Hamilelikte Genital Siğiller: Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?
Genital siğiller, HPV ile enfekte olan kişilerde görülmektedir. Peki, hamilelik döneminde siğil tedavisi nasıl yapılır?
Hamilelikte genital siğil, HPV ile enfekte olmuş anne adaylarında görülür. Bu dönemde gerek östrojen seviyelerindeki artış, gerekse bağışıklık sisteminin baskılanması uykuda olan enfeksiyonun canlanmasına veya mevcut genital siğillerin artmasına neden olabilmektedir. Peki, hamilelikte genital siğil tedavisi nasıl yapılır? Gebelikte genital siğil tedavisi siğillerin büyüklüğüne, sıklığına ve yerleşim yerine göre planlanmaktadır. Bazı anne adaylarında tedaviye ihtiyaç duyulmazken, bazı anne adaylarında sıvı azotla dondurma, cerrahi olarak çıkarma, lazer veya topikal kremler ile tedavi sağlanabilmektedir.
Sizler için hazırladığımız bu yazıda, hamilelikte genital siğil ve doğum yöntemi ilişkisinden gebelikte siğil tedavisine kadar merak edilen her şeyi derledik. Hazırsanız başlayalım!
HPV Nedir?
HPV, yani human papilloma virüs cinsel yolla bulaşan ve oldukça yaygın görülen bir virüstür. Yapılan çalışmalar, insanların %80’inin hayatlarında bir kez HPV virüsü ile karşılaşacağını ortaya koymaktadır. Zira virüsün bulaşıcılığı oldukça yüksektir.
HPV’nin 200’den fazla tipi olsa da bunların yaklaşık 40 tanesi genital bölgede enfeksiyona ve kondilom adı verilen siğillere neden olabilmektedir. Yüksek riskli tipleri rahim ağzı kanseri, penis kanseri veya baş-boyun kanserlerine yol açabilirken, düşük riskli tipleri yalnızca kondilom adı verilen genital siğiller oluşturmaktadır. Ancak kişinin bağışıklık sistemi güçlüyse hiçbir etki görülmeden de virüs vücut tarafından birkaç yıl içinde temizlenebilmektedir.
Yüksek Riskli HPV Tipleri: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68
Düşük Riskli HPV Tipleri: 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, 81
HPV enfeksiyonundan korunmanın en temel yolu aşıdır. Dünya Sağlık Örgütü dahil olmak üzere pek çok sağlık otoritesi 9 – 13 yaş arası çocukların aşı olmaları gerektiği konusunda hemfikir. Bununla birlikte 45 yaşa kadar aşının koruyucu etkisinin devam edeceği bildiriliyor. Aşı dışında ilişki esnasında prezervatif kullanılması da HPV virüsünden koruyabiliyor ancak etkisi %100 olmamaktadır. Zira siğiller kasık, karın ve makata doğru yayılım gösterebilmektedir. Bu nedenle cinsel yolla bulaşan hastalıkların çoğunda koruyucu olan prezervatif HPV enfeksiyonunda tam koruma sağlayamamaktadır.
Rahim Ağzı Kanserinin 7 Belirtisi!
Hamilelikte Genital Siğiller Neden Olur?
Hamilelikte siğil, yukarıda da değindiğimiz gibi HPV adı verilen virüslerin belirli tiplerinden kaynaklanır. 6 – 11 gibi düşük riskli HPV tiplerinin sebep olabileceği bu siğiller, ilk kez gebelik döneminde çıkabileceği gibi mevcut siğiller hamilelikte daha da büyüyüp çoğalabilirler. Nedeni henüz tartışmalı olsa da gebelikte genital siğillerin çoğalmasının artan östrojen hormonuyla ilgili olabileceği düşünülmektedir. Bununla birlikte, gebelikte artan vajinal akıntının kondilomları besleyebileceği üzerinde durulmaktadır. Bir diğer farklı görüş ise gebelikte baskılanan bağışıklık sisteminin genital siğillerde artışa veya büyümeye neden olabileceği yönündedir. Tüm bunlardan da anlaşılacağı üzere, HPV ile enfekte olmuş çoğu kadında kondilom gelişme riski veya mevcut kondilomların yayılma ihtimali hamilelik döneminde daha fazladır. Peki, hamilelikte genital siğiller tedavi edilebilir mi?
