Hamilelikte Ev İşi ve Temizlik Yapmak Sakıncalı mı?

Hamilelikte Ev İşi ve Temizlik Yapmak Sakıncalı mı?
06 Ekim 2017

Gebelikte ev işi yapmanın sakıncalı olup olmadığı hamileliğinin ilk muayenesinden sonra gebeliğin yüksek ya da düşük riskli olup olmadığına göre değişiklik göstermektedir.

Hamilelikte Ev İşi ve Temizlik Yapmak Sakıncalı mıdır?

Gebelik dönemi anne adaylarının stresten gerginlikten uzak durarak, iyi beslenerek ve istirahat ederek geçirmeleri tavsiye edilen dönemlerden birisidir. Günümüzde anne adayları büyük bir kısmının hem iş hayatında çalışmayı sürdürüp hem de evlerinde günlük işlerini yapmak durumundadırlar. Hamilelik dönemi daha çok anne adaylarının kendini aşırı zorlamadan günlük işlerini rahatlıkla yapabileceği bir dönem olarak görülmektedir. Bununla beraber anne adayına yakın çevresinden gelen; ev işi yapmamaları, yüksekteki raflara uzanmamaları, ağır kaldırmamaları, yere eğilmemeleri konusundaki telkinler yanında doktorun gebelik döneminde düzenli egzersiz yapmaları konusundaki söylemleri anne adaylarının bu konuda ne yapacakları konusunda akıllarını iyice karıştırır. Peki, Hamilelikte ev işi ve temizlik yapmak, ev süpürmek, cam silmek tehlikeli midir? Gebelikte ev işi yaparken dikkat edilmesi gereken konular nelerdir?  

Hamilelikte Ev İşi ve Temizlik Yapmak Sakıncalı mı?    

Gebeliğiniz Yüksek ya da Düşük Riskli mi?

Uzmanlar anne adaylarının ev işi gibi pek çok faaliyetleri yapıp yapmayacakları konusuna karar verebilmek için öncelikle ilk muayenede gebeliğin düşük yapma ya da erken doğum riskinin olup olmadığının tespit edilmesi gerektiğini belirtirler. Söz konusu risklerin "Yüksek Risk" ve "Düşük Risk" olarak ikiye ayrıldığı belirtilir. Düşük yapma ve erken doğum riski yüksek risk kategorisine; 8 haftadan önce yapılan düşükler, 8 haftadan daha sonra yapılan ya da daha fazla düşük sayısı, çoğul gebelik olması, tüp bebek tedavisiyle hamile kalmış olmak, mevcut gebelikte kanama sorunu yaşamış olmak, mevcut gebelikte fazla sayıda hissedilen rahim kasılmaları, daha önceden erken doğum yapmış olmak ve doktor tarafından erken doğum tanısı konmak girer. Düşük riskli gebelikler ise, yukarıda sayılan durumlardan hiç birisine rastlanmaması durumu olarak belirtilir. Anne adaylarının yüzde 80'inden fazlasının gebeliğinin düşük riskli gebelik olduğu belirtilir.  

Doktor Onayladığı Sürece Herhangi Bir Sakıncası Yoktur

Gebeliğin doğal bir süreç olduğunu hatırlatan uzmanlar, düşük ya da erken doğum açısından yüksek riskli olmayan hamilelerin günlük ev işlerini yapmak, ev süpürmek ve temizlik yapmanın herhangi bir sakıncasının olmadığını belirtirler. Anne adayları hamilelikleri süresince çalışıyorlarsa doktor tarafından onaylandığı sürece gebeliklerinin 32. haftasına kadar çalışmaya devam etmesinde herhangi bir sakıncasının olmadığı belirtilir. Hamileliğin 32. haftasından 37. haftasına kadar çalışmaya karar verip çalıştıkları ekstra süreyi doğum sonrasına eklemek isteyen anne adaylarının kararı mutlaka kendi doktorlarına danışarak karar vermeleri gerektiğinin altı çiziliyor.   

