Doğumunuzun Yaklaştığını Gösteren 12 Belirti
Gebeliğin sonuna doğru yaklaştıkça her kadının düşündüğü şey, doğumun belirtilerinin ne olacağıdır... Hepsini yaşamasanız da mutlaka birkaçına şahit olacağınız bu belirtileri sizler için derledik.
Doğumun yaklaştığının belirtileri hemen hemen her kadında aynıdır. Gebelik döneminiz ve doğum süreciniz size özelken, doğumun yaklaştığını gösteren belirtiler her kadında neredeyse aynı şekilde görülür. Aşağıda, sizler için doğumun yaklaştığını gösteren belirtileri derledik. Tabii ki aşağıdaki belirtilerin hepsini yaşamayabilirsiniz ancak, en az birkaçı ile kesinlikle karşılaşacağınızı söyleyebiliriz.
Doğumun Yaklaştığının Belirtileri
1)Daha Rahat Nefes Almaya Başlamak
Gebeliğiniz boyunca nefes almakta zorlanmış olabilirsiniz. Bunun nedeni; bebeğinizin diyafram kasınıza ve göğüs boşluğunuza baskı yapmasıdır. Gebeliğin son günlerinde ise bebeğiniz yavaş yavaş doğum kanalına doğru inmeye başlar. Böylelikle göğüs boşluğu ve diyafram kasınızdaki baskı azalır ve daha rahat nefes almaya başlarsınız.
2)Mukus Atımı
Hamileliğiniz boyunca rahim ağzınız mukusla tıkalıdır. Sebebi ise bebeğinizi dış etkenlere karşı koruyabilmektir. Halk arasında 'nişan' olarak da bilinen rahim ağzındaki bu mukus, doğumun yaklaşmasıyla düşerek doğuma az bir süre kaldığını belli eder.
3)Bağırsak Hareketlerinizde Artış
Vücudunuz, bebeğin geçiş yolunu rahatlatmak için doğumdan önce otomatik olarak kendisini hazırlamaya başlar. Örneğin; bebeğin geçişini kolaylaştırmak için bağırsaklarını kendisini boşaltma yoluna gider ve doğumdan önceki birkaç gün içinde sık sık tuvalete çıkma ihtiyacınız olur.
4)Vajinal Bölge ve Makatta Baskı Hissi
Doğumun yaklaşmasıyla bebeğiniz iyice aşağıya doğru iner. Pubik bölgesi, pelvik ve makatta ağrılar yoğunlaşır. Özellikle ayakta fazla durma veya çömelme gibi durumlarda baskı daha fazla hissedilir.
5)Amniyon Sıvısı
Doğumun yaklaştığının belirtileri arasında en bilinen şey ise şüphesiz ki amniyon sıvısının gelmesidir. Amniyon sıvısının gelmesini takiben 24 saat içerisinde doğum kendiliğinden başlar. Amniyon sıvısı, bebeği koruyan önemli bir bariyer olduğundan, sıvının gelmesiyle birlikte içeride bebeğinizi koruyacak bir kalkan kalmaz. Bu nedenle amniyon sıvısı geldiği andan itibaren tampon vb. şeyler kesinlikle kullanmamanız önerilir.
6)İncelen Rahim Ağzı
Yaklaşan doğum belirtilerinden biri de rahim ağzınızın incelmesidir. Rahim ağzının incelmesi, doğum sırasında bebeğin geçişinin kolay olması için vücudunuzun kendinde yaptığı düzenlemelerden yalnızca biridir. Ancak, rahim ağzının inceldiğini sizin anlamanız pek mümkün değil. Gebeliğinizin son kontrollerinde hekiminiz anlayabilir.
7)Kilo Kaybı
Gebeliğiniz boyunca düzenli olarak kilo almaya devam edersiniz. 11-15 kilo arası almanız normal kabul edilir. Doğuma birkaç gün kala ise kilo almanız durur, aksine 1-2 kilo verebilirsiniz. Hormonal dengeler değişeceğinden vücudunuzdaki ödem azalır ve bu da kilo kaybına neden olur.
8)Vajinal Akıntıda Artış
Doğum yaklaştıkça hormonal dengeler değişir. Vajina duvarının dokusu, bebeğin geçişini kolaylaştırmak için daha da esnekleşir ve akıntılarınız gebeliğinizdeki akıntılara kıyasla biraz daha artar.
9)Sık İdrara çıkma
Doğumun yaklaşmasıyla birlikte bebek aşağı doğru iner ve idrar torbasına baskı yapmaya başlar. Gebeliğinizde de yaşadığınız sık sık tuvalete gitme ihtiyacı, doğumun yaklaşmasıyla daha da artar.
10)Karnınızın Şekli
Doğumun yaklaşmasıyla birlikte bebeğiniz doğum kanalına doğru yaklaşacağından karnınız hafif sivri bir hâl alabilir ve aşağı doğru sarkık bir görüntü oluşabilir.
11)Yalancı Doğum Sancıları
Doğumun yaklaştığını gösteren belirtiler arasında yalancı kasılma ve sancılar da var. Gebeliğinizin 35. haftasından itibaren yaşayabileceğiniz yalancı doğum sancılarının gerçek sancılardan farkı ise düzensiz olmasıdır.
12)Enerjik Hissetme
Hamileliğiniz boyunca kendinizi yorgun ve halsiz hissetmiş olabilirsiniz. Hatta gün içinde sık sık şekerleme yapma ihtiyacı duymuş olabilirsiniz. Ama doğuma birkaç gün kala kendinizi çok enerjik hissedebilirsiniz! Tam bir bilimsel açıklaması bulunmasa da çoğu kadın doğumdan önce aşırı bir enerji patlaması yaşadığını ifade ediyor.
Erken doğumun belirtilerini öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var