2 Yaş Grubu İçin Eğitici ve Eğlenceli 12 Oyun Önerisi!
2 yaş grubu ile evde oynanabilecek eğitici oyun ve etkinlikleri listeledik!
2 yaş, bebeklerin iyice hareketlendiği bir dönemdir. Bu süreçte kabına sığamayan bebekler sürekli oyun oynamak ve yeni şeyler keşfetmek isterler. Böylesi özel bir dönemi bebeğinizin gelişimi için fırsata çevirmek istiyorsanız, eğitici 2 yaş oyunları ve etkinliklerine daha fazla zaman ayırmalısınız. Zira oyun, bebekler için öğrenmenin en iyi yoludur. Çevreyi tanıma, özgüven kazanma, yaratıcı düşünme, kasların gelişmesi ve daha birçok yetenek oyunlar sayesinde kazanılır. Tabii, bahsettiğimiz bu verimi oyunlardan alabilmek için bebeğin yaşına uygun oyun ve oyuncaklar seçilmesi önemlidir. Örneğin 2 yaş etkinlikleri 3 yaşındaki bebeğin ilgisini çekmeyeceği gibi gelişimine de katkı sağlayamayabilir.
Buradan yola çıkarak hazırladığımız yazıda; bebeğinizle evde oynayabileceğiniz eğlenceli ve eğitici 2 yaş oyunlarına yer verdik, keyifli okumalar…
2 Yaş Oyunları ve Etkinlikleri Arayanlara 12 Öneri!
1. Evde Basketbol
Basketbol, 2 yaşındaki bebeklerin en keyif aldığı oyunlardan biridir. Bu oyun sayesinde bebeklerin büyük kas grupları güçlenir, denge ve koordinasyonları gelişir. Oyun için öncelikle eski gazete sayfalarını top haline getirin. Daha sonra oyuncak sepeti veya tencere gibi eşyaları pota olarak hazırlayın. Dilerseniz bebekler için satılan hazır basketbol potalarından da alabilirsiniz.
2. Oyuncak Saklama
2 yaş oyunları arasında yer alan oyuncak saklama, bebeklere sağ-sol, var-yok gibi basit kavramları öğretmenin mükemmel bir yoludur. Aynı zamanda büyük ölçüde bebeklerin enerjilerini atmalarını sağlar. Oyun için öncelikle bebeğinizin sevdiği bir oyuncağı saklayın ve ondan oyuncağı bulmasını isteyin. “Sağ tarafta yokmuş.” gibi yer yer ipuçları vererek oyuncağı bulmasına yardımcı olun. Oyun sırasında bol bol sağ, sol gibi kavramları kullanın ve bu kelimelerin anlamını öğrenmesini sağlayın.
3. Renkleri Ayırma
2 yaş etkinlikleri arasında yer alan renkleri ayırma, çocukların bilişsel becerilerini ve el-göz koordinasyonunu geliştirmek için harika bir aktivitedir. Bunun için legolar, ahşap bloklar veya diğer sevdiği oyuncaklardan oluşan bir grup oluşturun. Daha sonra onun yanında renklerine göre oyuncakları gruplandırın. Oyunu kavradıktan sonra bebeğinizden de aynı şeyi yapmasını isteyin.
Bunu da Okuyun: 3 Yaşındaki Bebekler İçin Oyun ve Etkinlik Önerileri
4. Oyun Hamuru
Oyun hamurları; başta ince motor becerilerinin gelişmesi, şekillerin ve renklerin tanınması, yaratıcılığın desteklenmesi için oldukça faydalı bir araçtır. Siz de 2 yaşındaki çocuğunuza ufak yönergeler vererek oyun hamurundan farklı şekiller yapmasını isteyebilir ve bir şeyler üretmesi için onu destekleyebilirsiniz.
5. Dokunarak Öğrenme
Hem bilgilendirici hem de eğitici bir oyun olan dokunarak öğrenme, çocukların duyusal becerilerinin gelişmesini sağlıyor. Bu oyun için geniş bir kabın içine yumuşak, sert ve pürüzlü nesneler ekleyin. Daha sonra bir adet nesneyi seçin ve verdiği hissi çocuğunuza söyleyin. Ardından ondan da aynı hissi veren bir nesne seçmesini isteyin.
6. Kelime Dağarcığım Gelişiyor
Eğitici 2 yaş oyunları arasında yer alan bu oyun, bebeklerin kelime dağarcığının gelişmesini amaçlıyor. Üstelik oyunu oynarken hiçbir materyale ihtiyacınız olmayacak. Öncelikle üzgün ve mutlu gibi birbirine zıt olan kelimeleri seçin ve canlandırın. Daha sonra çocuğunuzdan da üzgün ve mutlu kelimelerini ifade eden mimikler yapmasını isteyin. Ya da oyuncağının açma – kapama düğmeleri ile oynamasına izin verin ve onunla oynarken açık - kapalı kelimelerinin anlamını öğretin. Aslında yaratıcılığınıza bağlı olarak bu oyunu farklı nesnelerle de geliştirebilirsiniz.
