Hamilelikte Migrene Ne İyi Gelir?
Gebelikte migren ile ilgili tüm merak edilenler bu yazıda!
Hamilelikte migren ağrısı, yaşam kalitesini düşüren önemli bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık bir de gebelikte karşılaşılabilen diğer şikâyetlerle birleştiğinde, anne adayları için günler oldukça zorlayıcı geçebilmektedir. Peki, hamilelikte migreni tutanlar neler yapabilir? Gebelikte migren tedavisi nasıl yapılır? Tüm bu soruların yanıtlarını sizler için derledik!
Migren Nedir?
Migren; genellikle kafanın yarısında hissedilen, bazen bulantı ve kusmanın eşlik ettiği, ışığa hassasiyetin arttığı zonklayıcı tarzda bir baş ağrısıdır. Daha çok şakaklar, alın ve ense kökünde hissedilen migren ağrısı, birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilmektedir. Beyindeki sinir ve kan damarlarındaki değişiklikler sonucu ortaya çıkan migren ağrısının genetik faktörlerden etkilendiği de bilinmektedir. Yani ailesinde migren hastalığı bulunan kişilerde migren riskinin 3 kat fazla olduğu biliyor. Ayrıca toplumda her 10 kişiden 1’ini etkileyen migren kadınlarda daha sık tespit ediliyor.
Hamilelikte Migren Belirtileri
Hamilelikte migren ağrısının seyri kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir. Önceden migren tanısı alan hastaların bazılarında migren atakları hafifleyebileceği gibi kimi migren hastası kadınlar hamilelikte daha şiddetli ataklarla karşılaşabilmektedir. Ayrıca daha önce migren tanısı almayan kadınların hamilelikte migren tanısı alması da olasıdır. Zira yapılan çalışmalar migrenin hormonlarla bir ilişkisi olduğunu göstermektedir. Peki, hamilelikte migren belirtileri nelerdir? İşte en sık karşılaşılan gebelikte migren belirtileri…
- Ense, alın veya şakaklarda tek taraflı ağrı,
- Işığa ve sese karşı duyarlılık,
- Bulanık ve çift görme,
- Mide bulantısı ve kusma,
- Sinirlilik.
Hamilelikte Migrene Ne İyi Gelir?
Migren, yaşam kalitesini oldukça düşüren bir rahatsızlıktır. Özellikle bu ağrıya hamilelik döneminde eşlik eden başka rahatsızlıklar da eklendiğinde, kişinin yaşam kalitesi ciddi anlamda olumsuz etkilenir. Dolayısıyla hamilelikte migrene ne iyi gelir, gebelikte migren nasıl geçer gibi sorular, migren atağı geçiren anne adaylarının yanıtını merak ettiği sorulardır. Peki, hamilelikte migrene ne iyi gelir?
Hamilelikte migren ağrısına iyi gelen önerileri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Ilık suyla duş alın.
- Başınıza soğuk havluyla kompresler uygulayın.
- Doktorunuz onay verdiği sürece düzenli olarak egzersiz yapın.
- Yoga veya meditasyon gibi gevşeme tekniklerinden faydalanın.
- Sizi rahatsız edecek keskin kokulardan kaçının.
- Bulunduğunuz odanın loş veya karanlık olmasını sağlayın.
- Mümkünse şekerleme yapın.
Bu önerilerle birlikte hamilelikte migreni tetikleyen faktörlerden de olabildiğince uzak durmaya dikkat edin. Bunlara örnek vermek gerekirse stres, kahve, çikolata ve kötü hava koşullarını sayabiliriz. Ayrıca sert, bekletilmiş, tütsülenmiş peynir çeşitlerinin de migreni tetikleyici bir etkisi olduğu bilinmektedir.
Hamilelikte Baş Dönmesi ve Bayılma Hissi Neden Olur?
Hamilelikte Migren Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hamilelikte migreni tutanlar elbette ilk olarak gebelik döneminde migren tedavisinin nasıl yapıldığını merak eder. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki gebelikte migren tedavisi için seçenekler oldukça sınırlıdır. Tedavinin ilk basamağını parasetamol içeren ağrı kesiciler oluşturur. Bu ilaçlar büyük oranda tedavinin başarılı olmasını sağlar. Bununla birlikte gebelik öncesinde migren için özel olarak üretilen ergotamin içerikli ilaçlar kullanan annelerin doktorlarına danışmadan ilacı almaması gerekmektedir. Zira bu ilaçlar damarların genişlemesini önlemekle birlikte rahimde kasılmaya sebep olabilmektedir. Dolayısıyla hamilelikte migren tedavisi için rutin başvurulan bir seçenek değildir.
İlaca dirençli çok şiddetli migren ağrısı olan anne adayları için periferik sinir blokajı tedavisi önerilebilir. Güvenli bir tedavi olan bu yöntemde, belli sinir bölgelerine lokal anestezik uygulaması ile blokajlar yapılır. Ağrı durumuna göre 1’er aylık periyotlarda tekrarlanabilir.
Hamilelikte Migren Bebeğe Zarar Verir mi?
Yapılan araştırmalara göre gebelikte migreni tutanlar ile tutmayan anne adayları arasında gebelik toksemisi, düşük, ölü doğum veya doğumsal anomaliler anlamında bir fark bulunmamaktadır. Diğer bir deyişle hamilelikte migrenin bebek için hiçbir zararı yoktur. Ancak migren ağrısı için kullanılacak ilaçlar anne ve bebek sağlığı için mutlaka hekime danışılmalıdır. Gebeliğe uygun olmayan ilaç kullanımının anne karnındaki bebeğe zarar verebileceği unutulmamalıdır.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var