Hamilelikte Ev İşi ve Temizlik Yapmak Sakıncalı mı?  

Gebeliğin 20. Haftasından Sonra Ev İşlerini Uzun Süreye Yayın

Gebeliğin 20. Haftasından itibaren anne adaylarında tansiyon düşüklüğü eğiliminin fazla olması nedeniyle söz konusu dönemden sonra (gebeliğin ikinci yarısında) ev ve temizlik işlerini yavaşlatarak uzun süreye yayarak yapmaları tavsiye ediliyor. Hamilelikte temizlik yaparken ya da ev süpürürken ara ara istirahat edilmesinin son derece önemli olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu dönemde tansiyonla birlikte kan şekerinin de düşme eğilimi göstermesi nedeniyle anne adaylarının gebeliğin her haftasında olduğu gibi son haftalarında da beslenmelerine dikkat etmelerinin çok önemli olduğu belirtirler.   

*Gebelik Döneminde Beslenmede Dikkat Edilmesi Gerekenler İçin Tıklayın  

Ağırlaşmaya Başlayınca Hareketlerinizi Yavaşlatın

Halk arasında "Ağırlaşmak" olarak tabir edilen anne adayının son haftalarda hissettiği ağırlık, anne adayının bedenin hareketlerini yavaşlatması konusunda kendisine yaptığı uyarı olduğu ve mutlaka dikkate alınması gereken bir durum olduğu belirtilir. Uzmanlar gebelerin son haftalarda bu durumu hissettiklerinde hareketlerini daha hafifletmeleri ve yavaşlatmaları tavsiye edilir. Bu durumun daha önce de belirtildiği gibi istirahatin çok önemli olduğu zamanlar olduğu belirtilirken, bu haftalarda anne adaylarının uykusuzluk ve aşırı yorgunluk gibi durumların erken doğuma tek başına neden olmasa da erken doğumu tetikleyebileceğinden dolayı önerilmemektedir.   Erken Doğumu Tetikleyen Durumlar Nelerdir?Detaylı bilgi için tıklayın!  

Arta Kalan Zamanlarda Dinlenin

Anne adaylarının ev işlerinden ve iş yerlerinden arta kalan zamanları daha verimli kullanmaları için günde bir iki saatlerini hiçbir şeyle ilgilenmeden sol yanlarına yatarak bebeklerine ayırmalarının hem fiziksel hem de ruhsal açıdan son derece faydalı olduğu belirtiliyor.

Hamilelikte Ev İşi ve Temizlik Yapmak Sakıncalı mı?    

Ev İşlerinde Eşinizden Destek Alın

Gebelikte ev işleri ile ilgili olarak anne adaylarının gebelik döneminde doktor tarafından aksi belirtilmedikçe ev işlerini kendilerini fazla yormayacak şekilde yapmaya devam edebilecekleri, hamileliklerinin son haftalarında ise, baba adaylarının ev işlerinde anne adaylarına yardımcı olmalarının baba adayının hamileliğe bir katkısı olması hissine kapılması açısından son derece önemli olduğunu ifade ederler. Hamilelik döneminde anne adaylarında meydana gelen hormonsal ve fiziksel değişimler nedeniyle eşlerinin onlara anlayışlı davranmalarını tavsiye eden uzmanlar, baba adaylarının günlük ev işlerinde eşlerine yardım etmelerinin onların gebelik döneminde yaşadıkları kaygıları azaltma yönünde olumlu etki yaratacağını belirtirler. Ayrıca bu dönemde anne adayının mümkün olduğunca yalnız bırakılmaması, stressiz, sakin ve huzurlu aile ortamında yaşayarak gebeliğin sonlanması gerektiği ifade edilir.  

*Hamilelikte Eş Desteği Annenin Daha Rahat Bir Gebelik Geçirmesini Sağlıyor! Yazımızı okumak için tıklayın.   

