Bebeklerin Sürekli Gözlerini Kaşıması ve Ovuşturması Normal mi?
Bebeklerin göz ovuşturması uyku ve yorgunluktan kaynaklanabileceği gibi konjonktivit, göz kuruluğu veya yabancı cisim nedeniyle de gerçekleşebilir.
Bebeklerin göz ovuşturması, çok sık karşılaşılan bir durumdur. Özellikle uykusu olan ve yorgun hisseden bebekler, sık sık gözlerini ovuşturarak kendisini rahatlatmak ister. Bununla birlikte göze yabancı cisim girmesi, göz kuruluğu ve konjonktivit gibi durumlar da bebeklerin göz ovuşturmasına neden olabileceğinden, özellikle kızarıklık, akıntı, huzursuzluk veya göz kapağı düşüklüğü gibi eşlik eden başka belirtilerin varlığında mutlaka doktora danışılmalıdır. Sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebeklerde göz ovuşturma ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Keyifli okumalar!
Bebeklerin Sürekli Gözlerini Kaşıması ve Ovuşturması Normal mi?
Bebeklerde göz ovuşturma sık karşılaşılan bir durumdur. Çoğu bebek, özellikle yorgun ve uykusuz olduğunda gözlerini ovuşturur. Zira tıpkı bir masajın kasları rahatlatması gibi, göz ovuşturma da göz çevresindeki kasların rahatlamasını sağlar. Bununla birlikte kendini keşfetme dürtüsü ve merak nedeniyle de bebekler gözlerini ovuşturabilir. Ancak göz ovuşturmaya kızarıklık, akıntı, gözlerin sürekli sulu olması, şaşı bakma, nesneleri takip edememe veya göz kapaklarının sarkıklığı gibi belirtiler ekleniyorsa mutlaka göz doktoruna danışmak gerekir. Gelin şimdi bebeklerde sürekli göz kaşıma ve ovuşturmanın olası nedenlerini birlikte inceleyelim.
Bebekler Gözlerini Neden Ovuşturur?
Bebeklerin gözlerini ovuşturması uyku ve yorgunluğun yanı sıra başka nedenlerden de kaynaklanabilir. Gelin şimdi bebekler neden gözünü ovuşturur, detaylı inceleyelim:
1. Merak
Bebekler ince motor becerileri geliştikçe daha da meraklı olurlar. Etraflarını ve kendi bedenlerini keşfetme eğiliminde olan bebekler, bu dönemde bol bol vücutlarının çeşitli bölgelerine dokunabilirler.
2. Uyku
Tıpkı masajın kasları rahatlattığı gibi, göz ovuşturmak da göz kaslarında, kapaklarında ve göz çevresinde rahatlamaya yardımcı olur. Bu nedenle uykusu olan yorgun bebekler, içgüdüsel olarak gözlerini ovuşturabilir.
3. Göz Kuruluğu
Bebeklerde göz ovuşturma kuruluktan da kaynaklanabilir. Zira gözleri ovuşturmak, gözlerdeki nemi geri kazandırmaya yardımcı olan gözyaşlarını uyarır.
4. Gözde Yabancı Cisim
Göz çevresindeki kabuklanma, çapak, tüy veya toz parçası gibi göze giren yabancı cisimler de bebeklerin sürekli gözlerini ovuşturmasına neden olabilir. Özellikle gözlerde kızarıklık ve ağlama gibi belirtiler de varsa gözde yabancı bir cisim olabileceği akla gelmelidir. Böylesi bir durumda ovuşturma, yabancı cismin göz yüzeyini çizmesiyle sonuçlanabileceğinden bir göz doktoruna muayene olmak faydalı olacaktır. Ek olarak konjonktivit ve keratokonus gibi göz hastalıkları da bebeklerin sık sık göz ovuşturmasına yol açabilmektedir.
Bebeğin Gözlerini Ovuşturması Nasıl Engellenir?
Bebeğin gözünde oluşabilecek yaralanma ve çizikleri en aza indirebilmek için bebeğin gözlerini ovuşturması engellenmelidir. Bunun için eldiven kullanmak en basit ve etkili çözümdür. Bununla birlikte ellerini yüzünden uzak tutmak, oyuncak veya müzik gibi dikkatini dağıtacak şeylerden faydalanmak da bebeklerin sürekli göz ovuşturmasını önlemeye yardımcı olabilir.
Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalı?
Bebeklerin göz ovuşturması genellikle uyku veya yorgunluktan kaynaklanır. Ancak tıbbi müdahale gerektirebilecek belirtileri de bilmek önemlidir. Bebeklerin sürekli gözlerini kaşıması ve ovuşturmasına ek olarak aşağıdaki belirtiler de varsa göz doktoruna danışmak faydalı olacaktır:
- Bebek yanıp sönen ışıklara tepki vermiyorsa
- Bebek bir nesneye bakmıyorsa veya şaşı bakıyorsa
- Flaşlı fotoğraflarda bebeğin gözleri sürekli garip bir renkte çıkıyorsa
- Her iki göz de farklı şekilde çalışıyorsa
- Geçmeyen göz enfeksiyonu varsa
- Oyuncağı gözüyle takip edemiyorsa
- Göz kapakları sarkıksa
- Gözleri sürekli suluysa
- Kızarıklık veya akıntı gibi belirtiler mevcutsa çocuk doktoruna veya göz doktoruna muayene olunması gerekir.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Bebeklerin Göz Temizliği Nasıl Yapılır?
Kaynak: 1
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var