7. Eşleştirme Oyunu
Bebeğinizin el-göz koordinasyonun ve bilişsel becerilerinin gelişmesini sağlayacak olan eşleştirme oyunu için kağıda dikey bir çizgi çizin. İki sütuna da basit hayvan figürleri çizin ve aynı olan hayvanları bebeğinizden eşleştirmesini isteyin. Bu oyun sayesinde ayrıca bilmediği hayvanları tanımasını sağlayabilirsiniz.
8. Hayali Araba
2 yaş oyunları arasında yer alan bu etkinlik, hem bebeklerinin hayal gücünün gelişmesini sağlıyor hem de kaba motor becerilerinin gelişmesine yardımcı oluyor. Oyun için karton kutudan basit bir araba yapın. Hatta çocuğunuzun ses çıkaran bir oyuncağını da korna olarak karton arabanın önüne yapıştırabilirsiniz. Daha sonra bebeğinizin o arabayı kullanıyormuş gibi yapmasına izin verin ve nasıl eğlendiğini izleyin!
Bunu da Okuyun: İnce Motor Becerileri Nasıl Geliştirilir?
9. Nesnelerin Şeklini Çizme
2 yaş aktiviteleri arasında ince motor becerileri belki de en fazla geliştiren etkinliklerden birine geldi sıra, nesnelerin şeklini çizme! Bir resim defterinin üzerine ufak nesneler yerleştirin ve bebeğinizden bu nesnelerin dış hatlarını takip ederek çizgi çizmesini isteyin. Bu etkinlik, bebeğinizin parmak kaslarının gelişmesine büyük ölçüde yardımcı olacak ve okul hayatına yavaş yavaş hazırlanmasını sağlayacak.
10. Seslendirme
Değişik hayvanların fotoğraflarını kesin ve bebeğinize göstererek o hayvanın çıkarttığı sesleri taklit edin. Daha sonra bebeğinizden de aynı şeyi yapmasını isteyin. Bu etkinlik sayesinde bebeğiniz hem hayvanları tanıyacak hem de sesleri ayırt etme yeteneği kazanıp, duyarlılığı gelişecektir.
11. Patates Baskısı
2 yaş etkinlikleri arasında bebeklerin en sevdiği aktivite olan patates baskısı, ince motor becerileri geliştirmekle kalmıyor, çocukların hayal gücünün de gelişmesini sağlıyor. Peki, patates baskısı nasıl yapılır? Patatesi eşit bir şekilde ortadan ikiye kesin ve iç yüzeyine geometrik şekiller çizin. Çizdiğiniz alanın dışında kalan yerleri keserek derinlik elde edin. Daha sonra ortaya çıkan şekli boyayın, patates baskımız hazır! Şimdi ister düz bir kağıda, isterseniz eski bir tişörte bebeğinizle birlikte rengarenk baskılar yapın.
12. Sesleri Öğreniyorum
Evde 2 yaş oyunları için son bir önerimiz daha olacak. Araba, çamaşır makinesi, köpek havlaması gibi günlük hayatta sık sık duyduğumuz sesleri telefonunuza kaydedin. Daha sonra bu sesleri bebeğinize dinletin ve neyin sesi olduklarını sorun. Eğer çok zorlanırsa ufak ipuçları vermeyi unutmayın. Bu oyun sayesinde çocuklar nesneleri ve canlıları seslerinden tanımayı öğrenirler ve işitsel dikkatleri gelişir.
2 Yaşındaki Çocuklar Neler Yapabilir?
2 yaş etkinlikleri ve oyunları oynanırken, bu yaştaki çocukların fiziksel ve psikolojik özelliklerini bilmek önemlidir. 2 yaş, artık çocukluğa adım atılan ve bebeğin yavaş yavaş bağımsızlığını ele almak istediği bir dönemdir. Bu nedenle engellenmeye pek tahammülleri yoktur, inatçı ve öfkeli olabilirler. Çok basit bir anlaşmazlıkta bile kendilerini yere atıp tepinebilir ve dakikalarca ağlayabilirler. Bu nedenle oyun oyun oynarken veya yemek yerken çocukla inatlaşmamak, öfkesinin dinmesini beklemek veya sinirlendiğinde ilgisini başka yönlere çekmek faydalı olabilir. Fiziksel olarak ise koşabilmeleri, kaşığı önceki dönemlere göre daha iyi kullanabilmeleri, topa vurabilmeleri, koltuğun üzerine çıkabilmeleri, 3 tekerlekli bisiklete binebilmeleri, destek alarak merdiven kullanabilmeleri beklenir. Ancak bu süreçte ince ve kaba motor becerileri hala gelişmeye devam etmektedir. Bu nedenle yaşıtlarına göre gelişiminde ufak sapmalar olabilir. Her çocuğun özel olduğu ve gelişim süreçlerinin farklı ilerleyebileceği unutulmamalıdır. Şimdi, siz de yukarıda sıraladığımız 2 yaş oyunları arasından en beğendiğinizi seçin ve bebeğinizle oynamaya başlayın!
Bunu da Okuyun: Kaba Motor Becerileri Nasıl Geliştirilir?
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var