Bebek Sahibi Olmanın Masrafı Ortalama Ne Kadar?
Günümüzde bebek sahibi olmak isteyen çiftler, sandığından çok daha fazla masraflarla karşılaşabiliyor. Peki, bebek sahibi olmayı planladığınız andan itibaren sizi bekleyen masraflar neler?
Bebek sahibi olmanın masrafı sanıldığı kadar uygun mu? Evlendiniz, eşinizle mutlu bir hayat yaşıyorsunuz, birlikte belli bir vakit geçirdiniz... Gezdiniz, eğlendiniz ve artık çevrenizden baskılar gelmeye başladı. 'Ne zaman bebek yapacaksınız', 'Torunlarım olsun istiyorum' gibi söylemleri sürekli duyar hâle geldiniz. Artık siz de kendinizi bebek sahibi olmak için hazır hissediyorsunuz. Peki maddi açıdan hazır mısınız? Daha önce kabaca bir masraf planı çıkarttınız mı? Çocuk sahibi olmak, günümüz şartlarında ebeveynleri maddi açıdan biraz zorlayabiliyor. Doğumu planladığınız andan itibaren masraflar başlıyor ve bebeğiniz büyüyene dek, hatta yuvadan uçana kadar belli bir maddi sorumluluğun altına giriyorsunuz. Ama biz sizin için sadece hamilelik süreci, doğum ve doğum sonrasını kapsayan 1 yılı ele alarak kabaca bir hesap çıkarttık. Siz de eğer eşinizle birlikte bebek sahibi olmak için planlar yapıyorsanız, bu yazı maddi açıdan size fikir verecektir.
Bebek Sahibi Olmanın Masrafı Nedir?
Bebek sahibi olmanın masraflarını; hamilelik dönemi, doğum süreci ve doğumdan sonra olarak 3 parça halinde incelemek daha yararlı olacaktır.
Hamilelik Dönemi Masrafları
Hamilelik dönemi en az masraflı periyotumuz diyebiliriz. Gebeliğiniz boyunca devlet hastanesinde muayene olmanız durumunda, maaşınızdan 12 TL muayene ücreti kesiliyor. Özel hastanede muayene olmanız durumunda ise hastanenin SGK anlaşması varsa, muayene ücretinin bir kısmını SGK ödüyor. Aradaki farkı da siz ödüyorsunuz. Yine aynı şekilde gebeliğiniz boyunca yaptıracağınız test ücretlerinin maliyeti de özel veya devlet hastanesi seçiminize göre farklılık gösteriyor. Gebeliğe uygun kıyafet alışverişleri ve bebek için ufak hazırlıkların yapıldığı masraflar, 9 aya yayılacağı için aileleri fazla zorlamayabiliyor. Doğumdan hemen sonra ihtiyacınız olacak kıyafetleri, göğüs pedini, bebeğin yenidoğan kıyafetlerini de hesaba kattığımızda, çok pahalı ürünleri tercih etmediğiniz takdirde ortalama 1000-1500 TL gibi bir rakam söz konusu oluyor.
Doğum Masrafları
Doğum masraflarınızı, doğumu yapmak için seçeceğiniz hastane büyük oranda etkiliyor. Devlet hastanesinde doğum yapacaksanız, masraflarınızı SGK karşılıyor. Özel hastanede doğum yapmayı planlıyorsanız, fiyat hastaneden hastaneye göre değişiklik gösteriyor. Hastanenin SGK anlaşmasının olup olmaması, doğumdan sonra hastanede kalacağınız süre gibi pek çok faktör maliyeti etkiliyor. SGK anlaşmalı bir hastanede normal doğum ücretleri ortalama 400-1500 TL arasında değişirken, sezaryen doğum fiyatları SGK anlaşmalı bir özel hastanede 750-1500 tl arasında seyrediyor. Özel hastanede epidural anestezi ile doğum yapmayı tercih ederseniz, sezaryen doğum ücretinin üzerine bir de epidural anestezi için 300-1000 TL arası bir fiyat eklenmesi söz konusu oluyor.
Doğum Sonrası Masraflar
Doğumdan sonra olacak masrafların ortalamasında, seçtiğiniz ürünlerin kalitesi etkili oluyor. Bebeğiniz için alacağınız oda takımı, kıyafetler, bakım ürünleri, bezler, oto koltuğu ve bebek arabası gibi çoğu harcamanız ilk bir yıl en az 4-5 bin TL tutacaktır. Buna ek olarak, bebeğiniz ve kendiniz için gideceğiniz muayene ücretleri yine hastaneye göre değişiklik gösterecektir. Devlet hastanesinde muayene ücreti 12 tl olarak maaşınızdan kesilirken, özel hastanedeki ücretler, yine SGK anlaşması olup olmamasına göre değişiklik gösteriyor. Sizin özel hastaneye ödeyeceğiniz muayene farkı ise tek bir seferliği mahsus ortalama 60-70 TL oluyor. Tercihleriniz daha kaliteli ürünlerden yana olacaksa bu tutar 15.000 tl'ye kadar çıkmaktadır.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var