Hamilelikte En Sık Rastlanan 5 Şikayet

Hamilelikte En Sık Rastlanan 5 Şikayet
23 Ekim 2016

Hamilesiniz ve dünyanın en mutlu anne adayısınız… Miniğiniz gün be gün karnınızda büyürken vücudunuzda oluşan fizyolojik ve hormonal değişimler nedeniyle çeşitli sorunlar yaşamanız da muhtemel.

Hamilelikte En Sık Rastlanan 5 Şikayet

Hamilelik bir kadının hayatındaki belki de en heyecanlı ve keyifli süreç. Ancak bu süreçte fizyolojik ve hormonal değişimlerden kaynaklanan sorunlar da yaşanmıyor değil. Önlemini alarak bu sorunları hafif atlatmanız mümkün.

Hamilesiniz ve dünyanın en mutlu anne adayısınız… Miniğiniz gün be gün karnınızda büyürken vücudunuzda oluşan fizyolojik ve hormonal değişimler nedeniyle çeşitli sorunlar yaşamanız da muhtemel. Hamilelik şikayetleri arasında en sık görülenleri; bulantı, kusma, sırt ağrısı, halsizlik, midede yanma ve kabızlık gibi. Gebelikte yaşanan bu şikayetler bazı hamilelerde hafif seyrederken, bazılarında ise yaşam kalitesini ciddi boyutlarda etkileyebilecek kadar şiddetli gelişebiliyor. Neyse ki gerekli önlemler alınarak hamilelikte bu yakınmalardan büyük oranda korunmak mümkün. Üstelik yaşam alışkanlıklarında ve beslenme düzeninde yapılabilecek basit düzenlemelerle... İşte Hamilelikte en sık rastlanan 5 şikayet...  

Bulantı ve Kusma

Hamilelikte En Sık Rastlanan 5 Şikayet   

Bulantı ve kusma sabahları daha sık olmakla birlikte, günün her saatinde gelişebiliyor. Genellikle ilk hamileliklerde, genç kadınlarda ve ikiz hamileliklerde daha şiddetli oluyor. Bulantılar, çoğunlukla 4 – 8 haftalıkken başlıyor ve 14 – 16 haftalar arasında azalıyor. Fakat bazı hamilelerde 3. aydan sonra başlayabiliyor ve bazılarında da tüm hamilelik süresince devam edebiliyor.

Hamilelikte Bulantı ve Kusma İçin Ne Yapmalısınız?

- Sabah kalktığınızda bulantınız çok ise yataktan çıkmadan önce demli olmayan bir çay için. Yatağın başında galeta ve tuzlu kraker gibi kuru şeyler bulundurun.

- Sabahları yataktan ani bir şekilde kalkmayın.

- Hamileliğin erken döneminde sık görülen yorgunluk da bulantıyı şiddetlendirebiliyor. Dinlenmeyi ihmal etmeyin.

- Mideyi tamamen boş veya tamamen dolu tutmak bulantıyı artırabiliyor. Gün içinde sık sık ve küçük öğünler şeklinde beslenin.

- Yemekler sırasında az miktarda sıvı almak da bulantı sorununuzun hafiflemesine yardımcı olabiliyor.

- Katı, kuru, yağsız ve tuzlu gıdalara yönelin. Tatlı veya meyve yediğinizde bulantınız olmuyorsa bunları da yiyebilirsiniz.

- Hoş olmayan koku ve yiyeceklerden kaçının. Özellikle mutfak kokularından ve ağır parfümlerden uzak durun.

- Tüm önlemlere rağmen bulantınız geçmiyorsa doktorunuza başvurun. İlaç tedavisi veya bir süre için hastanede yatışınız gerekebilir.

  Gebelikte Mide Şikayetlerinizi Azalatacak Tüyolar 

Sırt ve Bel Ağrısı

  Hamilelikte En Sık Rastlanan 5 Şikayet   

Hamilelikte hormonların etkisiyle eklemlerde gevşeme ve özellikle ilerleyen hamilelik haftalarında postür değişiklikleri bel ağrılarından sorumlu oluyor. Yürüyüş, eğilme ya da yük kaldırma hareketlerinin ardından hafif dereceli ağrı hissedilebiliyor. İlerleyen hamilelik haftalarında sırt ve bel ağrısının şiddeti artıyor. Bazı kadınlarda hamilelik sonrası da kalıcı şikayetler devam edebiliyor.

Hamilelikte Sırt ve Bel Ağrısı İçin Ne yapmalısınız?

- Hamilelikte aşağı doğru hareket ederken belden eğilmek yerine diz eklemlerinizi kullanarak çömelin.

