Spina Bifida Nedir?
Omurga kemiklerinin açık kalması sonucu omurilik sinirlerinin dış ortamla temesta olması durumudur.
Spina Bifida Nedir?
Spina Bifida nedir? Sorusu, omurga kemiklerinin açık kalması sonucu omurilik sinirlerinin dış ortamla temesta olması durumu olarak cevaplanır. Doğumsal bir kusurdur ve alt bölgelere giden sinirlerin etkilenmesi ile felce veya sakatlığa neden olabilir.Spina bifida ayrık ya da açık omurga anlamına gelir. Ayrık omurga olarak da tanımlanan ve omurilik sinirinin hasarlandığı bu hastalığın birçok şekilde görülebileceği belirtilir. Uzmanlar tarafından Spina Bifida sebepleri arasında folik asit eksikliğinin olabileceği düşünülmektedir. Bunun dışında hastalığı kalıtsal olabileceği gibi gebelikte şeker hastalığı ya da yüksek ısıya maruz kalma gibi durumlarla da ortaya çıkabileceğiyle ilgili görüşlerin de de mevcut olduğu ifade edilir. Beyin ve sinir cerrahisi uzmanları, ayrık omurga hastalığın anne karnında en erken 12. Haftadan itibaren saptanabildiğine dikkat çekerler. Spina bifida'nın sadece omuriliğin açık olması olarak değil, omurilikle ilgili pek çok problemi de kapsadığı belirtilir.
Spina Bifida Hastalığında Beyinde Su Toplanması Mevcuttur
Spina Bifida hastaların %85'inde beyinde su toplanması mevcuttur. Uzmanlar, omuriliğin gelişim kusuruna bağlı sinir hasarıyla birlikte; beyinde su toplanması, böbrek ve mesane problemleri, omurga eğrilikleri, beyinde mevcut olan ek kusurlar, omuriliğin hasarlanması, kabızlık, dışkı hissetmeme, çocuğun okul öncesine okul çağına gelince psikolojik problemler, ayak hareketlerinde bozulmalar ve kalp sorunları gibi sorunların da beraber görülebildiğini belirtirler.
Spina Bifida'nın Görülme Sıklığı
Herhangi bir çiftin spina bifidalı bir bebek sahibi olabilecekleri, gelişmiş ülkelerde her bin çocuktan birinin Spina bifidalı doğduğu yapılab araştırmalarda ortaya çıkmıştır. 2013 yılında İzmir'de yapılan Uluslararası Spina Bifida Kongresi'nde son verilerilerine göre; İzmir'de bu oran bin canlı bebek doğumunda 1,5 iken, Elazığ'da binde 2,2, Ankara'da binde 4 dür. Hastalığın görülme sıklığıyla ilgili bölgesel farklılıkların görülmesiyle birlikte İstanbul'da bu oranın daha yüksek olduğu beklenmektedir.
Risk Faktörleri
Spina Bifida’nın neden oluştuğuna dair doktorların kesin bir görüşü olmamasına karşın uzmanlar tarafından birkaç risk faktörü belirlenmiştir:
- Irk,
- Artan vücut ısısı,
- Obezite,
- Diyabet,
- Folik asit eksikliği,
- Bazı ilaçlar,
- Nöral tüp defektlerinin olduğu aile öyküsü,
Gebelikte Spina Bifida Hastalığına Folik Asit Silahıyla Karşı Koyun!
Spina Bifida - Ayrık Omurga Sorunu Anne Karnında Nasıl Anlaşılır?
Uzmanlar, Spida Bifida hastalığının anne karnında nasıl anlaşıldığıyla ilgili olarak; "Rutin ultrafson görüntülünme taramaları sırasında, çoğunlukla gebeliğin 20'nci haftasından itibaren konulur. Anomalininve lezyonun ve ağırlığına bağlı olarak daha erken ya da daha geç de konabilir. Küçük lezyonların, bazen rutin USG taramasında görünemese de perinatoloji uzmanı tarafından yapılan ikinci düzey USG incelemesinde büyük oranda tanı almaktadır. Bazı olgularda perinatoloji uzmanı gerekli gördüğü takdirde eşlik eden anomaliler ya da olası sendromik hastalıkların tanısını koymak amacı amniyosentez ile fetal MR da önerilebilir. Spina bifida tanısı almış, doğumdan sonra operasyon yapmayı planlanan vakalarda USG sonuçları yeterliyken, fetal cerrahi planlanan vakalarda kesin teşhis koyabilmek için fetal MR ve amniyosentez de gerekir."
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var