Bebeklerin Uyumasını Güçleştiren 9 Durum

Bebeklerin Uyumasını Güçleştiren 9 Durum
21 Mayıs 2020

Bebeğim uyumuyor cümlesi, çoğu annenin ortak söylemidir. Peki, bebekler neden uyumaz? Bu sorunun birçok yanıtı var. İşte bazıları...

Bebekler neden uyumaz sorusu, belki de milyonlarca ebeveynin cevabını aradığı bir konuyu oluşturuyor. Çünkü bu süreçte aslında anne ve baba da uykusuz kalıyor. Dolayısıyla ebeveynlerde bir gerginlik ve endişe hali olabiliyor. Bebeğin uyku düzeni otursa dahi, diş çıkarma gibi bazı özel dönemlerde veya yanlış yatak seçimi gibi faktörlerde de yine uyku problemleri görülebiliyor. Bu nedenle bebekler neden uyumaz ya da bebeğim uyumuyor gibi söylemlerin ardında aslında pek çok neden yatıyor. Biz de sizler için hazırladığımız bu yazıda, bebekler neden uyumaz sorunun cevabı olabilecek bazı sebepleri sıraladık…

Bebekler Neden Uyumaz?

Bebeğim uyumuyor sözü, eminiz ki çoğu annenin ortak söylemini oluşturuyor. Uyumayan bebek ile yaşamanın da sizler ve eşleriniz için de uykusuz geceler olduğunu tahmin edebiliyoruz. Peki, bebekler neden uyumaz? Bu sorunun birçok yanıtı var. İşte bazıları...

Kolik Sancıları

Bebekler niçin uyumaz sorusuna uzmanların ilk cevabı kolik sancıları oluyor. Bebeğin uyumasına engel olan hatta uykusundan uyandırabilen kolik sancıları, yalnızca bebeği değil ebeveynlerini de huzursuz ediyor. Peki, nedir bu kolik sancısı? Kolik, ortada görünür bir neden olmadan bebeğin uzun süre boyunca yoğun ve sakinleştirilemeyen ağlama nöbeti geçirmesi olarak tanımlanabilir. Bu ağlama nöbetleri, genellikle doğumdan sonraki 2. – 4. hafta başlar ve en geç 6. ayda son bulması beklenir. Uzmanlar, kolik ağlamalarına neyin sebep olduğunu henüz tam olarak kestiremeseler de şu an için ortak görüş, bebeğin sindirim sisteminin henüz gelişmemiş olması ve yoğun gaz sancıları çekmesi şeklindedir. Yoğun gaz ile birlikte reflünün, besin alerjisinin (anne sütü veya mama alerjisi) ve bebeğin çok fazla çevresel uyarana maruz kalmasının da kolik sancılarını tetikleyebileceği düşünülüyor. Peki, kolik ile normal ağlama nasıl ayırt edilir? Bir bebek eğer kolik sancısından ağlıyorsa, genellikle bacaklarını karnına doğru çeker. Karnı şiştir, ağlarken yüzü kızarır ve ellerini yumruk yapar. Özellikle yenidoğan bebeğim uyumuyor ve sürekli ağlıyor diyorsanız, altında kolik sancıları yatıyor olabilir.

Kolik ile ilgili daha fazla bilgi için linke tıklayın!

Bebeklerin Uyumasını Güçleştiren 9 Durum

Acıkmış Olabilir

Bebeğin acıkmış olması da bebekler neden uyumaz sorusunun bir diğer cevabını oluşturuyor. Özellikle yenidoğan bebekler az az ama sık sık beslenirler. Bunun nedeni tamamen gelişmemiş olan sindirim sistemleridir. Bu nedenle birkaç saatte bir beslenmeleri gerekir. Unutmayın, bebeğiniz size tok gibi görünse de hala aç olabilir. Bu nedenle uykuya geçemediği ve ağladığı zamanlarda emzirmeyi teklif edebilirsiniz. Eğer süt içtikten sonra rahatlıyor ve uykuya geçiyorsa, uyumama sebebinin açlık olduğu düşünülebilir.

Diş Çıkarma Dönemi

Bebeklerin en huzursuz ve ağlamaklı olduğu dönem, diş çıkarma dönemidir. Genellikle 6. ayda başlayan bu süreç, bazı bebeklerde birkaç ay geç başlayabiliyor. Diş çıkarma dönemi başladığında ise diş etleri hem kaşınıp hem de acıyabiliyor. Bu sancıya ateş de eklenebiliyor. Dolayısıyla böylesi bir tabloda bebekler oldukça huzursuz ve keyifsiz olabiliyor. Huzursuzluk hali de bebeğin uykuya geçişini zorlaştırabiliyor. Özellikle 6 aylık bebeğim uyumuyor diyorsanız, sizde de diş çıkarma süreci başlamış olabilir. Peki, bu süreçte hem bebeği rahatlatma hem de uyumama problemini önlemek için neler yapabiliriz? Öncelikle bebeğin diş etlerini rahatlatmak gerekiyor. Bunun için de doktorunun onay verdiği jelleri kullanmak gerekebiliyor. Aynı şekilde diş kaşıyıcı aparatlar ve uygulanacak olan diş eti masajı da bebeği rahatlatabiliyor ve bebeklerde uyumama sorununu bir nebze de olsa hafifletebiliyor.

