Bebeklerde Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?
24 Eylül 2020

Yenidoğanlar, anne karnından çıkıp dünyaya adapte olma döneminde fiziksel uyum sürecinden geçerler. Bu uyum esnasında en çok karşılaştıkları problem ise gaz sancısıdır.

Bebeklerde gaz sancısı aslında çok sık görülen bir durumdur. Özellikle yenidoğanlar, anne karnından çıkıp dünyaya adapte olma döneminde fiziksel uyum sürecinden geçerler. Bu uyum esnasında ise en çok karşılaştıkları problem gaz sancısıdır. Bunda, hem henüz gelişmemiş olan sindirim sistemleri hem de emzirme esnasında yuttukları hava etkilidir. Yenidoğan bebeklerde gaz sancısı oluşmasını etkileyen bir diğer faktör de yanlış mama seçimidir. Zira bazı bebek mamalarının içindeki proteinler, bebekte alerjiye ve gaz sancısına neden olabilmektedir. Bebeklerde gaz sancısı belirtileri hemen hemen aynıdır. Gaz sancısı çeken çoğu bebeğin karnı şiş ve sert görünür, bacaklarını karnına doğru çekerler ve özellikle beslenme sonrasında huzursuz olurlar. Bu huzursuzluk hali ebeveynleri de fazlasıyla telaşlandırır. Dolayısıyla çoğu anne baba bebeklerde gaz sancısı ne zaman geçer sorusunun cevabını arar durur. Öncelikle şunu belirtmek gerekir; bebeklerde gaz sancısı herhangi bir hastalık değildir. Bebeğin yaşı büyüdükçe, dünyaya adapte oldukça, anne doğru emzirme pozisyonunu bulduğunda ve bebeğin sindirim sistemi geliştikçe bebekteki gaz sancısı da kendiliğinden ortadan kaybolur. Ancak bu süreç tamamlanana kadar onu rahatlatacak pek çok yöntem bulunur. Yazımızın devamında bebeklerde gaz sancısı nasıl giderilir, bebeklerde gaza ne iyi gelir gibi merak ettiğiniz soruların cevabını bulabilirsiniz.

Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir, Gaza Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Gaz Neden Olur?

Bebeklerin çok büyük bir kısmında görülen gaz sancısı, bir hastalık veya hastalık belirtisi değildir. Yalnızca bebeğin dış dünyaya adapte olmaya çalıştığı süreçte yaşadığı fizyolojik bir olaydır. Bebeklerde gaz sancısı tıbbi müdahaleler ile ortadan kaldırılabilen bir sorun olmasa da ailelerin çocuk doktorlarına en sık başvuru nedenidir. Çünkü bebekler, dünyaya geldiği ilk günlerde yetişkinler kadar gelişmiş sindirim sistemine sahip değildirler. Bu nedenle sindirim esnasında esnasında kullanılan birçok enzim bebeklerde tam anlamıyla fonksiyon gösteremez ve bu da gaz olarak bebeğe döner. Bununla birlikte emzirme esnasında bebeğin hava yutması da gaz sancısının önemli bir etkenidir. Bu durumda annenin doğru bir emzirme pozisyonu bulması ve bebeğin memedeki kahverengi alanı komple ağzına alması önemlidir. Mama ile beslenen bebeklerde ise mama kaynaklı gaz sancısı oluşabilmektedir. Çünkü inek sütü bazlı mamalar bebeklerde alerjiye ve gaza sebep olabiliyor. Bu durumda bebeğin doktoru ile görüşmek ve tavsiye ettiği mamaya başlamak gerekiyor.

En İyi Bebek Maması Markası Hangisi?

Bebeklerde Gaz Sancısını Artıran Faktörler!

Bebeklerde Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Gaz Sancısı Belirtileri Nelerdir?

İlk kez anne baba olanlar için bebeklerde gaz sancısı belirtileri anlaşılmaz olabiliyor. Oysa bebeği gözlemleyerek problemin gazdan kaynaklı olup olmadığı kolaylıkla anlaşılabilir. Örneğin gaz sancısı çeken çoğu bebeğin karnı şiş ve sert görünür. Bununla birlikte çoğu bebek gaz sancısı esnasında bacaklarını göğsüne doğru çeker, ellerini yumruk yapar. Yüzlerinde acı bir ifade olur ve genel olarak huzursuz görünürler. Yine çoğu bebek emzirme sırasında veya sonrasında gaz sancısı çekmektedir. Hatta çoğu anne, gaz sancılarının genellikle öğleden sonra veya akşamüzeri arttığını ifade eder. Bahsettiğimiz belirtiler genel olarak bebeklerde gaz sancısı belirtileri olsa da bebeğinizde dinmek bilmeyen ağlama, morarma, nefes almada güçlük, deri döküntüsü veya göze çarpan herhangi bir durumda mutlaka çocuk doktoru ile iletişime geçilmelidir. Zira orta kulak iltihabının, idrar yolu enfeksiyonunun, inek sütü alerjisinin, fıtığın ve daha birçok hastalığın bebeklerde aşırı ağlamaya sebep olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle gaz sancısı çektiği düşünülen bebeklerin mutlaka hekim tarafından muayene edilmesi ve başka herhangi bir sağlık sorununun olmadığının teyit edilmesi gerekmektedir.

Bebeklerde Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?

