Bebekler Kaçıncı Ay Balık Yemeye Başlayabilir?

Bebekler Kaçıncı Ay Balık Yemeye Başlayabilir?
27 Mart 2019

Bebekler balık yiyebilir mi? Bebeklere balık ne zaman verilmeye başlanır? Nasıl pişirilir? Anne sütü alan bebeğe balık yedirilir mi? Detaylar yazımızda!

Bebekler Hangi Balıkları Yiyebilir?

Yüksek protein içeriğine sahip olan balık, aynı zamanda vücut için elzem olan aminoasit zengini bir besindir. Özellikle beyin ve göz gelişimini destekleyen balık, haftada en az 2 gün tüketilmelidir. Ancak bebeğine alerji yapma ihtimali nedeniyle anneler tarafından tereddütle bakılır. Peki, konuyla ilgili uzmanlar ne diyor? Bebekler balık yiyebilir mi? Bebeklere balık ne zaman verilmeye başlanır? Nasıl pişirilir? Anne sütü alan bebeğe balık yedirilir mi? Detaylar yazımızda!

Bebeklere Balık Ne Zaman Yedirilir?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bebeklerin ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenmesi gerektiğini belirtir. Çünkü anne sütü, bebeğin ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin hepsini tek başına karşılar. Ancak anne sütü 6. aydan sonra bebeğin gelişimi için gerekli olan bileşenleri tek başına karşılayamayabilir. Bu nedenle 6. ay itibariyle ek gıdaya başlanması tavsiye edilir. Ek gıdaya başlarken, henüz bebeğin sindirim sisteminin tam olarak gelişmediği ve alerji potansiyelinin yüksek olduğu bilinmelidir. Bu nedenle ilk besinleri seçerken, yoğurt ve çorba gibi hazmı kolay yiyeceklerle başlangıç yapmak doğru olacaktır. Kırmızı et, tavuk eti ve balık gibi yiyecekler ise en erken 8. aydan sonra azar azar bebeğin menüsüne eklenmelidir. Çoğu uzman, alerji potansiyeli yüksek ve hazmı zor olduğu için 8. aydan önce bu besinlerin bebeklere verilmemesi gerektiğini belirtmektedir. Özellikle alerji riskli bebeklerin 1 yaşından sonra bu besinleri tüketmeye başlaması çok daha güvenlidir.

Bebekler Kaçıncı Ay Balık Yemeye Başlayabilir?

Bebekler Hangi Balıkları Yiyebilir?

Bebeğinize yedireceğiniz balığı seçerken aşağıdaki kriterleri göz önünde bulundurmanız faydalı olacaktır.

  • Dip balıkları ağır metal içerebildiğinden, yüzey balıkları tercih edilmelidir.
  • Balığın taze olmasına ve mevsiminde tüketilmesine özen gösterilmelidir.
  • Çiftlik balıkları ve konserve balık yerine deniz balığı olmasına dikkat edilmelidir.
  • Boğulma riskine karşı hamsi gibi küçük ve bol kılçıklı balıklar tercih edilmemelidir.
  • Somon ve palamut gibi yağlı balıkları vermek için 1 yaşını beklemek daha sağlıklıdır.
  • Amerikan Gıda ve İlaç Yçnetimi, ağır cıva içerdiği için çocuklara kılıç balığı verilmesini kesinlikle önermiyor.
  • Akya, sinarit, mırlan ve lagos iyi birer başlangıç olabilir.

Bebekler Kaçıncı Ay Balık Yemeye Başlayabilir?

Bebeklere Balık Nasıl Pişirilmeli?

Bebeklerin sindirim sistemi tam olarak gelişmemiş olduğundan, öncelikle balığın iyi pişirilmiş olması gerekir. Fırında pişirmek veya haşlamak, minikler için idealdir. Ayrıca kızartılan balık daha yoğun kokacağı için bebeğin balık yemeyi reddetmesine sebep olabilir.

Anne Sütü Alan Bebeğe Balık Verilir mi?

Emziren ve aynı zamanda bebeği ek gıdaya başlayan annelerin aklına takılan sorulardan bir diğeri de anne sütü alan bebeğin balık yiyip yiyemeyeceğidir. Uzmanlar, anne sütü alan bebeklerin balık tüketmesinde herhangi bir sakınca bulmamaktadır. Aynı şekilde gün içinde yoğurt yiyen bebekler, akşamında balık yiyebilir. Önemli olan balığın taze olmasıdır.

Bebekler Kaçıncı Ay Balık Yemeye Başlayabilir?

Bebekler Haftada Kaç Kez Balık Yemeli?

İçerdiği yağlar ile bebeğin göz, beyin ve fiziki gelişimine destek olan balık, doktorun onayı alınarak en erken 8. ayda, haftada bir kere verilebilir. İlerleyen aylarda haftada ikiye çıkartabilirsiniz. Bebeğin alerjik reaksiyon gösterme ihtimaline karşı bebeğinize ilk kez vereceğiniz tüm besinleri asgari düzeyde tutup, bebeğinizi gözlemlemelisiniz. Eğer alerjik reaksiyon gösterirse doktorunuza danışmalı ve bir süreliğine o besini bebeğinizin menüsüne eklememelisiniz.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Daime Sürekli, sonsuz.
Erkek Bebek İsimleri
Oba 1. Çadırlarda yaşayan göçebe ailelerin meydana getirdiği topluluk. 2. Genellikle bölmeli göçebe çadırı.