Bebeğinizin Pişiğini Geçirmek İçin Bunları Yapın!
Bebeklerde pişik oluşmasına pek çok neden sebep olurken, uzmanlar tarafından en bilinen nedenin bebeğin idrarının uzun süre bebeğin cildiyle temas etmesiyle meydana gelen pişik olduğunu belirtilir.
Bebeklerde Pişik Nasıl Geçer?
Tıpta amonyak dermetiti olarak adlandırılan pişik, bebeğin poposunda, kasıklarında ve cinsel organının çevresinde bulunan derinin idrarın içerisinde bulunan amonyakla tahriş olması anlamında kullanılır. Yeni yapılan idrarda bol miktarda üre bulunmasına karşın amonyak bulunmaz. İdrarda çokça bulunan üre bebeğin cildinde tahrişe neden olmazken, idrarın bebeğin altında bekletilmesi sonucu belli bakteriler tarafından üre amonyağa çevrilir ve bu da pişiğin oluşmasına neden olur. Bununla birlikte bebeğin alt bezinde kullanılan deterjanlar ve diğer temizlik malzemeleriyle bebeğin alt temizliğinde kullanılan parfüm ya da kimyasallar içeren ıslak mendiller ve havlular da bebeğin cildini tahriş eden pişik nedenleri arasında gösterilir. Peki, bebeklerde pişik nasıl geçer? İşte pişiği önleme ve tedavi yöntemleri.
Pişik Neden Olur?
Yenidoğan bebekler başta olmak üzere bez kullanan bebeklerin en fazla sıkıntı yaşadıkları durumlar arasında yer alan pişiğin oluşmasına pek çok şey neden olur. Daha çok bebeğin idrarının uzun süre bebeğin cildiyle temas etmesiyle meydana gelen pişiği oluşturan diğer nedenler ise, uzmanlar tarafından şöyle sıralanır;
- * Alt bezinin (kumaş bez) temizliğine kullanılan deterjanlar ve temizlik malzemeleri,
- * Bebeğin alt temizliğinde kullanılan parfüm veya kimyasal içeren farklı türdeki ıslak havlular ve ıslak mendiller,
- * Bebeğin ishal olması nedeniyle bebeğin sık sık dışkılaması,
- * İdrar yolu enfeksiyonları,
- * Bebeğin alt temizliğinin iyi yapılmaması, kötü hijyen,
- * Mantar enfeksiyonları, (tahriş olmuş bölgede artan ısı ve nem nedeniyle bazı mikropların üremesi),
- * Bebeğin bezinin yeterli sıklıkla değiştirilmemesi, Yenidoğan Bebeklerde Alt Değiştirme Sıklığı Nasıl Olmalı?
- * Emzirme döneminin bitmesi, mama ve ek gıdaya geçme,
- * Antibiyotik tedavisi, egzama ve diş çıkarma dönemleri,
- * Anne sütünden geçen gıdalar (domates gibi),
- * Kalıtımsal sistemik hastalıklar ve çinko eksikliği bebeklerde pişik nedenleri arasında sıralanır.
Evde Pişiği Geçirme ve Önleme Yolları
Bebeklerde oluşan pişiği evde geçirme yolları ile ilgili tavsiyelerde bulunan uzmanlar, yenidoğan bebeklerde ve bebeklerde pişiği önlemenin ve tedavi etmenin temel yolunun bebeğin bezinin kaplandığı alanın kuru, temiz ve serin tutulması olduğunu söylerlerken bazı tavsiyelerde bulunurlar.
- * Bebeğin bezini sıklıkla değiştirin,
- * Bez değişimlerinde bebeğin altını sık havalandırın (10-15 dakika bez bağlamadan bebeğin açık olması ve hava ile temasının sağlanması)
- * Bebeğin altını bağlarken mümkün olduğunca bel bölgesini gevşek bağlayın, (havanın bez içerisinde dolaşmasını sağlayın),
- * Bebeğin bezini boyuna ve kilosuna göre seçin,
- * Bebeğin her kaka yapmasından sonra altını ılık suyla temizleyin,
- * Bez bölgesi temizliğini ılık suya batırılmış pamukla yapın, (Ilık, çok hafif köpürmeyen bir dezenfektan - sabunla ya da duru su ile yıkanıp, bebeğin tenini dışkı ve idrardan yumuşak hareketlerle arındırın, bölgeyi asla ıslak bırakmayın. Temizlik işlemi sonrasında mutlaka yumuşak bir havlu ile hafifçe iyice kurulayın)
- * Eğer bebeğinizin altının temizliğinde temizleme mendilleri kullanacaksanız, bunların mutlaka bebek cildine uygun üretilmiş, alkolsüz ve yumuşak olmasına özen gösterin.
- * Temizlik işleminde sabun ve şampuanı üç günden fazla kullanmayın,
- * Bebeğin bezini bağlamadan önce altının iyice kuruduğundan emin olun,
- * Bebeğin bezinin üzerine sentetik kumaştan yapılmış giysiler giydirmeyin,
- * Kumaş bez kullanıyorsanız, bezleri yıkadıktan sonra kimyasal malzemelerden ve mikroplardan arındırmak için, sadece suyla en az 15 dakika kaynatın,
- * Antibiyotik ve diğer ilaçların anne sütüne geçmesi ve bebeği etkilemesi nedeniyle bebekte pişik oluşumunu önlemek için doğal besinlerle beslenin ve doktora danışmadan ilaç kullanmayın.
- * Bebeğin idrar ve kaka rengini sıklıkla takip edin. (Normalde bebeğin idrarı renksiz ve hafif sarı olur. Yeterli beslenmeyen ya da yeterli sıvı almayan bebeklerin idrarı koyudur ya da pembemsi olur.)
Pişiklerin Önlenmesinde Hayat Kurtaran 6 İpucu ile ilgili detaylar için tıklayın...
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var