- Yumuşak bebek havlusu,
- Birkaç tane ince havlu ya da sünger şeklinde olan banyo minderi,
- Banyo sonrasında kullanmak için temiz giysiler,
- Bebekler için özel olarak üretilmiş bebek sabunu ve şampuanı
Yeni Doğan Bebeği Yıkama Teknikleri
Bebeğinize yıkamak ilk anda size biraz göz korkutucu gelebilir. Yazımızda yer alan birkaç bebek yıkama tekniği bu işin aslında ne kadar kolay olduğunu görmenizi sağlayacaktır.
- Bebeğin Yıkanacağı Ortam: Öncelikle bebeğinizi yıkayacağınız ortam oldukça önemlidir. Bu nedenle bebeğin yıkanacağı odada hava akımının olmaması yani camların ve kapıların açık olmaması gerekir.
- Oda sıcaklığı; Bebeğinizi yıkayacağınız odanın sıcaklığının ortalama 22 - 26 derecede olmalıdır.
- Yıkama suyunun sıcaklığı; Bebeğinizi yıkayacağınız suyun sıcaklığı, en fazla 35 C ile 37 C derece arasında olmalıdır. (Sıcaklığı termometre ile ölçebilirsiniz veya dirseğiniz ile test edebilirsiniz) Suyun düşük sıcaklıkta olması bebeğin üşümesine, sıcak olması hassas cildinin zarar görmesine neden olur. Bu nedenle banyo suyunun sıcaklığına çok dikkat edilmesi gerekir.
- Suyun yüksekliği; Banyo suyunun çok yüksek olmaması, 3 /2 si - 8 cm yüksekliğinde olması ideal yükseklik olarak tavsiye edilir.
- Temiz kıyafet ve bez; bebeğinizi banyodan sonra hemen giydirmek için temiz kıyafetlerini ve bezini hazırlamalısınız.
Tek Başına ya da Yardımcı İle Bebek Yıkama
Tüm bunları hazırladıktan sonra bebeğinizi yıkama işlemine geçebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları sırasıyla uygulayın.
- Yeni doğmuş bebeklerin temizliği için küçük bir kabın içerisinde kaynatılıp, ılımaya bırakılmış ılık su ve birkaç pamuk parçası gereklidir. Öncelikle bebeğinizi bir havluya rahatça sararak kucağınızdayken, ılık suyla ıslattığınız pamukla bebeğinizin gözlerini silin (her göz için yeni bir pamuk parçası kullanın)
- Burun kemerinden dışa doğru, çok bastırmadan silin.
- Daha sonra bebeğinizin kulaklarının dış bölümünü ve kulak arkalarını silin. Pamuk parçalarını bebeğinizin burun delikleri ve kulak içine sokmayın.
- Sonra bebeğin bütün yüzünü ıslatılmış pamukla silin; burun deliklerinin ve ağzının çevresinde kurumuş süt izleri varsa onları temizleyin.
- Sonra hazırladığınız suya bebeğinizin başı kolunuzun üzerinde ve yukarıda olacak şekilde ayaklarından başlayarak sokun ve kulaklarını başının altıdan tuttuğunuz elin iki parmağı ile her iki kulağını kapatın. Suyun içerisine soktuğunuz bebeğinizi, diğer elinizle küvet içerisindeki sudan atarak vücudunu ıslatın, elinize aldığınız bir miktar bebek şampuanını suyla ıslatarak bebeğin önce koltuk altını sonra gıdısını, göğsünü, karnını, bacaklarını, ayaklarını ellerini yavaşça yıkamalısınız. Dilerseniz işlemi yumuşak banyo süngeri ya da yumuşa bezle yapabilirsiniz. Yıkama esnasına sünger veya bez kullanacaksanız bunu çok hassas hareketlerle yapmanız gerektiğini unutmayın.
- Bebeğinizin başını yıkarken yüzü yere gelecek şekilde kolunuza yatırın, başına yavaş yavaş su döktükten sonra az bir miktar bebek şampuanı kullanarak başını yumuşak hareketlerle yıkayın. Bebeğinizin başını yıkama esnasında kulağına su gitmemesi için suyu başının tam arkasından dökün.
- Yıkama işleminden sonra bebeğinizi yavaş hareketle sudan çıkarıp kurulayın ve giydirin.
Bebek Yıkamanın Püf Noktaları
Bebeğinizi yıkarken bazı püf noktalarını bilmeniz işimizi oldukça kolaylaştırmanın yanında, bebeğinizin de sorun yaşamasına engel olur. Bebek yıkamanın püf noktalarını bilmeniz, bebeğinizi tek başınıza yıkayacağınız zamanda size büyük kolaylık sağlar.
- Yeni doğan bebek banyosu yaptırırken banyodan sonra kullanacağınız kıyafetleri önceden hazırlayın,
- Bebeği öncelikle yüzü üst kısımda iken yıkayın ve bu işlem sırasında mutlaka kolunuza yatırın. Bir elinizle bebeğinizin başının arkasından tutarken, diğer elinizde bebeğinizin poposundan tutarak suya ilk olarak bebeğinizin ayaklarını sokun.
- Yenidoğan bebeklerin ciltleri çok hassas olması nedeniyle suyla temas ettiklerinde kaygan hâle gelir. Bu nedenle bebeğinizi tutarken çok dikkatli olun.
- Bebeğinizi yıkamaya ayaklarından ve genital bölgesinden başlayabilirsiniz. Daha sonra göğüs bölgesini küçük hareketlerle yıkayın ve sonra bebeğinizin elinizden kaymaması için yavaşça çok dikkatli bir şekilde çevirerek sırtını yıkayın.
- Bebeğinizin başını en son yıkayın. Çünkü bebeğiniz başına su gelmesinden hoşlanmayacak ve vücudu yıkanırken ki rahatlığını terk edip ağlamaya başlayacaktır. Bebeğinizi yıkarken banyonun zorlaşmaması için baş kısmını yıkamayı daima en sona bırakın.
- Bebeğinizi ilk günlerde yıkarken illa ki şampuan kullanmamıza gerek yoktur.
- Bebeklerinizi ilk 6 ay boyunca gün aşırı yıkamanız, 6 aydan sonra ise aile alışkanlıklarınıza bağlı belli bir düzen oluşturarak yıkayabilirsiniz.
- Bebeğin annesi tarafından yıkanması, anneyle bebek arasındaki sevgi bağlarını kuvvetlendirmesi açısından önemlidir.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var