Bebeklerin Yataktan Düşmesi Hangi Durumlarda Tehlikelidir?
Bebekler dönemeye başladıkları andan itibaren düşme eğilimi gösterirler. Bebeğin yataktan ya da yüksek bir yerden düşmesinde mesafe önem taşır.
Bebekler Yataktan Düşerse Ne Yapılır?
Anne adaylarının en çok korktuğu ve paniklediği anlardan birisi şüphesiz bebeklerinin düştüğü anlardır. Özellikle bebeklerin yeni yeni hareketlenmeye başladıkları ya da yürümeye başladıkları zaman yaşanan düşme olayları bazı durumlarda ciddi sonuçlar doğurabilir. Annelerin bebeklerin düşmesi durumunda korkup panik yaşamalarının, düştükten sonra çok fazla zarar görmemiş bebeğin korkmasına neden olduğu belirtilir. Söz konusu durumlarda annelerin ilk yapmaları gereken şeyin sakin olmak ve durumu anlamak olduğu ifade edilir. Bebekler büyüme sürecinde pek çok düşme şekli yaşayabilecekleri belirtilirken, bunlarda arasında en sık karşılaşılanlarının; yataktan ve yüksek bir yerden düşme olduğu ifade edilir. İlk düşmelerin bebeğin ilk dönmesinin gerçekleştiği ve ebeveynler tarafından bu durumun henüz fark edilmediği evre olarak kabul edilir. Bu nedenle bebekler hareketlenmeye başladığı aylarda (3-4. Aylar) annelerin bebekleri yatak, koltuk gibi yüksek yerlerde tek başına bırakmamaları önerilir. Peki, Bebekler yataktan düşerse ne yapılır?
Düştüğü Mesafe Önemlidir
Uzmanlar, bebeklerin yataktan ya da yüksek bir yerden düştüğü zaman en önemli şeyin düştüğü mesafe olduğunu ifade ederler. Bebeğin düştüğü mesafenin 50 cm'in üzerinde olması durumunda bebeğin zarar görme olasılığının yüksek olduğu belirtilir. Şayet bebeğin düşme mesafesinin 50 cm'in altında ise, bu durumda ilk olarak değerlendirilecek konunun bebeğin ağlayıp ağlamadığı olduğu ifade edilir. Bebek ağlıyorsa kusmasının normal olduğu, çünkü bebeklerin ağlamanın şiddeti nedeniyle kusabileceği belirtilir. Bu şekilde bir kusmanın bebeğin bir kafa travması anlamına gelmediği belirtilirken, uzmanlar tarafından annelerin hemen telaş yapmamaları istenir. Bebek kucağa alındıktan sonra ağlamasını kesmesi durumunda bu ağlamanın normal kabul edildiği belirtilir.
Bebek Düştükten Sonra Yapılacak İlk Muayene Önemli
Bebeklerin düşmelerinden sonra yapılacak ilk muayenenin önemli olduğuna dikkat çeken uzmanlar, öncelikle düşen bebeğinizin üzerindeki giysilerini çıkararak neresinin üzerine düştüğünü gözlemlediğiniz ve o bölgeye yoğunlaşarak kontrol etmeniz önerilir. Eğer bebek düşerken görülmedi ise, kafasında başlayarak kolları, köprücük kemikleri, vücudun diğer yerleri ve bacaklarına parmakla dokunarak ve elleyerek herhangi bir hassasiyet olup olmadığını kontrol etmeniz gerektiği belirtilir.
Yataktan ya da Yüksekten Düşme Sonucundaki Kafa Vuruşlarında Morarma Görülebilir
Bebeğin yataktan ya da yüksek bir yerden düşmesi sonucunda yapılan ilk muayenesinde hemen bir şey görmeyebilirsiniz. Fakat aradan biraz zaman geçtikten sonra, özellikle de bebeğin düşmesi sonucu kafasını vurma durumlarında darbe alan bölgenin morarmaya başlayabileceği belirtilir. Bu gibi durumlarda ilk yapılacak şeyin bu bölgeye soğuk kompres uygulamak olduğu belirtilir. Düşme sonucu darbe alan bölgeye soğuk kompres uygulamanın deri altı kanamasını durdurduğu ve oluşan morluğun ilerlemesini engellediği ifade edilir.
Bu Belirtileri Gösteriyorsa Acil Olarak Doktorunuzla İrtibat Kurun
Bebeğinizin yataktan düşme sonucunda; kolunu bacağını oynatamama, genel halinde uyku eğilimi, herhangi bir yerinde güçsüzlük ve dalgınlık gibi belirtileri göstermesi durumunda acil olarak doktorunuzla görüşmeniz ve mutlaka bir sağlık kuruluşuna götürmeniz tavsiye edilir. Bebeklerin düşmesi sonucunda kafa darbesi alması durumunda ebeveynlerin yapması gereken durumlar ile ilgili detaylı bilgi için linki tıklayabilirsiniz.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var