En İyi Bebek Maması Hangisi?
Piyasadaki mama markaları ve mama hazırlanışı ile ilgili bilmeniz gereken her şey yazımızda!
En iyi bebek maması hangisi sorusu, bebek sahibi olan tüm ebeveynlerin cevabını aradığı bir konudur. Raflarda onlarca mama markası olduğundan, hangi bebek mamasını tercih edeceğiniz konusunda endişelerinizin olması ve kararsız kalmanız çok doğal… Biz de bu yazımızda; bebeğiniz için en iyi formül mama arayışınızda, size yol gösterecek bazı bilgiler paylaşacağız. İşte, en iyi bebek maması markası...
En İyi Bebek Maması Hangisi?
Öncelikle şunu belirtmeliyiz; bebeğiniz için en iyi besin anne sütüdür. Çünkü anne sütü, 6. aya kadar bebeğinizin ihtiyacı olan bütün vitamin ve mineralleri tek başına karşılayabilen mucizevi bir besindir. Üstelik sindirimi de çok kolaydır. Bu nedenle, bebek beslenmesinde ilk tercih mutlaka anne sütü olmalıdır.
Fakat bazı durumlarda, annenin sütü bebeğini besleyebilecek yoğunlukta gelmeyebiliyor. Stres bunun en önemli sebebiyken, yetersiz sıvı alımı veya çeşitli sağlık durumları da anne sütünü olumsuz etkileyebiliyor. Bu gibi durumlarda ise elbette kaliteli formül mama arayışına girecek ve bebeğiniz için en iyi bebek mamasını bulmaya çalışacaksınız… Peki, yenidoğan bebekler için en iyi mama hangisi?
*Biberon Temizliği Nasıl Olmalı?
Bebek Maması Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler
En iyi bebek maması markası hangisidir sorusunun cevabı, aslında doktorunuzun önerdiği mama olarak özetlenebilir. Çünkü hemen hemen her mama içeriği besin ihtiyacı için yeterli seviyede olsa da bazı mamalar daha farklı olabilir. Ayrıca özel ihtiyaçları olan kusan, alerjisi olan veya enerji ihtiyacı olan düşük kilolu bebekler için özel mamalar var. Bu nedenle doktorunuz, bebeğinizin ihtiyacına yönelik anne sütüne en yakın ve en iyi mamayı size önerecektir.
- Alacağınız bebek mamasının içeriği mutlaka anne sütüne yakın olmalıdır. Yenidoğan mama markalarının çoğu anne sütüne yakın içerikleri olduğunu iddia etse de daha önce adını duymadığınız, doktorunuzun tavsiye etmediği mamalardan uzak durmanızda fayda var.
- Sağlık Bakanlığı onaylı bebek maması markası aldığınızdan emin olun.
- Tercih edeceğiniz mamanın tadı, anne sütünden tatlı olmamalıdır. İçeriğinde vanilya gibi tatlandırıcılar bulunmamalıdır.
- Bebeğinizin bağışıklık sisteminin güçlü olması için, içeriğinde prebiyotik içeriği olan yani hem fos hem de gos içeriğine sahip bebek mamalarından satın alabilirsiniz.
- Satın alacağınız formül sütte, bir yağ asidi olan DHA’ nın bulunması da önemlidir. Bu, sitokin üretimini arttırarak bebeğinizin bağışıklığını güçlendirecektir. Aynı zamanda beyin ve göz gelişimini de destekleyecektir.
En İyi Bebek Maması Markaları ve İçerikleri
Şimdi, bebek maması markalarını genel olarak inceleyelim;
1) Aptamil Bebek Maması
Aptamil devam sütünün içindeki kanıtlanmış prebiyotik lifler bebeklerin bağışıklık sistemini destekler. Bu özelliği ile anne sütüne en yakın bebek maması Aptamil'in içeriğinde fos-gos prebiyotikleri, postbiyotikler, nükleotid, taurin, DHA (balık yağı), 8 vitamin ve 8 mineral bulunur. İlave şeker içermez.
Aptamil Prosyneo; kanıtlanmış prebiyotikler ve anne sütünde bulunan probiyotik çeşidi olan bifidobakterium breve M16-V içeği ile bağışıklık sistemini destekler. Küçük parçalara ayrılmış proteinleri sayesinde daha kolay sindirim sağlar. Gaz, kabızlık sorunu olan ve alerji riski taşıyan bebeklere de önerilir.
2) Bebelac Bebek Maması
Bebelac 1 yenidoğan sütü folik asit, A, B12, C, D vitaminleri, prebiyotik lifler, kalsiyum ve demir içerir. Demir içeriği ile bilişsel gelişimi destekler.
Bebelac Gold 1 yenidoğan sütü ise, fermantasyon yöntemi ile hazırlanmıştır. Tıpkı yoğurt ve kefir gibi besinlere benzer bir mayalama sürecine sahiptir. Prebiyotik lifler de içerir. Sindirime yardımcıdır. Gaz ve kabızlık yapmaz. Şeker içermez.
3) Hipp Bebek Maması
Tamamen organik süt kullanılarak üretildiği iddia edilmektedir. Gluten ve şeker ilavesi içermez. Omega 3 ve omega 6 bakımından zengindir.
4) Humana
Omega 3, omega 6, nükleotit ve galakto - oligosakkarit ilavelidir. Kullanılabilir karbonhidrat açısından ise yalnızca laktoz içerir.
5) Hero Baby
Hero Baby1 yenidoğan formül sütü, prebiyotik, omega 3, omega 6 ve nükleotit içeriği ile dikkat çekmektedir.
