Bebeklerde Ağız Kokusu Neden Olur?
Bebeklerde görülen ağız kokusu, çeşitli hastalıkların habercisi olabileceği gibi basit ve tedavisi kolay sebeplerle de ortaya çıkabilir.
Bebeklerde ağız kokusu birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir. Örneğin hijyen yetersizliği gibi fizyolojik durumlar bebeklerde ağız kokusuna neden olabilirken, boğaz enfeksiyonu veya altta yatan patolojik bir hastalık da ağız kokusu ile belirti verebilir. Bu nedenle ebeveynler, bu tür bir durumla karşılaştığında endişelenmeden sebeplerini araştırmalı ve aşağıda değindiğimiz fizyolojik faktörlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını incelemelidir. Eğer bebeğin ağız hijyeninin özenle yapıldığından veya aç olmadığından eminseniz, ağız kokusunun sebebi için mutlaka bebeğin takibini yapan doktor ile iletişime geçmelisiniz. Özellikle bebeklerde uzun süre geçmeyen ağız kokusunun her ihtimale karşı incelenmesi önerilmektedir.
Peki, bebeklerde ağız kokusu nasıl giderilir? Ağız kokusunu önlemek için neler yapılabilir? Sizler için hazırladığımız bu yazıda; bebeklerde ağız kokusu ile ilgili merak edilenleri derledik.
Bebeklerde Ağız Kokusu Neden Olur?
Bebeklerde ağız kokusu, tıpkı yetişkinlerdeki gibi birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ebeveynler tarafından normal karşılanan ve çoğu zaman önemsenmeyen bu durum, genellikle son tüketilen yiyecek, aç olup olmama durumu veya hijyen yetersizliği gibi fizyolojik nedenlerden kaynaklanır. Ancak nadir de olsa patolojik hastalıklar da bebeklerde ağız kokusuna sebep olabilir. Şimdi, bebeklerde ağız kokusuna yol açabilen faktörleri daha detaylı inceleyelim;
Bebeklerde ağız kokusuna neden olabilen fizyolojik faktörlerin başında açlık, su içmeme, B12 ve demir eksikliği, damak problemleri, kusma, ağız içi enfeksiyonları, diş çürükleri ve pamukçuk gelmektedir. Patolojik sebepler arasında ise sinüzit, akciğer enfeksiyonu, bademcik iltihabı, boğaz enfeksiyonları, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, diyabet, böbrek yetmezliği, bebek reflüsü, bağırsak emilim problemleri ve pilor stenozu gibi hastalıklar bulunmaktadır. Fakat çoğu bebekteki ağız kokusu, basit ve tedavisi kolay sebeplerden kaynaklanmaktadır. Eğer uzun süredir geçmeyen bir koku mevcutsa, o halde mutlaka çocuk doktoru, kulak burun boğaz uzmanı veya çocuk diş hekimine danışmak gerekir.
Bebeklerde Ağız Hijyenine Dikkat!
Çoğu ebeveyn, bebeklik döneminde çıkan dişlerin dökülecek olması sebebiyle bebeklerinin ağız bakımını ihmâl edebiliyor. Fakat toplumda bilinenin aksine, bebeklerin ağız temizliği yenidoğan döneminden itibaren günlük olarak yapılmalıdır. Çünkü ağız içinin iyi temizlenmemesi, bakterilerin çoğalmasına ve aft gibi ağız içi yaralara sebep olabiliyor. Bu nedenle bebeğin doğumundan itibaren, özellikle gece uyumadan önce ağız içi ve dil üstü, gazlı bez veya ıslak bir tülbent ile temizlenmelidir.
Bununla birlikte eğer bebek biberonla besleniyorsa, biberon ucuna bal gibi şekerli yiyecekler sürülmemelidir. Aksi halde bebekte biberon çürüğü gelişerek ağız kokusu ortaya çıkabilmektedir. Peki, emzik ağız kokusu yapar mı? Eğer emzik iyi temizlenmez ise üstündeki bakteriler bebeğin ağzına bulaşabilir. Bu durumda bebeğin ağzında enfeksiyon gelişip ağız kokusu ortaya çıkabilir. Yani, dolaylı yoldan da olsa emzikler de iyi temizlenmediği sürece bebeklerde ağız kokusuna neden olabilmektedir.
Bunu da Okuyun: Yenidoğan Ağız Temizliği Nasıl Yapılır?
Bebeklerde Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?
Bebeklerde ağız kokusunu gidermek için öncelikle sorunun kaynağını bulmak gerekir. Bunun için de bebeğin hekim tarafından incelenmesi, tedavinin ilk ve en önemli adımını oluşturuyor. Bununla birlikte, aşağıdaki öneriler de bebeklerde fizyolojik ağız konusunun giderilmesine yardımcı olacaktır.
- Diş fırçalama alışkanlığını küçük yaşlardan itibaren kazandırmak,
- Bebeğin dişleri yeni çıksa dahi parmak diş fırçaları ile temizliğini gerçekleştirmek,
- Yenidoğan döneminden itibaren dil ve ağız temizliğini aksatmamak, (ıslatılmış bir tülbent ile silebilirsiniz.)
- Ek gıdaya başlayan bebeklere gün içinde sık sık su içmeyi teklif etmek,
- Burun tıkanıklığını önlemek,
- Solunum yolu hastalıkları mevcut ise vakit kaybetmeden tedaviye başlamak,
- Bebeklerde ağız kokusu nasıl geçer sorusuna verilebilecek en iyi yanıtlardan biri de uzun süre aç kalmamasını sağlamaktır.
Hangi Durumlarda Doktora Başvurulmalıdır?
Bebeklerde ağız kokusu, gerekli önlemleri almaya rağmen uzun süredir geçmiyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bu gibi durumlarda bebeği takip eden doktor çeşitli test ve tetkiklerle kokunun neyden kaynaklandığını bulabilir veya aileyi farklı branşlara yönlendirebilir.
Bunu da Okuyun: Diş Çıkaran Bebekleri Rahatlatmanın 10 Yolu!
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var