Hamilelikte Kivi Yemenin 6 Faydası!

Hamilelikte Kivi Yemenin 6 Faydası!
29 Temmuz 2022

Hamilelikte kivi tüketimi ile ilgili tüm merak edilenler yazımızda...

Hamilelikte kivi yenip yenemeyeceği birçok annenin merak ettiği bir konudur. Çünkü söz konusu hamilelik olduğunda, anne adayları yiyip içtiklerini ince eleyip sık dokurlar. Kivi de ülkemizde bolca tüketilen bir meyve olduğundan, gebelikte kivi tüketiminin güvenli olup olmadığı anne adayları tarafından merak ediliyor.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda hamilelikte kivi tüketimi ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Keyifli okumalar.

Hamilelikte Kivi Yenir mi?

Hamilelikte kivi yemek çoğu anne adayı için güvenlidir. Zira düşük glisemik indekse sahip olan kivi, diyabet hastalarının bile yiyebileceği çok az miktarda meyve şekeri içerir. Buna rağmen hafif mayhoş ve tatlımsı tadı, hamilelikte tatlı aşeren anne adayları için oldukça iyi bir alternatiftir.

Bunun yanı sıra kivi, içerdiği A, C, E, K, vitaminleri ve potasyum, demir, bakır, magnezyum ve fosfor gibi mineraller sayesinde anne ve bebeğin sağlığı için oldukça faydalıdır. Özellikle yüksek miktarda barındırdığı folatın, bebekteki nöral tüp defekti riskini azaltabileceği biliniyor.

Uzmanlar, hamilelikte kivinin günde 1 – 2 adet yenebileceğini belirtiyor. Ancak alerjisi olan anne adaylarının dikkatli olmaları ve doktoruna danışmadan tüketmemesi gerekiyor. Özellikle latekse alerjisi olan ve daha önce kivi yememiş olan anne adaylarının daha dikkatli olması öneriliyor. Zira lateks alerjisi olan kişilerde kiviye karşı da alerji geliştirme eğilimi oluyor.

Hamilelikte Muz Yemenin 9 Faydası!

Hamilelikte Kivi Yemenin Faydaları

Hamilelikte kivi yemenin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

1. Folat Açısından Zengin

Ortalama 1 adet kivi 17 mikrogram folat içerir. Bilindiği gibi folat, anne karnındaki bebeklerde nöral tüp defektlerinin önlenmesine yardımcı olan bir vitamindir. Bu nedenle kadın doğum uzmanları, anne adaylarına hamile kalmadan en az bir ay önce ve hamileliğin ilk 3 ayında folik asit takviyesi kullanmalarını önermektedir. Bunun yanı sıra folat içeren diğer meyve ve sebzeleri tüketerek de bu riski azaltabilirsiniz.

2. Anemiyi Önler

Ortalama bir kivi 64 mg C vitamini içerir. C vitamini ise demir emilimine yardımcı olarak anne adayında anemi gelişmesini önleyebilir. Ayrıca hamilelik sırasında demir seviyesinin iyi düzeyde olması bebek için de sağlıklıdır. Zira demir, bebeğin beyin fonksiyonu için önemli olan nörotransmitterlerin oluşmasına yardımcı olur.

3. Kalsiyum Kaynağı

Anne karnındaki bebekler yalnızca kemik ve diş gelişimi için değil, kaslarının ve kalbinin gelişmesi için de kalsiyuma ihtiyaç duyar. Ortalama bir kivi 23,5 mg kalsiyum içeriğiyle anne adayları için en iyi kaynaklarından biridir. Özellikle laktoz intoleransı olan kadınlar ara öğünlerine kivi ekleyerek kalsiyum ihtiyaçlarının bir kısmını karşılayabilir.

Hamilelikte Kivi Yemenin 6 Faydası!

4. Sindirime Yardımcı Olur

Gebelik sırasında artan bazı hormonlar bağırsak kaslarını gevşeterek sindirimi yavaşlatabilir. Bu nedenle hamilelikte kabızlık, gaz ve şişkinlik gibi sindirim sorunlarıyla oldukça sık karşılaşılır. Bu durumu önlemek için ise bol lifli meyve ve sebzeler tüketmek gerekir. Kivi, yüksek lif oranı sebebiyle sindirim sorunları için tercih edilebilecek en iyi meyvelerden biridir.

5. Kan Şekerinizi Yükseltmez

100 gram kivi 1 çay kaşığından daha az glikoz içerir. Bu da diğer meyvelere göre glisemik indeksinin daha düşük olduğu anlamına gelir. Özellikle gestasyonel diyabetiniz varsa, hamilelikte kivi tüketimi sizin için güvenli olabilir. Yine de tüketmeden önce doktorunuza ve diyetisyeninize danışmayı ihmâl etmeyin.

6. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Kivi, serbest radikallere ve alerjilere karşı koruma sağlayan yüksek oranda C vitamini içerir. Bu da bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Ayrıca içeriği A, K vitaminleri ve çinko sayesinde kanın pıhtılaşmasına, yaraların hızlıca iyileşmesine ve enerjinin artmasına yardımcı olur.

Hamilelikte Kivi Yemenin Olası Yan Etkileri

Gebelikte kivi yemek çoğu zaman güvenlidir. Ancak porsiyon abartıldığında veya alerjisi olan kişilerde aşağıdaki yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu durumda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

  • Ağızda veya dilde yaralar,
  • Cilt kızarıklıkları, kurdeşen,
  • Dermatit,
  • İshal, bulantı veya kusma.

Hamilelikte Hurma Yemek Doğumu Kolaylaştırır mı?

Kaynak 1,2

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Jale Kırağı, çiy.
Erkek Bebek İsimleri
Saadettin 1. Dinin mutluluğu.2. Dini uğurlu, kutlu kılan.