Yenidoğan Bebeklerde Kalça Displazisine Dikkat!
Yenidoğan bebeklerde doğumdan hemen sonra ya da ilerleyen zamanlarda Gelişimsel Kalça Displazisi görülebilmektedir.
Bebeklik ve çocukluk çağının önemli sorunları arasında yer alan kalça displazisi, yeni doğan bebeklerin bacaklarının uzunlukları arasındaki farktan teşhis edilebiliyor. Kalçanın anotomik yapısının doğuştan veya farklı nedenlerle sonradan ortaya çıkan bozukluklar gelişimsel kalça displazisi olarak tanımlanmaktadır. Önceki dönemlerde kalça çıkığı ifadesinin yerine kullanılan kalça displazisi, doğuştan olmakla birlikte sonradan da gelişebiliyor. Uzmanların belirttiğine göre, her yüz yenidoğan bebekten ikisinde gelişimsel kalça displazisine (GKD) rastlanıyor ve kız bebeklerde erkek bebeklere oranla 6-8 kat daha fazla görülüyor. Bazı bebeklerde doğumdan hemen sonra Gelişimsel Kalça Displazisi (GKD) belirtileri görülebilirken, bazı bebeklerde ise, hastalık sinsi bir şekilde seyrediyor ve kimi zaman ergenliğe kadar hiçbir belirti vermeden ilerleyebilen durumlarda görülebiliyor. Yenidogan bebeklerde kalça displazisi, kendini gizlediği durumlarda ilerideki yıllarda kas hastalığı gibi önemli sağlık sorunu olarak da ortaya çıkabiliyor.
Yenidogan bebeklerde kalça displazisi nasıl anlaşılır?
Bebekte görülebilecek bacak uzunluklarının farklı olması durumunda GKD’den şüphe edilmesi gerektiği belirtilmektedir. Yenidoğan bebeklere yapılacak fizik muayene sonrasında bebeğin bacaklarında uzunluk farkı gözlemleniyorsa, poposundaki kıvrımlarda yükseklik farkı varsa ve bebek bacaklarını ayırmakta zorlanıyorsa kalça ekleminde bir sorun olduğundan şüphelenilmektedir. Uzmanlar özellikle risk grubunda yer alan bebeklerin daha ayrıntılı olarak incelenmesi gerektiğine işaret ederler.
Bazı Bebeklerde Fizik Muayene Yeterli Olmayabilir
Yenidogan bebeklerde kalça displazisi tanısı koymada bazı bebekler için fizik muayene tek başına yeterli olmayabilir. Böyle durumda bazı görüntüleme yöntemlerinden faydalanılmaktadır. Görüntüleme yöntemlerinden, kalça ultrasonografi ve dördüncü aydan sonra da röntgen tanı koymada kullanılan yöntemler arasında yer alır. GKD tanısının doğumdan sonra ilk üç hafta içinde konmaması ve bu nedenle de tedavinin başlamaması durumunda bebeğin kalça eklemlerinde aşınma başlayabilmektedir.
Bebeğe Dar Kıyafetler Giydirmeyin
Gelşimsel kalça displazisi (kalça çıkığı) erken teşhis edildiğinde tam olarak tedavi edilebilen bir hastalıktır. Uzmanlar tarafından uygulanan tedavi yönteminde ‘pavling bandajı’ etkin bir şekilde kullanıldığında başarılı sonuçların elde edildiğinin altı çizilmektedir. Pavling bandajı yöntemiyle bebeğin bacaklarının sağlıklı bir bebekte olduğu gibi kalça eklemlerinin rahim içinde aldığı normal konumda tutulması sağlanıyor. Bu tedaviye, bebeğin tam iyileşmesi sağlanıp, kalça kemiklerinin normal biçimlerini alıncaya kadar gün boyu takmak suretiyle devam edilmesi gerekiyor. Uzmanlar doğumdan sonra oluşabilecek GKD’nin önüne geçebilmek için bazı önlemler alınması gerektiğini belirtiyorlar. Bu önlemler; doğumdan itibaren bebeğin kalçasının gelişmesinin sorunsuz devam edebilmesi için bebeklerin uygun şekilde taşınmaları gerekir. Bu konuda doktorunuzdan yardım isteyebilirsiniz. Bebeğe ara bezi bağlanırken ve kucakta taşınırken bebeğin bacakları ayrık tutularak, bebeklere bacaklarının serbest hareket etmelerini önleyecek şekilde dar külotlu çorap veya tulum giydirilmemesi tavsiye ediliyor.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var