Relaktasyon Yöntemi ile ‘Sütüm Kesildi’ Cümlesi Tarihe Karışıyor

Relaktasyon Yöntemi ile ‘Sütüm Kesildi’ Cümlesi Tarihe Karışıyor
06 Mayıs 2019

Makalemizde; anne sütünün kesilmesi veya azalması durumunda uygulanan relaktasyon yöntemi ile ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.

Anne sütü, mucizevi bir besindir ve bebekler için anne sütünün inanılmaz bileşimini karşılayabilen başka bir gıda daha bulunmamaktadır. Mamalara her ne kadar esansiyel yağ asitleri, vitaminler, mineraller, lif ve amino asit eklenebilse de, anne sütündeki bağışıklık destekleyici antikorlar başka hiçbir besinde yoktur. Bu da anne sütünün bebek için ne kadar değerli olduğunu ortaya koymaktadır. Ancak bazı durumlarda doğumdan hemen sonra anne sütü gelmeyebilir veya bir süre sonra kesilebilir. İşte bu durumda, relaktasyon adı verilen yönteme başvuruluyor ve anne sütünün tekrar üretimi büyük oranda sağlanıyor. Bu yazımızda relaktasyon yönteminin ne olduğunu aktaracağız ancak öncesinde, anne sütünün kesilmesini etkileyen faktörlere göz atalım.

Relaktasyon Yöntemi ile ‘Sütüm Kesildi’ Cümlesi Tarihe Karışıyor

Anne Sütünün Kesilmesinin Nedenleri

Anne sütü çeşitli nedenlere bağlı olarak azalabilir veya tamamen kesilebilir. En sık rastlanan sebepleri ise şöyle sıralayabiliriz;

  • Stres: Stres, üzüntü ve depresyon, anne sütünün birden kesilmesinin en büyük sebeplerinden biridir. Stres, tüm hormonal dengeyi bozarak emzirme sürecini olumsuz etkileyebilir. Özellikle doğumdan sonra sütüm gelecek mi veya sütüm yetiyor mu gibi düşünceler yüzünden strese giren kadınların çoğu, emzirme ile ilgili problem yaşamaktadır.
  • Doğum Kontrol Hapları: Östrojen hormonunun ağırlıklı olduğu doğum kontrol haplarının, anne sütünü olumsuz etkilediği yapılan bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu nedenle emzirme sürecinde prezervatif veya spiral gibi alternatif doğum kontrol yöntemlerinden faydalanabilir ya da progesteron ağırlıklı doğum kontrol hapları tercih edebilirsiniz.
  • Kalsiyum Eksikliği: Kalsiyum eksikliği de anne sütünü olumsuz etkiler. Bu nedenle hem gebelikte hem de emzirme döneminde kalsiyum açısından zengin besinler tüketilmesi tavsiye edilir. Kalsiyum açısından en zengin olan besinler ise; süt ve süt ürünleri, et ve yumurtadır.
  • Düzensiz Emzirme: Anne sütünün azalmasındaki en önemli faktör düzensiz emzirmedir. Doğumdan sonraki ilk ay her 2 saatte bir emzirmeye dikkat etmelisiniz. İlerleyen dönemlerde de bebeğiniz emmese bile pompa ile sütünüzü çekebilir ve hormonlarınızı süt üretme konusunda uyarabilirsiniz.

*Anne sütünü destekleyen besinler için buraya tıklayabilirsiniz.

Relaktasyon Yöntemi ile ‘Sütüm Kesildi’ Cümlesi Tarihe Karışıyor

Relaktasyon Yöntemi Nedir?

Çeşitli sebeplerle sütü azalan veya kesilen anneler için artık çoğu hastanede relaktasyon merkezi bulunuyor ve uygulanan yöntemlerle anne sütü üretiminin devam etmesi amaçlanıyor. Relaktasyon adı verilen uygulamada, silikon beslenme pompası annenin göğsüne bağlanır ve enjektör ile üstten mama verilir. Bu sırada bebek sütün anneden geldiğini düşünür ve emmeye başlar. Bebek emdikçe süt kanalları uyarılır ve süt üretimi yeniden başlar.

Uygulama, genellikle 1 hafta boyunca bebeğin beslenmesi gereken her 3 saatte bir tekrarlanır. Çoğu anne 2-3 gün sonra damla damla süt üretmeye başlar. 1 hafta 10 gün sonra ise hemen hemen her şey normale döner. Siz de emzirme ile ilgili problem yaşıyorsanız, çoğu devlet hastanesinde bulunan relaktasyon merkezlerine başvurabilir ve emzirme ile ilgili yardım alabilirsiniz.

*Süt kanallarınızı meme masajı yaparak açın!

'Bebek Kahverengi Alanı Vakumlamalı'

Relaktasyon merkezleri hakkında bilgi veren Dr. Sami Ulus Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi hemşirelerinden Seval Öztürk, anneler için emzirme ile ilgili önemli bilgiler de verdi. Süt kanallarının göğsün kahverengi alanında olduğunu, bu nedenle bebeğin kahverengi alanı vakumlaması gerektiğini belirten Öztürk, ‘Annelerin %90’ı sadece memelerinin ucu ile bebeğini beslemeye çalışıyor. Bu da meme ucu yaralarına yol açıyor. Gerekli uyarılma olmadığı için de bebek sadece birkaç damla süt emebiliyor. Anne ise bebeğin doyduğunu sanabiliyor. Oysa bebeğin kahverengi alanı vakumlaması ile süt kanalları açılır.’ şeklinde açıklama yaptı.

Kokulu Kozmetik Kullanımına Dikkat!

Aynı hastanede görevli olan uzman doktor Ebru Polat ise emzirme dönemindeki annelerin özellikle parfüm, jel vb. kozmetik ürün kullanımında dikkatli olması gerektiğini belirtti. ‘Bebek alışık olamdığı durumlarla, kokularla karşılaşınca ‘bu benim annem değil’ hissine kapılabilir ve emmek istemeyebilir’ diyen Polat, annelerin sosyal hayatlarında kendilerine emzirme için uygun alanlar yaratması gerektiğini vurguladı.

*5 adımda meme iltihabını önleyin!

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Galibe Üstün gelen, yenen, önde gelen.
Erkek Bebek İsimleri
Saadettin 1. Dinin mutluluğu.2. Dini uğurlu, kutlu kılan.