Baş Dönmesi Hamilelik Belirtisi mi?
Progesteronun artması kan basıncının düşmesine neden olarak gebelikte baş dönmesine yol açabilir.
Baş dönmesi, ilk trimesterin yaygın karşılaşılan bir semptomu olsa da hamileliğin bir belirtisi olarak kabul edilmez. Zira bu semptom, adet gecikmesi gibi her kadında spesifik olarak görülmez. Ancak artan progesteron hormonu, hamileliğin erken evrelerinde kan basıncının düşmesine neden olarak bazı kişilerde baş dönmesine neden olabilir. Bununla birlikte düşük kan şekeri seviyeleri, dehidrasyon ve anemi gibi durumlar da hamilelikte baş dönmesine yol açabilir. Sizler için hazırladığımız bu yazıda baş dönmesi hamilelik belirtisi mi, gebelikte baş dönmesi neden olur gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar!
Baş Dönmesi Hamilelik Belirtisi mi?
Baş dönmesi, ilk trimesterin yaygın bir semptomu olsa da gebeliğin mutlak bir belirtisi olarak kabul edilmemektedir. Zira bazı kadınlar gebelikte baş dönmesi yaşayabilirken kimileri bunu hissetmeyebilir. Dolayısıyla uzmanlar, hamilelikte baş dönmesi hissini gebelik belirtisi olarak değerlendirmemektedir. Bununla birlikte insanlar için farklı anlamlara gelebileceğinden baş dönmesini tanımlamak da faydalı olacaktır. Baş dönmesi, çevre veya kişinin kendisi hareket etmiyorken, ediyormuş gibi hissetmesiyle karakterize bir durumdur. Genel bir dengesizlik hissedilen baş dönmesi durumunda, kişi kendisini bayılacakmış gibi de hissedebilir.
Hamilelikte Baş Dönmesi Neden Olur?
Gebelikte baş dönmesi yaşamanın birkaç olası nedeni var. En yaygın karşılaşılan sebepler ise şu şekilde:
1. Hormonal Değişiklikler
Gebeliğin erken döneminde yükselen progesteron hormonu, kan basıncında baş dönmesine neden olabilecek bir düşüşe neden olabilir.
2. Düşük Kan Şekeri
Hamileliğin ilk aylarında mide bulantısı veya koku hassasiyeti nedeniyle yeterince beslenememek, kan şekerinin düşmesine ve baş dönmesine yol açabilir.
3. Dehidrasyon
Gebeliğin ilk 3 aylık döneminde mide bulantısı, kusma, koku hassasiyeti, yetersiz sıvı alımı veya sık idrara çıkma gibi durumlar dehidrasyona neden olarak baş dönmesine yol açabilir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Hamilelikte Dehidrasyonun 14 Belirtisi
4. Anemi
Hamileliğin son aylarında ortaya çıkması daha muhtemel olan anemi, genellikle düşük demir seviyelerinden kaynaklanır. Bu durumda baş dönmesi, yorgunluk ve halsizlik gibi semptomlar ortaya çıkabilir.
5. Çok Hızlı Ayağa Kalkmak
Çok hızlı ayağa kalkmak veya uzun süre ayakta durmak kan basıncının düşmesine ve baş dönmesine neden olabilir.
6. Çok Çalışmak
Fiziksel zorlanma hamilelikte baş dönmesine sebep olabilir. Bu nedenle gerek ev gerekse iş hayatında vücudu çok fazla zorlamamak gerekir.
Gebelikte Baş Dönmesi Nasıl Yönetilir?
Hamilelikte baş dönmesi hissini azaltmak için yapabileceğiniz birkaç şey var. Bunlar:
1. Yeterli Sıvı Aldığınızdan Emin Olun
Hamilelikte ortalama 8 – 10 bardak su içilmesi önerilir. Özellikle sıcak havalarda veya egzersiz yapan kişiler için bu miktar biraz daha artırılabilir. Eğer idrarınız koyu geliyorsa bu yeteri kadar sıvı almadığınızı gösterir.
2. Besleyici Bir Diyet Uygulayın
Sabah bulantısı olduğunda zor olabilir ancak dengeli ve sağlıklı beslenmek, gebelik sırasında anne ve bebek sağlığı için çok önemlidir. Bu dönemde mevsime uygun meyve ve sebzeler tüketmek, günlük protein ihtiyacını karşılamak ve lif alımı artırmak gerekir.
3. Her Öğünde Protein Alın
Örneğin sabah kahvaltısında yumurtadan, akşam yemeğinde ızgara tavuktan veya ara öğünlerinizde kuruyemiş ya da kendi hazırlayacağınız meyveli yoğurttan proteininizi alabilirsiniz.
4. Çok Hızlı Kalkmayın
Yatarken veya otururken aniden kalkmamaya dikkat edin. Ayrıca ev işlerinde veya çalışma hayatında vücudunuzu çok zorlamayın. Tüm bunlar baş dönmesi olarak size geri dönebilir.
Ne Zaman Doktora Danışmalıyım?
Hamilelikte baş dönmesi için ne zaman doktora başvurulması gerektiğini bilmek de önemlidir. Eğer bir kez baş dönmesi yaşadıysanız bir sonraki randevunuzda bunu doktorunuza danışabilirsiniz. Ancak baş dönmesi sık tekrarlıyorsa, eşlik eden göğüs ağrısı, nefes darlığı, alt bacakta aşırı şişlik, ağrı, bilinç kaybı veya başka belirtiler de eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden hastaneye başvurmak gerekir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Baş Ağrısı Hamilelik Belirtisi mi?
Kaynak: 1
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var