Bebekler Neden Kabız Olurlar?
Bebeklerde ve yenidoğan bebeklerde en sık görülen sağlık problemleri arasında gösterilen kabızlık, genellikle bebeğin katı gıdayla tanıştığı ilk anlarda görülür.
Bebeklerde Kabızlık
Kabızlık, bebeklerde en sık görülen sağlık sorunları arasında gösterilir. Bebekler, ek gıda ile tanıştıkları ilk andan itibaren bu zorlu durumu yaşayabilirler. Bebeklerde kabızlık, dışkılama sayısının normalden seyrek, zor ve ağrılı olması şekilde de tanımlanabilmektedir. Çocuk Hastalıkları Uzmanları, Bebeklerde kabızlık ve yenidoğan bebekte kabızlık nedenleri ile ilgili olarak bebeklerin gıdayla ilk tanıştıkları an itibaren söz konusu sorunları yaşadıklarını, bebeğin kabız olduğunu söyleyebilmek için içinde bulunulan dönemde bebeğin normal dışkılama sayısı ve şeklinin bilinmesi gerektiğini belirtirler.
Bebekler ve Yenidoğan Bebekler Neden Kabız Olurlar?
Bebekleri doğumlarından sonraki ilk hafta içerisinde ortalama 4 defa yumuşak kıvamlı dışkılama yaptığını ifade eden uzmanlar, anne sütü alan yeni doğmuş bebeklerde (yenidoğan bebeklerde kabızlık) kaka sayısının günde altıya (6) yükselebildiği gibi renginin de altın sarısı renkte olduğunu, şekil itibariyle oldukça suluya yakın ve yumuşak bir kıvam sergilediği belirtilir. Sadece anne sütüyle beslenen bazı bebeklerin ise, bu dönemde haftada bir defaya kadar seyrek dışkılayabildikleri ifade edilir. Konuyla ilgili yapılan açıklamalarda anne sütüyle beslenen bebeklerde kabızlık sorunun çok seyrek görüldüğü, bebek haftada bir dışkılasalar bile dışkılarken bebeğin zorlanmadığı ve kakanın kıvamında herhangi bir farklılık olmamasının bebeğe kabızlık tanısının konmasından uzaklaştırdığı dile getirilir.
İnek Sütünden Yapılmış Mamalar Kakanın Kokusu ve Rengini Değiştirebilir
İnek sütünden yapılmış mamayla beslenen bebeklerin kakalarının renginin yeşile yakın renkte, daha katı kıvamda ve hafif kötü kokulu olabileceği belirtilirken, bu tür mamalarla beslenen bebeklerin kabızlığa daha yatkın olduğu ifade edilir. Bunun nedeni olarak da daha çok bebeğin inek sütü proteinine olan alerjisi ya da inek sütünü tam olarak sindirilememesi (intolerans) gösterilir.
Kabızlık Yaşayan Bebeklerin Kakası Çok Serttir
Bebeklerde kabızlık durumunda, kakasını normalden daha seyrek yapmaya başlaması yanında kakanın normalden çok sert olduğu belirtilir. Mesela, bebek günde üç-dört defa kaka yapıyorsa, bu sayının iki günde bire düşmesi gibi. Bebeğin kabız olduğu nasıl anlaşılır?Bu durumda bebeğin kaka yaparken zorlanıyor olmasının normal olduğu, normal durumda bebeğin ıkınma halinde bebeğin yüzünde kızarma olduğu ancak bu durumdan birkaç dakika da kakanın çıkmasına karşın, kabızlığın söz konusu olduğu durumda ise, bebeğin iki üç dakika içerisinde ıkınması ve yüzünün kızarmasına karşın kakasını yapamıyor, ağlayarak acı duyduğunu anlatmaya çalışıyorsa ancak o zaman kabızlıktan söz edilebileceğini belirtirler.
Bir Hastalığa Bağlı Olma Olasılığı Yüzde 5'tir
Kabızlığın herhangi bir hastalığa bağlı olma olasılığının yüzde 5'ten az olduğunu belirten uzmanlar, nörolojik anormallikler dışında bebeklerde en sık görülen kabızlık çeşidinin gıda reaksiyonlarına bağlı olduğunu ifade ederler. Genellikle bebeklerin katı gıdaya ilk geçildiği zamanların en sık görüldüğü yaşlar olduğu, özellikle pirinç unu ve unlu gıdalara geçişin kabızlığı tetikleyebileceği belirtilir. Bunun dışında bebeğin inek sütünden yapılmış gıdalara geçişinin de kabızlığı tetikleyen bir diğer neden olduğu söylenir. Özellikle inek sütü alerjisi veya inek sütü intoleransı (tam olarak sindirememe) olan çocuklarda ek gıdalara geçiş sırasında başlayan söz konusu kabızlık halinin göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekilir. Bebekte oluşabilecek gıda reaksiyonlarının mutlaka araştırılması gerektiği, yapılan testlerin sonucunun pozitif çıkmaması durumunda bile bebeğin gıda reaksiyonu olabileceğinin unutulmaması ve bu gibi durumlarda 1-2 hafta inek sütünü beslenme menüsünden çıkararak, kabızlığın düzelip düzelmeyeceğinin görülmesinin yararlı olacağı belirtilir.
Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir? Kabızlığın çözüm nedenleri...
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var