Kurban Bayramı Yaklaşıyor! Peki Hamileler Kurban Eti ve Ciğeri Yiyebilir mi?
Gebelik döneminde de anne adaylarının artan protein ihtiyacını karşılamak için kırmızı ete ihtiyacı vardır. Et tüketiminin fazla olduğu Kurban Bayramında uzmanlar gebeler için bazı tavsiyelerde bulunurlar.
Hamileler Kurban Eti ve Ciğeri Yiyebilir mi?
Kırmızı etin protein açısından oldukça zengin olması nedeniyle uzmanlar tarafından gebelik sürecinde tüketilmesi önerilen besinler arasında yer alır. Hayatın her döneminde vücudun protein ihtiyacını karşılamak için kırmızı ete ihtiyacı olduğu gibi, gebelik döneminde de anne adaylarının artan protein ihtiyacını karşılamak için kırmızı ete ihtiyacı vardır. Kurban Bayramı kırmızı etin en fazla tüketildiği zamanlardır. Peki, Hamileler kurban eti ve ciğeri yiyebilir mi? Uzmanlar gebelerin de diğer kişiler gibi bazı detaylara özen göstererek kurban eti tüketebileceklerini belirtirler. Peki, hamilelikte kurban eti tüketimi nasıl olmalı? Gebeler Kurban Bayramında nasıl beslenmeli?
Gebelikte Kurban Eti Tüketimi
Gebelik döneminde anne adaylarının vücutlarının artan protein ihtiyacını karşılayabilmek için kırmızı ete olan ihtiyaçları artmaktadır. Kurban Bayramında hayvanın taşınması, etin saklanması ve pişirilme yöntemi gebeler için hayati önem taşımaktadır. Kurban olarak kesilecek hayvanın mutlaka veteriner kontrolünden geçmiş olması gerekmektedir. Çünkü hayvanlar insan sağlığını tehdit edecek mikroorganizmalar taşımaktadır. Bu nedenle uzmanlar kurbanın kesilmesinden sonra etinin tüketilmeden önce mutlaka 24 saat dinlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerler.
Etin Çiğ Kalmamasına Dikkat Edin
Uzmanlar, gebelik döneminde eti tüketirken etin az pişmiş ya da çiğ olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtirler. Gebelik döneminde az pişmiş ya da çiğ et tüketen anne adaylarına toksoplazma hastalığı bulaşma riski yüksektir. Toksoplazma enfeksiyonu bilinen hastalık gebelerde düşüğe neden olabilmektedir. Bunun yanında eti çok fazla pişirerek üzerinde kahverengi tabaka oluşmamasına da dikkat edilmesi önerilir. Çünkü et çok fazla pişmesi durumunda hamileler için çok önemli olan folik asit ve protein değerini kaybeder. Bunun sonuncunda da anne adaylarının et yemelerinin hiçbir anlamı kalmaz. Gebelerin günlük ortalama 100-120 gr. kırmızı et tüketmeleri öneriler.
Toksoplazma Enfeksiyonuna Karşı Etleri İyi Pişirin
Gebelik döneminde çiğ ya da az pişmiş eti tüketen anne adayına toksoplazma bulaşabilir. Toksoplazma enfeksiyonun anne karnındaki bebeğe bulaşması sonucu bebekte; gelişme geriliği, düşük, beyin ve göz hasarı oluşturabilir. Gebelik haftasının ileri olması anne adayının almış olduğu toksoplasma mikrobunun bebeğe geçmesinin o kadar kolay olduğu anlamına geldiği belirtilir. Bu enfeksiyonun nadir de olsa bazı durumlarda bebeğe hiç geçmeyeceği ifade edilir. Bunu öğrenmek için kordosentez yapılarak ya da ultrason takibinde detaylı olarak araştırılması önerilir. Gebelikte Toksoplazma Enfeksiyonu Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?Detaylar için Tıklayınız
Şeker ve Çikolata Tüketimine Dikkat Edin
Hamilelerin kurban bayramı ziyaretlerinde ikram edilen kahve, çay ve kola gibi içeceklerden kaçınmaları gerektiği, bu içeceklerin çok tüketilmesinin düşüğe sebep olabileceği belirtilir. Bayramlarda ikram edilen lokum, şeker, çikolata türü yiyeceklerden anne adayının kaçınması. bu yiyeceklerinin yerine sütlü tatlılar tüketmesi önerilir.
Hamilelikte Ciğer Yemek Zararlı? Kurban Ciğeri Yenir mi?
Hamileler kurban eti ve ciğeri yiyebilir mi? Hayvan karaciğeri yüksek konsantrasyonda A vitamini içerir. Ancak farklı et türlerinde miktarı farklılık gösterir. Örneğin; tavuk karaciğerine kıyasla dana ciğeri daha yüksek miktarda A vitaminine sahiptir ve bu nedenle az miktarda bile tüketilse bile olumsuz etkileri olabilir. Karaciğerde bulunan A vitamini retinol biçimindedir, bu nedenle bu vitaminin aşırı alımı doğum kusurlarına yol açabileceği düşünülmektedir. Özellikle hamileliğin ilk üç ayında tüketilmemesi önerilen ciğerin ilerleyen aylarda olumsuz etkisi azalsa da anne adaylarının ciğer yemeye başlamadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları tavsiye edilir.
Gebelikte Yüksek Tansiyon Yaşayanlar Aşırı Et Tüketmemeli
Hamilelikte yüksek tansiyon problemi yaşayan anne adaylarının kurban bayramında aşırı et tüketiminden kaçınmaları gerektiğinin altı çizilir. Ayrıca burucella, salmonella ve tenya gibi hastalıkların iyi pişmemiş etler vasıtasıyla bulaştığının akıldan çıkarılmaması gerektiğine dikkat çekilir. Bu nedenle etlerin iyi pişirilmesi gerektiğinin yanında gebelerin; sosis, sucuk, salam, jambon gibi yiyeceklerden de uzak durmaları gerektiği hatırlatılır. Anne adaylarının gebelikleri boyunca asla çiğ köfte tüketmemelerini, kırmızı etin en iyi protein kaynağı olmasına karşın gebelikte çok dikkatli tüketilmesi gerektiğinin de altı çizilir.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var