Doğum Sözlüğü: Anlamını Öğrenmek İsteyeceğiniz 21 Kelime!
Doğum Sözlüğü: Anlamını Öğrenmek İsteyeceğiniz 10 Kelime!
Doğum, kadınların hayatında yaşayacağı en mucizevi andır. Ancak bu süreç, bir o kadar da bilinmeyenlerle doludur. Doğum esnasında doktordan duyduğumuz tıbbi terimleri pek çoğumuz anlamayız ve anlamını bilmediğimiz bu kelimeler, genellikle bizim için huzursuz edici veya merak uyandırıcı olur. Biz de buradan yola çıkarak hazırladığımız yazıda, doğum ile ilgili öğrenmek isteyeceğiniz terimleri en net ve kısa şekliyle anlatmak istedik.
1)Forseps
Vajinal doğumun gerçekleştirilmesi için bazı durumlarda başvurulan cerrahi aletlerden biri. Kaşık şeklindedir ve bebeğin başının doğurtulmasını kolaylaştırmak amacıyla kullanılır.
2)Epizyotomi
Bebeğin çıkışını kolaylaştırmak için perine bölgesine doğru yapılan kesidir. Plasentanın ayrılmasından sonra tekrar dikilir. Kesiden önce lokal anestezi yapılacağından, anne adayı şiddetli bir ağrı hissetmez.
3)Fetal Sıkıntı
Bebeğin oksijensiz kalması nedeniyle hayatının tehlikeye girdiği her türlü problemi ifade eder.
4)Vakum
Doğumu kolaylaştıran cerrahi aletlerden bir diğeridir. Ucu çana benzeyen bu alet, bebeğin kafasına yerleştirilir ve doğum kanalından ilerlemesi sağlanır.
5)Spekulum
Rahim ağzını daha iyi görebilmek için vajinayı hafif bir şekilde aralamaya yarayan alettir.
6)Suni Sancı
Doğumun başlatılması amacıyla anneye yapay oksitosin hormonunun verilmesini ifade eder.
7)Zarların Yırtılması
Amniyotik kesenin açılması anlamına gelir ve doğumun başladığına işaret eder. Bazen yoğun bir şekilde vajinadan su gelebileceği gibi bazı durumlarda sızıntı şeklinde görülebilir.
8)Ters Geliş
Doğum yaklaştığında bebeğin olması gereken pozisyon baş aşağıdır. Tam tersi, yani başı yukarıda poposu aşağıda ise bu durum ters geliş olarak adlandırılır.
9)Tam Ters Geliş
Bebeğin poposunun kalça kemiğine yerleşmesi, bacaklarının bağdaş kurma pozisyonunda olması ve normal doğumu imkânsız hâle getirmesi şeklinde özetlenebilir.
10)Mekonyum
Bebeğin ilk dışkısıdır. Yeşil veya sarı renkte olabilir. Bebek genellikle doğumdan sonra ilk dışkısını yapar ancak doğum sırası veya öncesinde de yapma ihtimali vardır.
*Anne karnındaki bebeğin kakasını yutması (mekonyum aspirasyonu) hakkında ayrıntılı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
11)Oksitosin
Halk arasında aşk hormonu olarak da bilinir. Doğum sırasında kasılmaları yönetir, doğumdan sonra anne ile bebek arasındaki bağı kuvvetlendirir, sütün akmasına yardımcı olur.
12)Post Partum
Doğumdan sonraki ilk 6 haftalık süreç.
13)Silinme
Daha çok halk arasında kullanılan bir kelimedir. Rahim ağzının doğuma hazırlanırken incelmesi anlamına gelir. Tam silinme olduğunda anne adayının ıkınması istenir.
14)Taçlanma
Bebeğin doğum kanalından ilerlemesi ve başının vajina açıklığından görünmesini ifade etmek için kullanılan bir kelimedir.
15)Açılma
16)Distosi
Kısaca zor doğum olarak özetlenebilir. Doğum eyleminin herhangi bir nedenden dolayı uzamasını veya zorlaşmasını ifade eder. Tüm doğumların yaklaşık %10’unda distosiyle karşılaşılır.
17)Ablasyo Plasenta
Bebek ile anne arasındaki besin ve oksijen alıverişine yardımcı olan plasentanın, doğumdan önce rahim duvarından ayrılmasıdır. Yapılacak olan müdahale; gebelik haftasına, kanamaya ve anne ile bebeğin sağlık durumuna göre çeşitlilik gösterir. Eğer ayrılma küçükse, doğum tarihine çok varsa ve bebek ile annenin sağlık durumu iyiyse biraz beklenebilir. Tam tersi durumlarda ise acil sezaryen gerekebilir.
18)Omuz Distosisi
Doğum esnasında bebeğin başı doğduktan sonra, omuzlarının doğmasında yaşanan zorluğu ifade eder. Temel nedeni bebeğin omuz boyutu ile annenin pelvik yapısının uyumsuz olmasıdır. Doğumda acil müdahale gerektiren önemli komplikasyonlardan biridir.
19)Sefalopelvik Uyumsuzluk
Annenin pelvik kemikleri ile bebeğin baş ölçüsünün uyumsuz olmasıdır. Böylesi bir durumda genellikle sezaryen doğum tercih edilir.
20)Plasenta Previa
Bebeğin eşi olarak da bilinen plasentanın, rahim ağzının tam üstüne yerleşerek doğum yolunu kapatmasıdır. Tam Plasenta Previa'nın söz konusu olduğu gebeliklerde normal doğum yapmak mümkün değildir.
21)Posterior
Normal doğum sırasında baş aşağı gelen bebeğin başının, annenin sırtına dönük olması beklenilen bir durumdur. Bebeğin yüzünün annenin karın tarafına bakan şekilde gelmesi posterior olarak adlandırılır. Bu durum doğumun uzamasına, zorlaşmasına veya forseps gibi yardımcı aletler kullanılmasına neden olabilir.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var