Bebeklerde Düşük Doğum Ağırlığı Nedenleri

Bebeklerde Düşük Doğum Ağırlığı Nedenleri
13 Ağustos 2017

Uzmanlar, bebeklerde düşük doğum ağırlık nedeninin pek çok faktöre bağlı olduğunu ifade ederler.

Bebeklerde düşük doğum ağırlığı, bebeğin doğum kilosunun 2,5 kilodan az olması olarak tanımlanır. İngiltere'de dünyaya gelen her yüz bebekten altısının düşük doğum ağırlığında doğduğu, düşük doğum ağırlığının genellikle erken doğumda (prematüre) karşılaşıldığı biliniyor. Bazı durumlarda ise anne adayının rahminin küçük olması, düşük doğum ağırlıklı bebek doğumuna neden olabiliyor. Yapılan ultrason taramaları bebeğin düşük doğum ağırlıklı olup olmadığı konusunda uzmanlara fikir verir. Bebeğin ideal kilodan daha az olması ya da bebeğin zayıf doğması anne adaylarını endişelendirse de düşük doğum ağırlığıyla doğan tüm bebeklerde her zaman sağlık sorunlarını ortaya çıkmadığının bilinmesinde fayda vardır. Bebeğin düşük kiloda doğmasının pek çok nedeni vardır. Bebeklerde düşük doğum ağırlığı nedenlerinden bazıları ise;

Bebeklerde Düşük Doğum Ağırlığı Nedenleri

Uzmanlar, bebeklerin düşük doğum ağırlıklı doğmasının çok fazla nedeni olduğunu belirtirler. Bazı durumlarda bebeklerin tamamen genetik nedenlere bağlı olarak dünyaya geldikleri ifade edilir. Kısa boylu ve zayıf genetik yapıya sahip ebeveynlerin bebeklerinin de düşük doğum ağırlığının görülebileceği ifade edilir. Bunun dışında bebeğin düşük doğum ağırlığı ile dünyaya gelmesinin başlıca nedenleri arasında şu durumlar gösterilir. 

  Bebeklerde Düşük Doğum Ağırlığı Nedenleri  

- Erken Doğum; bebeğin 40. haftadan önce doğması nedeniyle yeteri kadar büyüyecek vaktinin olamaması.

- Çoğul Gebelik; gebelik ikiz ya da daha fazla bebekle oluştuysa, birden fazla bebeğin büyümek için yeteri kadar alan bulamaması.

- Genetik Yansımalar; ebeveynlerin genetik yapılarının bebeğe yansıması.

- Plasentada Kan Akışı Düşüklüğü ; plasentada bebeğin kan akışını düşüren durumların yaşanması durumu. (Yeteri kadar oksijen ve besinin bebeğe ulaşmaması nedeniyle bebeğin büyümesinin yavaşlaması.)

- Yüksek Tansiyon; hamilelik döneminde anne adayının tansiyonun yüksek seyretmesi düşük doğum ağırlığına neden olabilmektedir.

- 9 Aylık Periyotta Sağlık Problemleri; anne adayının gebeliği süresince sağlık sorunları ya da duygusal sorunlar (gebelik depresyonu) yaşamasının bebeğin gelişimini yavaşlatabileceği biliniyor.

Düşük Doğum Ağırlığı İle Doğan Bebekler İçin Mutlaka Yardım Alın

Bebekleri düşük doğum ağırlığı ile dünyaya gelen ebeveynlerin mutlaka doktor yardımı almaları gerektiği belirtilir. Düşük doğum ağırlığı ile doğan prematüre bebekler; gebeliğin 37.haftasından önce doğan bebeklerdir ve prematüre bebek, yani erken doğmuş bebek olarak adlandırılırlar. Prematüre bebekler doğumlarından sonra birkaç gün ek gözetimde tutulurlar. Erken doğan bebekler çok az ya da yok denecek kadar sağlık sorunu yaşamalarına rağmen iyi durumda olurlar. 1500 gram civarı doğan bebeklerin ise doğum sırasında farklı sağlık sorunları yaşama riskinin daha yüksek olduğu söylenir.  

 Prematüre Bebeğin Bakımı Nasıl Olmalı?   

Bebeklerde Düşük Doğum Ağırlığı Nedenleri  

Düşük Doğum Ağırlığın İki Ana Nedeni

Bebeklerde düşük doğum ağırlığının istenmeyen bir durum olduğunu ifade eden uzmanlar, düşük doğum ağırlığının iki ana nedeni olduğunu ifade ederler. Bunlardan birisi; prematüre doğum diğerinin ise rahim içi gelişme geriliği olduğu ifade edilirken, anne adayının gebeliği  boyunca yaşam tarzı ya da genetik faktörler, bebeğin düşük doğum ağırlığıyla doğmasının altında yatan nedenler olarak gösterilir.

 Bebeklerde Düşük Doğum Ağırlığının Gruplandırılması

- Düşük Doğum Ağırlığı (LBW) : Bebeğin doğumda 2500 gramdan az olması,

- Çok Düşük Doğum Ağırlığı (VLBW): Bebeğin doğumda 1500 gramdan az olması,

- İleri Derecede Düşük Doğum Ağırlığı (ELBW): Bebeğin doğumda 1000 gr. dan az olması.

  Bebeklerde Düşük Doğum Ağırlığı Nedenleri

Bebeklerin Düşük Doğum Ağırlığı İle Doğmalarının Diğer Olası Nedenleri

- Genelde 17 yaşın altında gebe kalanlarda düşük doğum ağırlığı riski yüksektir. (adölasan- erken yaşta gebelik)

- Hamilelikte sigara içmek,

- Gebelik sırasında yetersiz kilo alımı,

- Şeker hastalığı (diyabet),

- Gebelikte enfeksiyonlar,

- Hamileyken alkol kullanmak,

- Serviks anormallikleri,

- Yüksek tansiyon,

- Gebelikte kronik hastalık,

- Rahim anormallikleri,

- Fetüste ikiz ya da üçüz,

- Bir önceki gebelikte erken doğum.

Bebeklerin İdeal Doğum Kilosu Kaç Olmalı?

Uzmanlar sağlıklı bebeklerin doğduklarında çeşitli ağırlıkta olabileceğini belirtiler. Doğum ağırlığı 2.4 kg'in altında olan bebeklerin gebelik sırasında yeterince beslenmediği ya da anne karnındaki bebeğin büyümesinin bir şekilde engellendiğini ifade eder. Bununla beraber 3 kg'lik bir bebeğin 4 kg'lik bir bebek kadar sağlıklı ve güçlü olabileceğine de dikkat çekilir.   

Bebekler Hangi Ayda Kaç Kilo Olmalılar?    

Bebeği Düşük Doğum Ağırlığı İle Doğan Annelere Öneriler

Düşük doğum kilosu ile doğan bebekleri, doğumdan sonraki dönemde mutlaka bol bol emzirmelisiniz. Sütünüz yoksa arttırmak için her yöntemi uygulamaya çalışmanız tavsiye edilir. Bunun nedeni olarak da zayıf doğan bebeklerin sağlıklı şekilde büyüyebilmelerini sadece anne sütünün sağladığı gösterilir. Bununla beraber, rutin doktor kontrollerini aksatmadan bebeğinizin gelişimini dikkatlice izlemenin yanında aylık kilosunu takip etmeniz önerilir.   

Anne Sütünü Artıran Besinler

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Padişah Hükümdar, sultan.