Hamilelikte Diş Eti İltihabı Nasıl Geçer?
Sağlıklı beslenme ve iyi bir ağız bakımı gebelikte diş eti iltihabını önleyebilir.
Hamilelikte diş eti iltihabı sık görülen bir sağlık problemidir. Zira hormonal dengenin değişmesi diş etlerine olan kan akışını artırarak hassasiyet, ağrı, iltihap, kanama ve diş eti şişmesi gibi riskleri artırabilmektedir. Biz de buradan yola çıkarak hazırladığımız bu yazıda, gebelikte diş eti iltihabı neden olur, hamilelikte diş eti şişmesi normal mi gibi merak edilen tüm soruların yanıtlarını derledik. Keyifli okumalar.
Gebelikte Diş Eti İltihabı Neden Olur?
Gebelikte diş eti iltihabı daha çok hormonlara bağlı olarak gelişmektedir. Bununla birlikte hamilelikte diş eti kanaması ve diş eti iltihabına neden olabilen en olası faktörler aşağıdaki gibidir:
- Ağız bakımını aksatmak
- Hormonal değişiklikler
- Diyabet
- Sigara kullanımı
- Şekerli yiyecek ve içecek tüketimi
Hamilelikte Diş Eti İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Gebelik diş eti iltihabı aşağıdaki belirtilere yol açabilir:
- Kırmızı veya şişmiş diş etleri
- Diş eti kanaması
- Diş etlerinde ağrı
- Çiğneme zorluğu
- Diş hassasiyeti
Diş Eti İltihabı İçin Evde Bakım Önerileri
Bazı bakım ve beslenme alışkanlıkları, evde diş eti iltihabını yönetmenize yardımcı olabilir. İşte, gebelikte diş eti iltihabı için evde uygulayabileceğiniz öneriler…
1. Ağız Bakımına Dikkat Edin
Dişleri düzenli fırçalamak, alkolsüz ağız gargarası kullanmak, dil temizliğine dikkat etmek ve diş ipi kullanmayı alışkanlık haline getirmek, ağız içi hijyenin sağlanması ve kötü bakteri yükünün azalması için oldukça önemlidir. İyi bir ağız bakımı sayesinde hamilelikte diş eti iltihabını önleyebilir veya tedavisine destek olabilirsiniz.
2. Vitamin ve Mineral Açısından Zengin Besinler Tüketin
Özellikle A ve C vitaminleri diş eti hastalıklarıyla savaşmaya yardımcı olur. Bu bağlamda havuç, patates, kayısı, yumurta, süt, portakal, limon, çilek ve brokoli gibi besinleri tüketmeye dikkat edebilirsiniz. Ancak yüksek dozda A vitaminin fetüs için zararlı olabileceği biliniyor. Bu nedenle yüksek A vitamini içeren besinler tüketmeden önce porsiyon miktarını doktorunuza veya diyetisyeninize danışmayı ihmal etmeyin.
Hamilelikte Diş Eti İltihabı Tedavisi
Yukarıdaki belirtileri gösteriyor ve diş eti iltihabından şüpheleniyorsanız öncelikle bir diş hekimini ziyaret etmelisiniz. Ardından doktorunuz, gebelikte diş eti iltihabı tedavisi için aşağıdaki adımlardan bazılarını uygulayabilir.
1. Profesyonel Temizlik
Profesyonel diş temizliği, plak adı verilen sert veya yumuşak oluşumları ortadan kaldırarak hassasiyetin giderilmesini sağlayabilir. Bu işlem hamileliğin çoğu döneminde güvenli olsa da yaptırmadan önce kadın doğum uzmanınızdan onay almanız gerekir.
2. Medikal Tedavi
Diş hekiminiz şiddetli bakteriyel enfeksiyonlar için gebeliğe uygun antibiyotik reçete edebilir. Eğer yoğun ağrı ve hassasiyet varsa analjezik ilaçlar ve lokal anestezik jeller de önerebilir. Bu ilaçların çoğu gebeliğe uygun olsa da diş hekiminize hamile olduğunuzu belirtmeyi ve kadın doğum uzmanınızın görüşünü almayı unutmayın.
3. Cerrahi Müdahale
Hiçbir müdahale işe yaramazsa, fayda zarar oranına bakarak diş hekiminiz diş eti ameliyatı olmanızı önerebilir. Herhangi bir cerrahi işlem yaptırmadan önce konuyu kadın doğum uzmanınızla tartışmanız gerektiğini unutmayın.
Diş Eti İltihabı Nasıl Önlenir?
Aşağıdaki tavsiyeler hamilelikte diş eti iltihabı, diş eti şişmesi ve kanamayı önlemeye yardımcı olabilir:
- Hazır meyve suyu veya kola gibi aşırı şekerli içeceklerden uzak durun.
- Tatlı tüketimini sınırlandırın.
- Sigara içmekten kaçının.
- Alkol içeren ağız gargaralarını kullanmayın.
- Ara öğünlerinizde sebze, meyve, yoğurt, kuruyemiş gibi sağlıklı besinler tüketmeye çalışın.
- Ağız bakımınızı aksatmayın.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Hamilelikte Kanal Tedavi Yapılabilir mi?
Kaynak: 1
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var