Molar Gebelik Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Gebeliğin nadir karşılaşılan bir komplikasyonu olan molar gebelikle ilgili tüm merak edilenleri bu içerikte bulabilirsiniz.
Molar gebelik, yumurta ve spermin döllenme sırasında yanlış bir şekilde birleşip kanserli olmayan tümör oluşturmasıyla meydana gelir. Gebeliğin nadir bir komplikasyonu olan molar gebelikte tümör, üzüm salkımına benzeyen, içi su dolu kesecikler şeklinde görünür. Oluşan bu anormal doku embriyoyu destekleyemeyeceği için gebelik sona erer. Vajinal kanama, vajinadan üzüm benzeri kistlerin gelmesi, şiddetli bulantı veya kusma gibi belirtilere neden olabilen molar gebelikte kadınlar kendini hamile gibi hisseder ve gebelik testleri pozitif çıkar. Zira gebelik belirtilerinin ortaya çıkmasını sağlayan beta HCG hormonu molar gebelikte de yükselir. Teşhis edilir edilmez tedavi edilmesi gelen molar gebelikler, ilaçla veya ameliyatla sonlandırılabilir. Tedavi için geç kalındığında ise sepsis, rahim enfeksiyonu, şok veya preeklampsi gibi komplikasyonlara yol açabilir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda molar gebelik nedir, molar gebelik belirtileri nelerdir gibi konuyla ilgili merak edilen tüm soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar!
Molar Gebelik Nedir?
Molar gebelik, yumurta ve spermin döllenme sırasında yanlış bir şekilde birleşip kanserli olmayan tümör oluşturmasıyla meydana gelir. Gebeliğin nadir bir komplikasyonu olan molar gebelikte tümör, üzüm salkımına benzeyen, içi su dolu kesecikler şeklinde görünür. Oluşan bu yapı embriyoyu besleyemeyeceği için gebelik sona erer. Bazı kişiler düşük yaparak içinde oluşan yapıyı dışarı atar. Bazılarında ise cerrahi müdahale ile gebelik ortadan kaldırılır. Molar gebelikler bir tür gestasyonel trofoblastik hastalıktır. Buna hidatiform mol da denir.
Molar Gebeliğin Çeşitleri Nelerdir?
Molar gebelik tam ve parsiyel olmak üzere iki kategoriye ayrılır.
Tam Molar Gebelik
Tam molar gebeliklerde embriyo oluşmaz. Spermin boş bir yumurtayı döllemesiyle gerçekleşir. Yumurta boş olduğu için embriyo büyüyemez. Plasental doku büyür ancak anormaldir ve içi su dolu kistler içerir. Bu doku, gebelik sırasında sağlıklı bir plasenta tarafından üretilen beta HCG’yi üretir. Dolayısıyla kişi kendini hamile gibi hissedebilir ve gebelik testi pozitif çıkabilir.
Parsiyel Molar Gebelik
Kısmi molar gebelik olarak da bilinen parsiyel molar gebelik, iki spermin tek yumurtayı döllemesiyle meydana gelir. Büyüyen embriyoda fazladan bir kromozom seti bulunur. Embriyo gelişmeye başlayabilir ancak genellikle hayatta kalamaz.
Molar Gebelik Kimlerde Görülür?
Molar gebelikler nadir görülse de herkeste gelişebilir. Aşağıdaki durumlarda molar gebelik yaşama olasılığı biraz daha yüksektir:
- 20 yaşından küçük, 40 yaşından büyük olmak
- İki veya daha fazla düşük yapmış olmak
- Molar gebelik geçmişi
- Hamile kalmada zorluk, kısırlık sorunları
Molar Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Mol gebelik her zaman bir belirtiye neden olmayabilir. Oluşabilecek molar gebelik belirtileri ise şu şekildedir:
- Hamileliğin ilk 3 ayında vajinal kanama
- Sulu kahverengi akıntı
- Vajinadan gelen üzüme benzer kesecikler
- Şiddetli mide bulantısı ve kusma
- Pelviste şiddetli baskı ve ağrı
- Preeklampsi
- Hamileliğin evresine göre beklenenden daha fazla göbek bölgesinde şişlik
- Anemi
- Beta HCG değerlerinin çok yüksek olması
- Aşırı aktif tiroid (hipertiroidizm)
Molar Gebelik Nedenleri
Molar gebeliğin nedenleri de bunu yaşayan kadınlar tarafından merak edilmektedir. Tipik bir gebelikte embriyo, her ebeveynden bir kromozom seti (23) alır ve toplam 46 kromozoma sahip olur. Kromozomlar gen içeren yapılardır ve bu genler vücuda nasıl çalışacağını söyler. Molar gebelikler ise kromozom dengesizliği içerir. Tam mol gebeliklerde yumurta kromozom içermez. Embriyo sadece spermden 23 kromozom alır. Parsiyel mol gebeliklerde ise yumurta iki sperm tarafından döllendiğinden embriyo 69 kromozoma sahip olur. Bu genetik hatalar sağlıksız bir gebeliği, yani mol gebeliği meydana getirir.
Molar Gebelik Tedavisi
Mol gebelik komplikasyonlara yol açabileceğinden teşhis edilir edilmez tedavisi planlanmalıdır. Bunun için birkaç yöntem bulunur. İlki, uygun hastalarda rahmin kasılmasını sağlamak ve içerideki materyali vajina yoluyla dışarı çıkarmak için reçete edilebilecek ilaçlardır. Diğeri ise cerrahi olarak rahimdeki dokunun çıkarılmasıdır. Çok nadir durumlarda molar gebeliği tedavi edebilmek için rahmin komple çıkarılması gerekebilmektedir. Tedaviden sonra beta HCG değerleri normale dönene kadar sağlık uzmanı belirli aralıklarla kontrol muayenelerine devam edecektir.
Molar Gebeliğin Komplikasyonları
Molar gebeliklerde tedavi sonrası bazen içeride küçük bir parça kalabilir. Kalan parça rahmin etrafındaki kas tabakasına doğru büyüyerek kalıcı gestasyonel trofoblastik neoplaziye neden olabilir. Bununla birlikte çok nadiren molar gebelik sonrası koryokarsinom adı verilen bir kanser türü gelişebilir. Molar gebeliğin diğer komplikasyonları arasında ise:
- Rahim enfeksiyonu
- Sepsis
- Preeklampsi ve
- Şok bulunmaktadır.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Mol Gebelik Sonrası Hamilelik İçin Ne Kadar Beklenilmeli?
Kaynak: 1
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var