5) Golden Goat
Keçi sütü bazlı bebek mamasıdır. Yağ asidi ve protein açısından gerekli olan pek çok madde içerir. Keçi sütü bazlı mamaların, inek sütü bazlı mamalara kıyasla sindirime daha uygun olduğu düşünülmektedir.
7) Evolvia
İçerdiği prebiyotik bileşenler sayesinde sindirim sistemine yardımcı olur. Taurin, nükleotit, demir ve vitamin ilavelidir.
*Yenidoğan Bebeğe Su Verilmeli mi?
Bebek Maması Çeşitleri
Bebek mamaları, mamanın üretildiği malzemelere göre çeşitli gruplara ayrılmaktadır.
1) İnek Sütünden Üretilen Mamalar
Sindirim kolaylığı ve besin dengesini sağlayabilmek için, inek sütünde yapılan bazı değişiklikler ile yeniden şekillendirilip, anne sütüne benzetilen mamalardır. Bebeğinizin inek sütündeki proteinlere alerjisi varsa, farklı bir mama kullanmanız gerekebilir.
2) Keçi Sütünden Üretilen Mamalar
Keçi sütü bazlı bebek mamaları yüksek miktarda vitamin ve mineral içerir. İçeriğindeki kalsiyum ve fosfor oranı, bebeğinizin günlük ihtiyacını kolaylıkla karşılar. İnek sütü alerjisi olan bebeklerde akla gelen mamalardır ancak inek sütü alerjisi olan bebeklerde keçi sütüne karşı da alerji olma olasılığı oldukça yüksektir.
3) Amino Asit Bazlı Alerji için Üretilen Mamalar
Amino asit bazlı mamalar, süt proteini alerjisi için kullanılan mamalardır. Laktoz içermedikleri için laktoz intoleransı olan bebekler için de kullanılır.
4) Tamamlayıcı Mamalar
Genellikle 6. aydan sonra, ek besin olarak verilir. Kavanoz mamaları, muhallebiler, sütlü kaşık mamaları, tahıllı kaşık mamaları, bebek çorbaları ve gece besinleri tamamlayıcı mamalara örnek verilebilir.
5) Özel Mamalar
Gaz, kabızlık problemi olan, kusan, alerjisi olan, prematüre doğan, laktoz intoleransı olan, büyüme geriliği durumunda kullanılan özel raporlu mamalar yani uzman beslenme ürünleri veya doğuştan metabolik hastalığı bulunan bebekler için özel üretilen mamalardır. Mutlaka doktorun tavsiye ettiği marka kullanılmalıdır.
Bebek Maması Nasıl Hazırlanır?
- Biberon mamalarını kutunun üzerinde yazan şekilde hazırlamalısınız. Ama hemen hemen hepsinin hazırlanışı aynıdır.
- Öncelikle içme suyu kaynatılır. Daha sonra biraz ılıması beklenir. (ortalama 40 derece) Çünkü kaynar suda mamayı hazırlamak, mamanın besin değerini düşürecektir. 36 – 37 derece olduğunda ise içmek için hazırdır. (Kolunuza damlattığınızda yakmıyorsa veya soğuk gelmiyorsa sıcaklığı uygun demektir.)
- Suyunu ayarladığınız biberona daha sonra silme hesabıyla mamayı ekleyebilirsiniz. Genel olarak 30 cc su için 1 ölçek mama kullanılır. Mesela; yenidoğanlar için 60 cc suya 2 ölçek mama, 3 aylık bebek için 120 cc suya 4 ölçek mama gibi…
- Besin değerini kaybetmemesi ve ishal/kabızlık gibi problemlerle karşılaşmamak adına, mamayı olması gerekende daha koyu veya sulu kıvamda hazırlamamalısınız.
- Mama kapağını asla açık bırakmamalısınız.
- Hazırladığınız mamadan kalanı bir sonraki öğünde vermemeli, taze mama hazırlamalısınız.
Bebekler aylara göre ne kadar mama içer?
- Yenidoğan bebeklerin midesi çok küçüktür. Bu sebeple sık beslenme ihtiyacı duyabilmektedir. Doğduğu ilk günler her öğünde yaklaşık 60 ml’ye kadar beslenmeye ihtiyaç duyabilmektedir.
- İlk 4 haftanın sonuna doğru her öğünde ortalama 90 ml mama içebilmektedir.
- Her bir öğün için 1 aylık bebek mama miktarı 90 ml kadar olabilir. Günde ortalama 7 kere beslenebilir.
- 2 aylık bebek mama miktarı her öğün için yaklaşık 120 ml kadar olabilmektedir. Günde ortalama 6 kere beslenme ihtiyacı olabilmektedir.
- 3 aylık bebek mama miktarı her öğün için yaklaşık 150 ml kadardır. Günde ortalama 5 kere beslenme ihtiyacı olabilmektedir.
- 4-5 aylık bebek mama miktarı her öğün için yaklaşık 180 ml kadardır. Günde ortalama 5 kez beslenebilmektedir.
- 6 aylık bebek mama miktarı ise her öğün için yaklaşık 210 ml kadardır. Günde ortalama 4 kez beslenebilmektedir.
- 6 aydan sonra bebeklerin ortalama mama ihtiyacı günlük olarak 450-600 ml civarıdır.
İlk Tercihiniz Anne Sütü Olmalıdır
İlk 6 ay, bebek beslenmesinde tercih edilmesi gereken besin anne sütüdür. Ancak anne veya bebek kaynaklı emzirmeyle ilgili problem yaşanıyorsa, o zaman doktor önerisiyle en iyi mama arayışına geçilmelidir.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var