Hamilelikte Riskli Sayılan 10 Durum
Hamileliğinizde riskli sayılan bazı durumlarla karşılaşabilirsiniz. Böyle bir zamanda panik yapmamalı ve doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.
Hamilelik; anne adayının farklı bir maceraya atıldığı, değişik deneyimler yaşadığı 9 aylık bir süreç olarak değerlendirilebilir. Bebeğinize bir an önce kavuşma arzunuzu düşününce, aslında çok da kısa olmayan bu dönemde, bazı ufak sıkıntılarla karşılaşabilirsiniz. Aşağı değindiğimiz bu ufak sıkıntılar, gebelikte riskli durumlar olarak nitelendirilse de aslında hepsinin kontrol altına alınabildiğini unutmayın...
Gebelikte Riskli Durumlar
1)Kanama
Hamilelik döneminde vajinal kanamalar, en fazla dikkat edilmesi gereken noktaların başında geliyor. Hamileliğin ilk aylarında üstüne görme denilen ve fetüsün rahime tutunmaya çalışmasından dolayı gerçekleşen kanama normal kabul ediliyor. Ancak, hamileliğin 3. ayından sonra gerçekleşen kanamalar ve bu kanamalara eşlik eden kasık ağrıları varsa, hekiminizle görüşmelisiniz.
2)Aşırı Kusma
Hamileliğin ilk aylarında görülen sabah bulantılarını neredeyse her kadın yaşar. Fakat gebeliğin son aylarında da aşırı kusma durumunuz devam ediyorsa doktorunuzla görüşmenizde fayda var. Mide veya bağırsak problemleri söz konusu olabilir.
3)Vücutta Şişme
Hamileliğiniz boyunca el ve ayaklarınızda ödem oluşması beklenen bir durumdur. Fakat göze çarpacak kadar vücudunuzda bir şişlik söz konusuysa hekiminize başvurmalısınız. Bu durum, hamileliğe bağlı preeklampsinin belirtisi olabilir.
4)Şiddetli Karın Ağrısı
Hamileliğiniz sırasında rahmi yerinde tutan bağlarda gerilmeler görülebilir ve kasık ağrıları hissedilebilir. Bu durum normal karşılanır. Fakat 8. haftadan önce şiddetli karın ağrısı yaşıyorsanız, dış gebelikten şüphelenilebilir. Dolayısıyla hekiminizle görüşmeniz tavsiye edilir.
5)Yüksek Ateş
Gebelikte ateşin 37,5 dereceyi geçmesi tehlikeli karşılanır. Hamilelikte yüksek ateşin nedeni enfeksiyon olabileceği gibi, susuz kalmak da gebelikte yüksek ateşe neden olur. Yüksek ateş, anne ve bebek için acil tıbbi müdahale gerektirebileceğinden, böyle bir durumla karşılaştığınızda ihmâl etmemeli ve en kısa sürede doktorunuzla görüşmelisiniz.
6)Sulu Akıntı ve Aşırı Kanama
Hamileliğin son dönemlerinde görülen sulu akıntı ve aşırı kasılmalar, amniyon kesesinin açıldığına ve doğumun başladığına işaret ediyor olabilir.
7)İdrar Yaparken Yanma Hissi
Hamilelikte sık idrara çıkmak, hatta idrar kaçırmak normal karşılanır. Ama idrarınıza kötü koku, renk değişimi, yanma hissi ve kasıkta ağrı da ekleniyorsa hekimle görüşmelisiniz. Tüm bunlar vajinal enfeksiyonlara işaret ediyor olabilir.
8)Görme Bozuklukları
Gebelikte görme bozuklukları yaşamanız, göz hastalıkları ile ilgili olabileceği gibi gebelik zehirlenmesi dediğimiz preeklampsinin belirtisi de olabilir. Bu nedenle ihmâl etmemeniz gereken riskli bir durum olarak kabul ediliyor.
9)Aşırı Yorgunluk ve Halsizlik Hissi
Hamileliğiniz boyunca vücut kütlenizin artması ve yaşadığınız hormonal değişimler sizi biraz halsiz ve yorgun hissettirebilir. Fakat bu halsizlik hali, günlük hayatınızı etkiliyor ve bir şey yapamaz hâle getiriyorsa, hekiminize danışmalısınız. Hamilelikte aşırı halsizlik; kalp ve solunum rahatsızlıkları, hipotiroidizm ve kansızlık ihtimalini akla getirebilir.
10)Fetüste Hareketsizlik
Bazen bebeğiniz yalnızca hareketsiz durmak istiyor olabilir, hemen panik yapmamalısınız. Bir bardak meyve suyu içip sol tarafınıza uzanın. Bir süre sonra hareket ettiğini hissedeceksiniz. Fakat bunları yaptığınız halde hareketsizlik 1 saatten fazla sürüyorsa, doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var