Hamilelikte Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Artan kan hacmi, hormonal ve fiziksel değişimler gebelikte huzursuz bacak sendromunu tetikleyebilmektedir.
Huzursuz bacak sendromu, özellikle dinlenme anlarında veya uykuya geçiş sırasında ortaya çıkan bacakları hareket ettirme dürtüsüdür. Hamilelikte ise artan hormonlar, hac hacmi ve yaşanan fiziksel değişimler, kadınlarda huzursuz bacak sendromunu tetikleyebilmektedir. Biz de buradan yola çıkarak hazırladığımız yazımızda, gebelikte huzursuz bacak sendromu ile ilgili tüm bilinmesi gerekenleri derledik. Keyifli okumalar!
Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?
Adından da anlaşılacağı üzere huzursuz bacak sendromu, bacakları hareket ettirmek için güçlü bir dürtüye neden olan hareket bozukluğudur. Özellikle dinlenme anları veya uykuya geçiş zamanlarında ortaya çıkan bu durum, bacaklarda karşı konulamaz bir hareket etme isteği oluşturur.
Hamilelikte Huzursuz Bacak Sendromu Neden Olur?
Hamilelikte artan hormonlar ve kan hacmi huzursuz bacak sendromunun gelişmesine zemin hazırlayabilir. Ayrıca gebelikte sık karşılaşılan anemi ve yaşanan fiziksel değişimler de huzursuz bacak sendromunun birer nedeni olabilmektedir. İşte, hamilelikte huzursuz bacak sendromuna sebep olabilen faktörler:
- D vitamini eksikliği
- Anemi
- Yüksek östrojen seviyeleri
- Kalsiyum metabolizması
- Aile öyküsü
- Depresyon veya anksiyete gibi ruh sağlığı bozuklukları
Hamilelikte Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Hamilelikte huzursuz bacak sendromu belirtileri, hamile olmayan kişilerle hemen hemen aynıdır ve aşağıdakileri içerebilir:
- İstemsiz şekilde oluşan bacak hareketleri
- Bacakta gerginlik hissi
- Kramp
- Ağrı
- Geçmeyen kaşıntı hissi
- Herhangi bir pozisyonda rahat edememe
- Uyku sorunları
Gebelikte Huzursuz Bacak Sendromu Tanısı Nasıl Konur?
Hamilelikte huzursuz bacak sendromu tanısı için yapılabilecek herhangi bir test yoktur. Bu nedenle çoğu zaman hastanın anamnezine göre tanı konur. Ancak huzursuz bacak sendromunu tetikleyebileceği düşünülen anemi gibi durumlardan şüpheleniliyorsa kan testi yapılabilir.
Hamilelikte Huzursuz Bacak Sendromu Tedavisi
Gebelikte huzursuz bacak sendromu yaşayanlar, haliyle bunun nasıl tedavi edilebileceğini merak ediyor olabilir. Öncelikle, gebelikte huzursuz bacak sendromunu tetikleyebilecek altta yatan başka bir neden olup olmadığını kontrol etmek gerekir. Zira depresyon veya kaygı nedeniyle oluşan rahatsızlıklar için öncelikle psikiyatri uzmanından destek alınması gerekir. Ya da annede nefes darlığı ve bayılma hissine yol açabilecek anemi gibi problemler varsa bunların tedavisinin sağlanması gerekir. Altta yatan bir neden saptanmazsa, ilk olarak ilaç dışı tedavilere başvurulur. Bunlar ise aşağıdakileri içerebilir:
- Yatmadan önce bacakları germek.
- Kafein alımını azaltmak ya da tamamen kesmek.
- Alkol tüketmemek.
- Doktorun önerdiği şekilde hafif egzersizler yapmak.
- Doktor kontrolünde magnezyum, D vitamini vb. takviyeler kullanmak.
- Etkilenen bölgeye masaj yapmak.
Gebelikte Huzursuz Bacak Sendromu Ne Zaman Geçer?
Huzursuz bacak sendromu, gebelikte yaşanan hormonal değişimler, artan kan hacmi ve fiziksel değişimlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Genellikle altta yatan bir sorun olup olmadığını araştırdıktan sonra ilaçsız tedavilere başvurulur. Zira hamilelikte huzursuz bacak sendromundan şikâyetçi olan annelerin çok büyük bir kısmı doğumdan kısa bir süre sonra bu rahatsızlıktan kurtulmaktadır.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Hamilelikte Bacak Ağrısı Neden Olur?
Kaynak: 1
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var