Bebeklerin gaz sancılarını azaltmak için uygulanan birçok metot bulunuyor. Bunların hiçbirinin etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmasa da deneyen annelerin çoğu bu yöntemlerin işe yaradığını düşünüyor. Bu nedenle bebeklerde gaz sancısına ne iyi gelir sorusunun yanıtı arayan ebeveynler, aşağıdaki önerileri dikkate alabilir;

Bebeklerde Gaza Ne İyi Gelir?

  • Bebek ister mama ister anne sütü ile besleniyor olsun, gaz sancısını hafifletmek ve önlemek için beslenme esnasında hava yutması önlenmelidir. Bunun için antikolik biberon kullanılabilir veya emzirirken bebeğin kahverengi alanın tamamını ağzına alması sağlanabilir.
  • Ilık bir banyo yaptırmak, banyo esnasında bebeğin karnına su tutmak ve sırtını ovmak, bebeklerde gaza iyi gelen yöntemlerin başında yer alır.
  • Oda sıcaklığındaki zeytinyağı veya bebek yağı ile bebeğin karnına ve sırtına gaz masajı yapmak da oldukça etkilidir.
  • Bebeği arabasında veya kucakta hafifçe sallamak ve bu esnada bebek ile ten teması kurmak bebeğin sakinleşmesi ve gazını çıkarması için faydalı olabilir.
  • Çoğu ebeveyn, gaz sancısı çeken bebeğin araba ile gezdirildiğinde rahatladığını belirtir. Bunda, arabanın hafif sallanması ve anne karnındaki ses benzer ses çıkarması etkili olabilir.
  • Gaz sancısı esnasında, beyaz gürültü olarak adlandırılan sesler bebeği sakinleştirebilir. Zira bu sesler, bebeğin anne karnında işittiği sesler ile benzerlik gösterir.
  • Bahsedilen tüm bu yöntemler, bebeklerde gaz sancısı nasıl geçer sorusuna kesin bir yanıt olmasa da deneyen birçok anne faydalı olduğunu belirtmektedir. Bunlarla birlikte annenin yediği besinler de doğrudan süt yoluyla bebeğe geçmektedir. Bu nedenle emziren annelerin kuru fasulye gibi gaz yapan besinleri sınırlı miktarda tüketmesi, bebeğin gaz sancısını önleyecektir.

Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır?

Yukarıdaki öneriler ile birlikte bebeğin gazını çıkarmak için bazı hareketlerden de faydalanılabilir. Gaz çıkarma hareketi denildiğinde ilk akla gelen şey ise bebeğin sırtını sıvazlamak olur. Bu hareket bebeği rahatlatsa da midesinin alt kısmından yukarı doğru hafifçe ovuşturmak, gaza bir çıkış yönü vereceği için daha etkilidir. Dikkat edilmesi gereken şey bunu bastırmadan uygulamaktır. Bebeği sırt üstü yatırıp bacakları ile bisiklet pedalı çevirme hareketi yaptırmak veya bacaklarını hafifçe karnına doğru çekmek de gazını çıkartmasına yardımcı olabilir. Bununla beraber bebeğin gazını çıkartmak için sıcaktan da faydalanabilirsiniz. Bebeğinizi yakmayacak kadar ısıttığınız havluyu karnının üzerine koyup bir süre bekleyin, ardından elinizle çok hafif masaj yaptığınızda bağırsaklarındaki spazm rahatlayacaktır ve gaz sancısına iyi gelecektir.

Bebeklerin Gazı Nasıl Çıkarılır?

Bebeklerde Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Gaz Masajı

Gazı olan bebeği rahatlatmanın en kolay ve güvenli yolu gaz masajı yapmaktır. Bu bebeklerin genellikle karnı şiş ve gergin olur. O yüzden direkt bu bölgeye masaj yapmak, canının daha fazla acımasına sebep olabilir. Bu nedenle masajdan önce ellerinizi ısıtıp karnına dokunmak, o bölgedeki spazmı rahatlatacaktır. Ardından gaz masajına geçilebilir. Bebek yağı ile yağladığınız ellerinizi, bebeğin göğüs kafesinin altından kasıklarına doğru çok hafif bastırarak gezdirebilirsiniz. Bu hareketi ritmik bir şekilde yaptıktan sonra, saat yönüne doğru ellerinizle daireler çizebilirsiniz. Tüm bu hareketler bebeğinizin dışkısını ve gazını çıkarmasına yardımcı olacaktır.

Emziren Annelerin Dikkatli Tüketmesi Gereken Besinler

Bebeklerde gaz sancısı oluşmasına sebep olan bazı yiyecekler bulunur. Eğer bebek çok gazlıysa, bu yiyeceklerin ne anne ne de bebek tarafından tüketilmesi önerilmemektedir. Örneğin kuru fasulye, nohut, kereviz ve barbunya, gaz yapan yiyecekler listesinde en üst sıralarda yer alır. Burada önemli olan ayrıntı, annenin kendi vücudunu tanıması ve hangi besinleri tükettikten sonra gaz problemi yaşadığını gözlemlemesidir. Çünkü saydığımız besinler gaz konusunda sabıkalı olsa da kimi insanlarda böyle bir yan etkiye sebep olmamaktadır. Tüm bunlara rağmen bebeğin gaz sancısı devam ediyorsa mutlaka doktora danışmak gerekir.

Emziren Annelerin Tüketmesi Halinde Bebeğe Gaz Yapan Yiyecekler!

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Abay 1. Beceri. 2. Seziş, anlayış. 3. Büyük erkek kardeş.