Hamilelikte Zona Hastalığı Bebeğe Zarar Verir mi?
Zona ve gebelik ile ilgili tüm bilmeniz gerekenleri bu içeriğimizde derledik.
Hamilelikte zona hastalığı, birçok anne adayı için korkutucu olsa da genellikle kolayca tedavi edilebilir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, suçiçeği hastalığına da sebep olan Varicella Zoster virüsünün neden olduğu zona hakkında bilinmesi gerekenleri derledik. Keyifli okumalar.
Zona Nedir?
Zona; ağrılı ve kaşıntılı döküntülere yol açan viral bir enfeksiyondur. Suçiçeğine de neden olan Varicella-Zoster virüsünün sebep olduğu bir hastalıktır. Küçüklükte suçiçeği geçiren herkesin vücudunda aslında bu virüs vardır. Bağışıklık sistemi virüsü kontrol altında tutsa da bağışıklık sistemini zayıflatacak herhangi bir durumda virüs yeniden aktif olarak zonaya neden olabilir. Örneğin bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar, yaşlılık, aşırı stres ve çeşitli hastalıklar, vücuttaki Varicella Zoster virüsünün aktifleşmesine neden olarak zona gelişimini tetikleyebilir.
Zona Belirtileri Nelerdir?
Zonanın en ayırt edici belirtisi ciltte kırmızı bir döküntüdür. Yüz, sırt veya gövdede oluşabilen bu döküntü genellikle tek taraflıdır. Döküntüler sıvı dolu kabarcıklar içerebilir; kaşıntılı, ağrılı veya acılı olabilir. Ciltte döküntü gelişmeden birkaç gün önce ise bölgede uyuşukluk, karıncalanma ve hassasiyet oluşabilir. Buna ek olarak zona olan bazı kişilerde mide bulantısı, ateş, titreme, baş ağrısı, nöralji, ışığa duyarlılık ve tükenmişlik hissi olabilir.
Hamilelikte Zona Bebeğe Zarar Verir mi?
Çocuklukta suçiçeği geçiren annelerin Varicella Zoster virüsüne bağışıklığı olacağından yeniden suçiçeği geçirmesi beklenmez. Ancak bu anne adaylarının bağışıklık sistemleri zayıflarsa, düşük bir ihtimal de olsa zona geliştirilebilirler. Yapılan araştırmaların çoğu, gebelikte zona hastalığının anne ve bebek için ciddi etkileri olmadığını ve kolaylıkla tedavi edilebildiğini gösteriyor.
Ancak daha önce suçiçeği geçirmeyen, yani Varicella Zoster Virüsü ile hiç karşılaşmayan anne adayları gebelik döneminde ilk kez bu virüs ile karşılaşırsa ciddi riskler doğabilir. Hamileliğinde ilk kez suçiçeği geçiren anne adaylarına immunglobulin yapılması hastalığın daha hafif geçmesini sağlayabilir ancak bebeğe geçişini önleme konusunda etkisizdir. Ayrıca 20. haftadan önce enfeksiyonu kapan anne adaylarının bebeklerinde beyin ve sinir sistemi anomalileri, kol ve bacak anomalileri, göz ve deri anomalileri ve kaslarda zayıflık gibi riskler olabilmektedir. 20. haftadan sonra ve doğumdan 5 gün öncesine kadar olan dönemde kapılan enfeksiyonlar ise genellikle daha iyi huylu bir gidişat gösterir. Ancak yine de bebeğin doğumdan sonra zona geçirme ihtimali bulunmaktadır.
Hamilelikte Zona Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
Hamilelikte zona enfeksiyonu için teşhis koymak nispeten kolaydır. Daha önce suçiçeği geçirmiş anne adaylarında tek taraflı, kaşıntılı veya ağrılı döküntüler genellikle zona belirtisi olmaktadır. Emin olmak için bölgeden küçük bir doku örneği alınarak incelenebilir ve kesin tanı konabilir.
Hamilelikte Zona Tedavisi
Hamilelikte zona tedavisi için antibiyotiklere başvurulmaz. Zira yukarıda da bahsettiğimiz gibi zonaya sebep olan şey Varicella Zoster virüsüdür. Bu durumda doktorlar gebelikte kullanımı güvenli olan antiviral ilaçlar önerebilir. Bununla birlikte hastalığın sebep olacağı ateş ve dehidrasyon çeşitli gebelik komplikasyonlarına yol açabileceğinden, bunları önlemeye yönelik destek tedavileri uygulayıp çeşitli önerilerde bulunulabilir.
Hamilelikte Zona Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?
Hamilelikte zonayı önlemek için aşağıdaki yöntemler faydalı olabilir:
1. Hamilelikten Önce Aşınızı Olun
Eğer çocukluk döneminde suçiçeği aşısı olmadıysanız, hamilelik sırasında suçiçeği geçirmek sizin için ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bu nedenle gebelik düşünüyorsanız, mutlaka öncesinde suçiçeği aşınızı olun. Son dozdan sonra en az 1 ay hamile kalmamaya dikkat edin.
2. Zona Aşısı Olabilirsiniz
Hamilelikte zona enfeksiyonundan korunmanın bir diğer yolu da gebe kalmadan önce zona aşısı olmaktır.
3. Semptomu Olan Kişilerden Uzak Durun
Eğer suçiçeği geçirmediyseniz ve aşınız yoksa enfeksiyon semptomu gösteren kişilerden olabildiğince uzak durun. Varicella Zoster virüsünün bulaşıcılığı çok yüksek olduğundan kapalı ortamlara girmemeye dikkat edin.
Kaynak 1
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var