Gebelikte Genital Siğil Tedavisi Nasıl Olur?
Gebelikte siğil tedavisi, siğillerin tipine ve büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Bazen hiçbir tedaviye ihtiyaç duyulmazken bazen de doğum yolunu kapatan siğiller için özel bir tedavi uygulamak gerekebilir. Hamilelikte tedavi edilmesi gereken siğiller için sıvı azotla dondurma, cerrahi olarak çıkarma, lazer veya elektrokoter akımları kullanma yöntemleri tercih edilebilir. Bu tedavilerin hiçbiri gebelik için zararlı değildir. Siğillerin büyüklüğüne ve yaygınlığına göre hekim hangi yöntemin uygulanması gerektiğine karar verecektir. Ancak daha önce siğil için kullanılan topikal ilaçlar hamilelik döneminde doktora danışılmadan kesinlikle kullanılmamalıdır. Zira bu ilaçların çok az bir kısmı gebelik dönemine uygundur. Doğum için herhangi bir risk oluşturmayan siğiller için ise hiçbir tedavi uygulanmayabilir. Çünkü bu siğillerin doğum sonrası tedavi görmeksizin geçme ihtimali oldukça yüksektir.
Gebelikte Genital Siğil ve Doğum İlişkisi
Önceleri genital siğili olan kadınlara direkt sezaryen doğum önerilmekteydi. Zira HPV virüsünün yalnızca doğum kanalından bebeğe bulaşabileceği görüşü hakimdi. Ancak yapılan araştırmalar, gebelik döneminde de anne karnındaki bebeğe HPV virüsünün bulaşabileceğini göstermektedir. Bu nedenle mevcut siğillerin durumuna ve diğer faktörlere göre hekim normal veya sezaryen kararı alabilmektedir. Kısacası günümüzde genital siğili olan her kadına sezaryen doğum önerilmemektedir. Her olgu ayrı ayrı ele alınır ve mevcut duruma göre sezaryen veya normal doğum planlaması yapılır.
Genital Herpes Sezaryen Doğum Nedeni mi?
HPV Bebeğe Zarar Verir mi?
HPV bebeğe zarar verir mi sorusu, HPV taşıyan birçok annenin merak ettiği bir konudur. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, sanılanın aksine HPV bebeklerde herhangi bir anomali gelişmesine sebep olmamaktadır. Diğer bir deyişle HPV ve down sendromu ya da spina bfida gibi doğum kusurları arasında hiçbir bağ bulunmaz. İstatistiklere bakıldığında da anne karnındayken veya doğum esnasında HPV ile enfekte olan bebek sayısı oldukça azdır. Bu bebeklere HPV bulaşsa dahi bağışıklık sisteminin virüsü temizleme ihtimali oldukça yüksektir. Çok nadiren HPV ile enfekte olmuş annelerden doğan bebeklerin solunum yollarında papiller lezyonlara rastlanılmaktadır.
Hamilelikte HPV Aşısı Yapılır mı?
HPV aşısı canlı virüs içermez. Yani rekombinant bir aşıdır. Ancak her ihtimale karşı hamilelikte HPV aşısının yapılması önerilmemektedir. Hekimlerin tercihi genellikle aşı uygulamasının doğum sonrasına bırakılması gerektiği yönündedir. Buna rağmen hamile olduğunu bilmeden HPV aşısı olan kadınların bebeklerinde herhangi bir anomaliye rastlanılmamıştır.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var