Düşükten Sonra İçeride Parça Kaldığı Nasıl Anlaşılır?
Bu yazımızda tamamlanmamış düşük belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
Tamamlanmamış düşük, düşükten sonra rahmin içinin tam olarak boşalmamasıdır. Çoğu zaman dışarıdan herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan düşük gerçekleşirken bazen vücut rahimdeki dokuyu dışarıya atmakta zorlanabilir. İçerideki doku bütünüyle dışarıya çıkmadığında ise enfeksiyon, şiddetli kanama ve ağrı gibi komplikasyonlara yol açabilir. Peki, düşükten sonra parça kalması belirtileri nelerdir? Düşük sonrası kalan parçalar nasıl çıkarılır? Sizler için hazırladığımız bu yazıda, halk arasında düşük sonrası parça kalması olarak bilinen tamamlanmamış düşük hakkında merak edilenleri derledik. Hazırsanız başlayalım.
Düşükten Sonra Parça Kalması Belirtileri Nelerdir?
Tamamlanmamış düşük belirtileri diğer düşüklerle hemen hemen aynıdır ve aşağıdakileri içerebilir:
- Sırt ağrısı
- Karın ağrısı
- Kramp
- Kan pıhtıları da dahil olmak üzere vajinal kanama
Tamamlanmamış Düşük Tanısı Nasıl Konur?
Düşükten sonra parça kalması gibi bir durum mevcutsa aşağıdaki testlerle bunun tanısı konabilmektedir.
- Ultrason
- Pelvik muayene
- HCG testi
- Fetal kalp taraması
Tamamlanmamış Düşük Tedavisi
Tamamlanmamış düşükler için rahim kasılmasını tetikleyecek ilaçlar kullanılabilir, dilatasyon & küretaj yapılabilir veya şartlar uygunsa, düşüğün kendiliğinden gerçekleşmesi için kontrollü bir şekilde bekleme yöntemi seçilebilir. Gelin şimdi düşük yaptıktan sonra içeride parça kalması durumunda uygulanabilecek tedavi yöntemlerini daha detaylı inceleyelim.
1. Bekleme
Düşükten sonra içeride parça kaldığı düşünülüyorsa uygun hastalarda bekleme yöntemi tercih edilebilir. Zira vücut çoğu zaman fetüs, plasenta ve amniyotik keseden oluşan gebelik materyalini kendi kendine dışarı atar. Ancak bu süreçte doktorun önerdiği aralıklarla kontrole gitmek çok önemlidir. Ayrıca ağır kanama ve şiddetli kramp gibi semptomlar oluştuğunda vakit kaybetmeden tıbbi yardım alınmalıdır.
2. Dilatasyon & Küretaj
Dilatasyon ve küretaj, doktorun serviksi açıp rahim içindeki materyali küret veya vakumla dışarı çıkarmasıdır. Genel anestezi altında yapılan bu işlem çoğu zaman güvenli olsa da kanama, servikal hasar, enfeksiyon, anesteziye bağlı komplikasyonlar ve rahim dokusunda yara veya yapışıklık gibi riskler barındırır. Bu nedenle işlem sonrasında kötü koku, şiddetli kanama, ağrı veya kramp gibi belirtiler geliştiğinde muayene olmak önemlidir.
3. İlaç Kullanımı
Tamamlanmamış düşük tedavisi için bazı hastalarda vajinal veya oral yoldan kullanılan ilaçlar reçete edilebilmektedir. Bu ilaçlar rahmin kasılmasını tetikleyerek içerideki materyalin dışarı atılmasına yardımcı olur. İshal, kusma, titreme, ağrı, bulantı ve baş ağrısı gibi yan etkilere neden olabilen bu ilaçlar doğru zamanda kullanıldığında %80’den fazla başarı oranına sahiptir.
Düşük Neden Olur?
Tüm düşüklerin ortalama %50’sinin rastgele genetik sorunlardan kaynaklandığı düşünülüyor. Düşükle bağlantılı olabileceğine inanılan diğer risk faktörleri ise şu şekilde:
- Anormal rahim şekli
- Amniyosentez
- Doğuştan kalp hastalığı
- Çevresel faktörlere maruz kalma (radyasyon, toksik maddeler vb.)
- Hormonal düzensizlikler
- Bağışıklık sistemi bozuklukları
- Döllenmiş yumurtanın rahim içine uygunsuz yerleşimi
- Yetersiz serviks
- Ebeveyn yaşı
- Kontrolsüz diyabet
- Tiroid hastalığı
- Önceki düşük öyküsü
- Sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımı gibi yaşam tarzı faktörleri
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Düşük Kanaması Nasıl Olur? Düşükte Kanama Rengi ve Miktarı
Kaynak: 1
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var