Bebeklerde Uyku Apnesi Nasıl Anlaşılır?
Uyku apnesi, sanılanın aksine sadece yetişkinlerde değil, bebeklerde ve çocuklarda da görülebilen önemli bir sağlık sorunudur.
Uyku apnesi, sanılanın aksine sadece yetişkinlerde değil, bebeklerde ve çocuklarda da görülebilen önemli bir sağlık sorunudur. Bebeklerde uyku apnesinin en önemli sebebi ise henüz gelişmemiş olan merkezi sinir sistemleridir. Bununla birlikte bademcik ve geniz eti büyümeleri ya da çene, ağız veya burundaki anatomik bozukluklar da bebeklerde uyku apnesi gelişmesine neden olabiliyor.
Bebeklerde uyku apnesi belirtileri arasındaki en belirgin semptom uyku esnasında nefes almada zorluk veya düzensiz nefes almadır. Bununla birlikte horlama, geceleri terleme ve ağız kuruluğu, uykuda çırpınma ve gün içinde yorgun olma gibi belirtiler de uyku apnesinin birer işareti olabilmektedir.
Sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebeklerde uyku apnesi tedavisi ve konuyla ilgili merak edilen birçok soruya açıklık getirdik. Keyifli okumalar.
Uyku Apnesi Nedir?
Uyku apnesi; uyku esnasında nefesin kısa süreli kesilmesi veya yüzeyselleşmesidir. Uyku kalitesini bozan ve vücudun dinlenmesine engel olan önemli bir sağlık sorunudur. Sanılanın aksine yalnızca yetişkinlerde görülmeyen, bebeklerde ve küçük çocuklarda da gelişebilen uyku apnesinin 3 türü bulunmaktadır. Bunlar;
- Tıkayıcı uyku apnesi (Üst solunum yolundaki tıkanmalardan kaynaklanır.)
- Merkezi uyku apnesi (Beynin kaslara nefes alma komutu verememesinden kaynaklanır.)
- Bileşik uyku apnesidir. (Tıkayıcı ve merkezi uyku apnesinin birlikte görülmesidir.)
Bebeklerde Uyku Apnesi Neden Olur?
Bebeklerde uyku apnesinin nedenleri çok çeşitlidir. Bunlara örnek vermek gerekirse;
1. Merkezi Sinir Sisteminin Gelişmemiş Olması
Bebeklerin sinir sistemi gelişimi anne karnında tam olarak tamamlanmaz. Doğduktan sonra da sinir sistemleri gelişmeye devam eder. Bu durum bazı bebeklerde, solunumdan sorumlu olan kaslara nefes komutunun iletilememesine neden olabilir ve uyku esnasında çok kısa süreli nefessizlik yaşanabilir. Bebek büyüdükçe sinir sistemi de gelişimini tamamlayacağından bu problem bir süre sonra ortadan kalkacaktır.
2. Ağız, Burun veya Çenede Anatomik Bozukluklar
Bebeklerde uyku apnesinin bir diğer nedeni de anatomik bozukluklardır. Anatomik bozukluklardan kaynaklanan uyku apnesinin en önemli bulgusu, yalnızca uyku esnasında değil gün içinde de nefes alma zorluklarının görülmesidir. Bununla birlikte bebekte hırıltılı solunum da olabilmektedir.
3. Prematüre Doğmak
Prematüre doğan bebeklerin merkezi sinir sistemi gelişimi henüz tamamlanmamış olacağından uyku apnesi görülebilmektedir. Bu tip uyku apnesi genellikle bebek büyüdükçe ortadan kalkar.
4. Down Sendromu
Down sendromuna sahip olan bebeklerin ağız ve burun yapılarında çeşitli anatomik bozukluklar olabilmektedir. Bu bozukluklar bebekte hırıltı ve nefes almada zorluğa sebep olarak uyku apnesine zemin hazırlayabilir.
5. Alerji
Bebeklerde ve küçük çocuklarda oldukça sık görülen alerjiler de nefes alma sorunlarına neden olabilir. Bu da aslında doğrudan uyku apnesine yol açabilmektedir.
6. Diğer Nedenler
Solunum hastalıkları, fazla kilo, reflü, kalp ve kan damarlarındaki problemler, kalsiyum ve glokoz seviyesindeki dengesizlikler de bebeklerde uyku apnesi gelişmesine neden olabilen diğer faktörlerdir.
Yenidoğan Bebekler Nasıl Yatırılmalı?
Bebeklerde Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde uyku apnesi belirtileri arasında en çok dikkat çeken semptom uyurken nefes almada güçlüktür. Bununla birlikte bebeklerde uyku apnesi belirtileri arasında şunlar yer almaktadır;
- Horlama,
- Reflüye benzer öğürme,
- Gün içinde yorgunluk,
- İştahsızlık,
- Geceleri ağız kuruluğu ve terleme,
- Diş ve damak bozuklukları,
- Huzursuz uyku.
Bebeklerde Uyku Apnesi Nasıl Tespit Edilir?
Bebekte uyku apnesinden şüpheleniliyorsa hekim fiziksel muayene ile birlikte çeşitli testler yapacaktır. Bu aşamada bebeğin kanındaki oksijen miktarı ölçümlenebilir, kalp atışları ve solunumu değerlendirilebilir. Ek tetkik olarak röntgen gibi görüntüleme yöntemlerinden de faydalanılabilir. Uyku apnesi teşhisi için yararlanılan en temel test ise polisomnografidir. Polisomnografi yani uyku testi, uyku kalitesini belirlemek ve uyku problemine neden olan faktörü saptayabilmek için uyku boyunca vücudun cihazlarla takip edilmesidir. Bu cihazlarla beyin dalgaları, uyku derinliği, horlama sıklığı ve düzeyi, solunum ritmi ve derinliği, solunum durması ve süresi, kandaki oksijen düzeyi ve daha pek çok parametre değerlendirilmektedir. Ancak polisomnografi testine çocukların uyum sağlaması zor olduğu için çocuklarda yaygın olarak kullanılmamaktadır. Genellikle öykü bulguları ve fiziksel muayene tanı koymak için yeterli olmaktadır.
Ani Bebek Ölümü Sendromu Nedir?
Bebeklerde Uyku Apnesi Tedavisi
Bebeklerde uyku apnesi tedavisi, apneye neden olan faktöre göre değişmektedir. Burun, geniz veya boğazdaki enfeksiyon hastalıkları ve alerjiler için ilaç tedavisi başlanabilir. İleri geniz eti büyümesi veya bademciklerin aşırı büyük olması gibi durumlarda basit cerrahi operasyonlar planlanabilir. Kilo problemi olan çocuklar için özel bir beslenme programı çıkarılabilir veya hekim bebeğin merkezi sinir sistemini düzenlemek için ilaç tedavisine başlayabilir. Buradan da anlaşılacağı üzere bebeklerde uyku apnesi tedavisi ameliyatsız bir şekilde de planlanabilir. Ancak ileri geniz eti veya bademcik büyümesinin neden olduğu uyku apneleri için cerrahi operasyonlar tercih edilmektedir.
Hangi Bebekler Risk Altındadır?
Uyku apnesi her bebekte gelişebilir ancak prematüre bebeklerde uyku apnesi gelişme riski daha fazladır. Bir bebek ne kadar erken doğarsa, apne gelişme riski de o kadar yüksek olur. Ancak bebek büyüdükçe ve merkezi sinir sistemi geliştikçe uyku apnesinin kendiliğinden geçmesi beklenir.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var