Kimyasal Gebelik Sonrası Hamilelik
Halk arasında 'sessiz düşük' olarak da bilinen kimyasal gebelik, aslında çok sık karşılaşılan bir durumdur. Ancak fazla belirti vermediği için kadınların çoğu kimyasal gebelik yaşadığının farkına varamaz.
Kimyasal gebelik, gebelik kesesi oluşmadan hamileliğin çok erken dönemlerinde düşükle sonuçlanmasıdır. Kimyasal gebeliklerde yumurta döllenir ancak sağlıklı bir embriyoya dönüşemez, rahime tutunamaz ve ultrason görüntülerinde gebelik kesesi görülmez. Fazla bir belirti vermediği için halk arasında 'sessiz düşük' olarak da bilinen kimyasal gebelik neden olur, nasıl anlaşılır? Detaylarını aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
Kimyasal Gebelik Neden Olur ?
Kimyasal gebeliğin neden oluştuğu tam olarak bilinmese de çoğu uzman, bebeğin kromozom anomalliklerinden kaynaklanabileceğini düşünüyor. Bebekteki kromozom anormalliği ise; sperm veya yumurta kalitesizliği, anne veya babadaki genetik bozukluklar ya da bebeğin hücrelerinin anne karnında anormal bölünmesi gibi çeşitli nedenlerden dolayı gerçekleşebilir. Bunun dışında kimyasal gebeliğe neden olabileceği düşünülen diğer faktörler;
- Fetüsün kromozom anormallikleri
- Klamidya, frengi ve toksoplazma gibi enfeksiyonlar,
- Doğuştan veya sonradan gelişen rahim hastalıkları
- Hormonal seviyedeki anormallikler
- Myomlar
Kimyasal Gebelik Nasıl Anlaşılır?
Kimyasal gebeliklerdeki düşükler, hamileliğin çok erken döneminde gerçekleştiği için diğer düşükler gibi aşırı kanama veya ağrı gibi belirtiler vermez. Lekelenme şeklinde çok az bir kanama olduğu için kadınların çoğu doktora dahi gitmeye gerek görmez ve kimyasal gebelik yaşadığını anlamadan hayatına devam eder. Görülen kanamaya çok az bir karın ağrısı da eklenebilir. Kesin tanısı ise yapılan kan ve idrar testleri ile konulur. Kandaki BHCG hormonunun yüksek olması ancak gebelik kesesinin ultrasonda görülmemesi ile doktor kesin tanıyı koyabilir.
Kimyasal Gebelik ile Dış Gebelik Aynı Şeyler mi?
Kimyasal gebelik ile dış gebelik çoğu zaman birbiri ile karıştırılan iki farklı terimdir. Kimyasal gebeliklerde kandaki hcg değeri azalır ve vücut kendi kendine düşük yapar. Yumurta döllenir ancak sağlıklı bir embriyo elde edilmez. Çoğu zaman cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulmadan vücut sağlıksız embriyoyu atar. Dış gebeliklerde ise sağlıklı bir embriyo oluşur ancak oluşan embriyo rahime yerleşmez, çoğunlukla tüplere yerleşir. Dış gebelikler acil müdahale gerektiren durumlardır. Çünkü dış gebeliğin ilerlemesi, tüplerde yırtılmaya ve iç kanamaya neden olabilir.
Kimyasal Gebelik Tedavisi Nasıldır?
Kimyasal gebeliklerde, oluşan sağlıksız embriyo vücut tarafından dışarı atılır. Herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek yoktur. Kimyasal gebelikten sonra sadece kandaki B-HCG hormonunun takip edilmesi gerekir. B-HCG hormonu düzenli aralıklarla azalıp, sıfıra indiğinde başka herhangi bir tedaviye gerek duyulmaz. Fakat kandaki hormon seviyesi azalmıyorsa, dış gebelik gibi diğer ihtimaller değerlendirilmelidir.
Kimyasal Gebelik Sonrası Hamilelik
Kimyasal gebelik, kısırlığa neden olan bir durum değildir. Kimyasal gebelik yaşayan kadınların gebeliğe engel olacak bir sağlık sorunu yoksa, sağlıklı bir hamilelik ve doğum yaşamasının önünde hiçbir engel yoktur. Yalnızca, kimyasal gebelikten sonraki ilk 2-3 ay korunması önerilir. Yani, kimyasal gebelik yaşayan ve yaşamayan kadının sağlıklı bir gebelik yaşama ihtimali birbirinden farklı değildir.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var