- Otururken belinizi destekleyen yastık kullanmaya çalışın.

- Yüksek topuklu ayakkabılardan kaçınarak ortopedik destekli, az topuklu ayakkabılar kullanın.

- Çok fazla ağırlık kaldırmayın.

- Uzun süre ayakta durmayın.

- Yatakta çok yumuşak zemin tercih etmeyin.

- Hafif ağrı kesici ilaç kullanabilirsiniz.

- Sıcak uygulama yapın ve istirahat edin.

- Sırt kaslarınızı güçlendirecek egzersizler uygulayın. Günlük 30-40 dakika yürüyüş, yoga ve yüzme gibi aktiviteleri düzenli yapmayı ihmal etmeyin.

  Gebelikte Yaşanan Sırt ve Bel Ağrılarına Çözümler

Halsizlik

  Hamilelikte En Sık Rastlanan 5 Şikayet   

Erken hamilelik haftalarından başlayarak pek çok hamilede yorgunluk ve artan uyku ihtiyacı görülüyor. Bu sorun genellikle hamilelikte artan hormon seviyeleriyle bağlantılı. Özellikle hamileliğin ilk haftalarında gelişen bulantı ve kusma, halsizlik şikayetlerini arttırıyor. İlerleyen hamilelik haftalarında ise uyku kalitesi zamanla azalabiliyor. Hamileliğin son aylarında uyku süreleri kısalıyor, huzursuz bacak sendromu gelişebiliyor. Kansızlık sorunu varsa demir ve B12 vitamin takviyeleri kullanılıyor. Tiroit fonksiyonlarında sorun mevcutsa, gerekli tedaviler uygulanıyor.

Hamilelikte Halsizlik İçin Ne yapmalısınız?

- Hamileliğin ilk haftalarında artan uyku ihtiyacını doğal olarak kabul etmelisiniz. İlerleyen haftalarda gece uykusuz kaldığınız dönemlerde gündüz kısa süreli uyku molaları verin ve düzenli egzersiz yapın.

  Hamilelikte Halsizliğe Meydan Okumanızı Sağlayacak Tüyolar   

Midede Yanma

  Hamilelikte En Sık Rastlanan 5 Şikayet   

En sık görülen hamilelik şikayetlerinden birisini de midede yanma oluşturuyor. Hamilelerin yüzde 50-80’inde bu sorun mide içeriği ve asidin yemek borusuna kaçması sonucu oluşuyor. Rahmin büyümesi mideye baskı yaparak yukarı doğru itiyor. Progesteron hormonunun etkisiyle yemek borusunun alt seviyesini büzen kaslarda gevşeme görülüyor. Dirençli durumlarda ender de olsa endoskopi gerekebiliyor.

Hamilelikte Mide Yanması İçin Ne yapmalısınız?

- Az miktarda sık öğünler tercih edin.

- Yemekten hemen sonra yatarak istirahat etmeyin.

- Yatağınızın başucunu yükseltin.

- Gerekirse yemeklerden sonra antiasit sıvı ya da tabletler kullanabilirsiniz.

  Hamilelikte Mide Yanmasını Önleme Yolları 

Kabızlık

  Hamilelikte En Sık Rastlanan 5 Şikayet   

Kabızlık da Hamilelikte en sık rastlanan 5 şikayet arasında yer alır. Hormonların etkisiyle bağırsak hareketlerinde yavaşlama görülüyor. Büyüyen rahim ve bebeğin bağırsaklar üzerine bası yapmasıyla şikayetler artıyor. Özellikle hamilelikte demir takviyeleri kullanımı da bağırsak hareketlerini etkiliyor.

Hamilelikte Kabızlık İçin Ne yapmalısınız?

- Sıvı alımı bağırsak hareketlerinin artmasında ve hamilelikte ortaya çıkabilecek kabızlık sorunlarının azalmasında etkili oluyor. Günde 1-2 litre sıvı alımını, su, süt ve ayran gibi içeceklerle sağlamalısınız.

- İçerdikleri bol lif nedeniyle sebze ve salata ve ara öğünlerde de meyve tüketin.

- Aynı şekilde düzenli egzersiz yapmak ve probiyotik kullanımı da fayda sağlayacaktır. Gerekirse arada bağırsak hareketlerini arttıran hafif laksatifler de kullanabilirsiniz.

  Hamilelikte Kabızlık İle Baş Etmenin Yolları 

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Galibe Üstün gelen, yenen, önde gelen.
Erkek Bebek İsimleri
Saadettin 1. Dinin mutluluğu.2. Dini uğurlu, kutlu kılan.