Hamilelikte Ev İşi ve Temizlik Yapmak Sakıncalı mı?  

Hamilelerin Ev İşi ve Temizlik Yaparken Dikkat Etmesi Gereken Konular

Hamilelik döneminde ani ve sarsıcı hareketlerin erken doğum ya da gebelik kanamalarına neden olabileceğini belirten uzmanlar, bu nedenle gebelerin dışarıda geçirdikleri zamanlar gibi ev içerisinde de dikkatli olmaları gerektiğini ifade ediyorlar. Hamilelikte ev işi ve temizlik yapmak ile ilgili genel olarak anne adaylarının düşük ya da erken doğum riskinin olmadığı durumlarda gebeliğin 32. Haftasına kadar ev işlerini kendilerini fazla yormadan yapabilecekleri belirtilir. Anne adaylarının gebelik süresince değişen vücut yapıları nedeniyle hareketlerini kontrol altında tutmaları yanında kendileriyle beraber bebeklerine de zarar vermemeleri için daha çok dikkatli davranmaları gerektiğine dikkat çekilirken hamilelerin ev işi ve temizlik yaparken dikkat etmesi gereken konuları şu şekilde ifade ederler;  

  • Ani şeker ve tansiyon düşüklüklerine karşın gebelik boyunca ani hareket yapmayın,
  • Ağırlaşan vücudunuz nedeniyle; ev işleri yaparken ya da toz alırken bebeğinize zarar gelmemesi açısından dizler üzerinde durulmalı yani belinizden bükülerek eğilmemelidir,
  • Ağır eşyaları tek başına kaldırmak, itip - çekmek anne adayının bünyesinde sarsıntıya neden olacağından kesinlikle yapılmaması gerektiği belirtilirken, illaki bu işlerin yapılması gerektiği durumlarda yardımcı olacak birisi gelene kadar hiçbir şekilde bu taşıma işinin yapılmaması tavsiye edilir. Hamilelikte ağır kaldırmanın zararları ile ilgili detaylar için tıklayın.
  • Yüksek yerlere çıkarak temizlik yapmayın. (sandalye, masa, merdiven vb.)

Hamilelikte Ev İşi ve Temizlik Yapmak Sakıncalı mı?  

  • Uzanarak perde, çamaşır asmamalı, yüksek raflardan bir şey alınmamalı,
  • Pencere camlarını silmek için uzanmayın ve kendinizi yormayın,
  • Oturduğunuz yerden kalkarken mutlaka destek alın,
  • Gün içerisinde mutlaka 2 saat hiçbir şeyle ilgilenmeden istirahat edin,
  • Merdivenden inip çıkarken yavaş hareket edin,

Hamilelikte Ev İşi ve Temizlik Yapmak Sakıncalı mı?  

  • Ev temizliğinde kullanılan kimyasal maddelerin bebeğinizde toksit etki yarayacağından kesinlikle solumayın ve ev temizliğinde bu maddelerden uzak durun. (Çamaşır suyu, boya, tiner, ahşap temizleyici, tuz ruhu vs.)
  • Evde boya işleri varsa anne adayı bu süreçte evden ayrı bir yerde kalmalı,
  • Ev içerisinde matkap, zımpara gibi aletlerle tamirat işlerinin olması durumunda çıkan tozdan etkilenmemek için bu süreçte evin dışında bulunulmalı.
  • Anne adayının yaşadığı ev içerisinde hayvanlarla temas etmesinin hamileliği süresince sakıncalı olmadığı belirtilse de hayvanların tuvaletlerine kesinlikle dokunulmaması gerektiği (kum vs.) Bu işlerin aile bireylerinden birisine rica edilerek yaptırılması konusuna dikkat edilmesi tavsiye edilir.  

*Gebelikte Evcil Hayvan Beslemek ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Padişah Hükümdar, sultan.