Bebeklerin Uyumasını Güçleştiren 9 Durum

Bebekler Neden Uyumaz: Hastalık

Bebeğiniz önceden sorunsuz bir şekilde uyuyor ancak son zamanlarda ağlayarak uykusundan uyanıyor veya uykuya dalamıyorsa, bunun nedeni bir hastalık olabilir. Örneğin; üst solunum yolu enfeksiyonları, kabızlık, burun tıkanıklığı ve yukarıda da belirttiğimiz gibi gaz sancısı gibi problemler, bebeklerde uyku sorunu gibi durumlara yol açabiliyor.

Gece ve Gündüzü Ayırt Edememe

Bebekler henüz dünyada çok yeni olduklarından, sisteme ve kurallara elbette oldukça uzaklar. Dolayısıyla gece – gündüz kavramları yoktur ve bizler gibi gece olduğunda uyuması gerektiğini bilmezler. Daha da önemlisi, uykuya nasıl geçileceğini bilmediklerinden, ebeveynlerinin desteklerine ihtiyaç duyarlar. Peki, bebeklerin gece gündüz farkını öğrenmeleri mümkün mü? Tabii ki mümkün… Eğer bebeğinizin aç olmadığına veya kolik sancısı çekmediğine eminseniz,  uyuyamamasının nedeni gece – gündüzü ayırt edememesi olabilir. Bunu öğretmek için ise gündüzleri tüm perdeleri açıp içeriye güneş ışığının girmesini, gece ise daha sessiz ve loş bir ortamın oluşmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede, kısa süre içinde bebeğiniz gece gündüz ayrımını öğrenecektir.

Gündüz Uykularının Uzun Olması

Yenidoğan bebekler, günlerinin çok büyük bir kısmını uyuyarak geçirirler. Bu süreçte ne zaman uyuyup ne zaman uyanacaklarına da kendileri karar verir. Genellikle 2-3 saat uyku, 1-2 saat uyanık kalırlar. 3. aydan sonra ise bir rutin oluşmaya başlar ve 2 – 4 saatlik gündüz uykuları onlar için yeterli gelmeye başlar. 6. aydan sonra gündüz uykuları iyice azalır ve birer saatlik 2 adet gündüz uykusu uyuyabilirler. Yürüme evresinde ise gündüz uykusu 1’e düşebilir. Bebeğin gündüzleri çok fazla uyuması, geceleri deliksiz bir uyku çekmesine engel olabilir.  Bunu önlemek için bir uyku rutini oluşturmanız faydalı olacaktır.

Bebeklerin Uyumasını Güçleştiren 9 Durum

Bebekler Neden Uyumak İstemez: Çok Uykulu Olması

Bebekler rutini sever ve düzenleri bozulduğunda kolayca öfkelenebilirler. Uyku rutini de buna dahil… Eğer herhangi bir sebepten bebeğinizi daha geç yatırırsanız, yorgunluk nedeniyle öfkelenebilir, ağlama krizlerine girebilir ve bir türlü uykuya dalamayabilir. Bu nedenle önerimiz, bebeğinizin uyku rutinine bağlı kalmanız ve her zaman aynı saatlerde uyutmaya çalışmanız yönünde olacak.

Yanlış Yatak Seçimi

Bilindiği gibi uyku, bebeklerin hem fiziksel hem de ruhsal gelişimi açısından oldukça önemlidir. Haliyle, uykunun kalitesi olabilmesi için bebeğin yatağının da doğru seçilmiş olması gerekir. Ortopedik bebek yatakları bu süreçte faydalanabileceğiniz en ideal yataklardır. Yatağın ne sert ne de çok yumuşak olması gerekir.  Bebeğiniz yenidoğan ise baş kısmı birkaç santim yüksekte olmalıdır. Kullanılan kumaşlar ise asla bebeği terletecek sentetik ürünler olmamalıdır. Aksi halde terleyen bebekler sık sık uyanacak ve rutin oluşturmanız zorlaşacaktır. Bununla birlikte, oyun vaktinde yatağına oyuncaklar koyabilirsiniz ancak uyku zamanı geldiğinde maksimum 1 uyku arkadaşı olması yeterlidir. Çünkü yatağın kalabalık olması, onun dikkatini dağıtıp uyumasını güçleştirebilir.

Bebek yatağı nasıl olmalı?

Bebekler Neden Uyumaz: Uygun Olmayan Ortam veya Fazla Uyaran Olması

Daha kolay yemek yiyor veya oyalanıyor düşüncesiyle bebeğe televizyon izletmek veya tablet / telefonlardan herhangi bir video açmak, aslında yapılabilecek en büyük yanlışlardan biridir. Biz her ne kadar görmesek de bu cihazların yaydığı mavi ışıklar, beyne gönderilen uyku sinyallerinin bozulmasına neden oluyor.  Ayrıca cihazdan çıkan ses sürekli bebeği uyarıyor ve uykuya geçmesini ya da kaliteli bir uyku çekmesini zorlaştırıyor. Dolayısıyla yapılabilecek en doğru şey, bebeği elektronik cihazlardan olabildiğince uzak tutmaktır. Bebekler neden uyumaz sorusunun bir diğer cevabı da uygun ortamı sağlayamamaktır. Nasıl ki bizler uykuya geçerken sessiz ve loş bir ortam arıyorsak, aynı şekilde bebekler için de uyku vakti geldiğinde uygun ortamı oluşturmaya dikkat etmeliyiz.

Bebeğinizin uykuya dalmasını kolaylaştıracak 10 öneri!

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Oba 1. Çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk. 2. Genellikle bölmeli göçebe çadırı.