3 Yaş Grubu İçin 12 Etkinlik ve Oyun Önerisi!
3 yaş grubu için evde oynanabilecek oyunları ve etkinlikleri sıraladık!
3 yaş, bebeklikten çocukluk evresine geçişin ilk basamağıdır. Bu dönemde çocuklar sürekli oyun oynamak, yeni şeyler keşfetmek ve enerjilerini atmak isterler. Oyun da bebekler ve çocuklar için öğrenmenin en iyi yoludur. Çevreyi tanıma, özgüven kazanma, kas gruplarını geliştirme, yaratıcı düşünme ve daha birçok yetenek oyunlar sayesinde kazanılır. Ancak oyunlardan bahsettiğimiz verimi alabilmek için yaşa uygun oyunlar oynanması gerekir. Örneğin 3 yaş oyunları, 4 yaşındaki bir çocuğun ilgisi çekmeyeceği gibi gelişimine de katkı sağlamayabilir. Biz de sizler için bu yazımızda, yalnızca 3 yaş oyunları ve etkinliklerine değindik. İşte, 3 yaşındaki çocuklar için etkinlik önerileri…
3 Yaş Etkinlikleri ve Oyunları
1. Patates Baskısı
3 yaş etkinlikleri arasında en çok sevilen aktivitelerden biri olan patates baskısı, çocukların hayal gücünü geliştirmekle kalmıyor, ince motor becerilerinin gelişmesine de yardımcı oluyor. Peki, patates baskısı nasıl yapılır? Patatesi eşit bir şekilde ortadan ikiye kesin. Düz olan iç yüzeyine geometrik şekiller, hayvan figürleri veya doğadan nesneler çizin. Çizdiğiniz alanın dışında kalan yerleri keserek derinlik elde edin. Ardından çizdiğiniz yüzeyi bir fırça yardımıyla boyayın. Baskımız hazır! Şimdi hazırladığınız patates ile ister düz bir kağıda, ister eski bir tişörte çocuğunuzla birlikte rengarenk baskılar yapın.
2. Taş veya Makarna Boyama
Çocukların çok sevdiği boyama etkinliği ile devam edelim. Çocuğunuzla birlikte dışarıda veya sahilde ilginç şekilli taşlar toplayın. Daha sonra evde bu taşları sulu boya ile renklendirin. Hazırladığınız taşları evde aksesuar olarak kullanabileceğiniz gibi arkasına mıknatıs yapıştırıp buzdolabı üzerinde magnet olarak da kullanabilirsiniz. Boyamayı dilerseniz taş yerine değişik şekillerdeki makarnalar üzerinde de uygulayabilirsiniz.
3. Zıplama Etkinlikleri
3 yaş oyunları arasında yer alan zıplama ve atlama etkinlikleri, hem çocukların enerjilerini atmasını sağlıyor hem de kaba motor becerilerinin gelişmesine yardımcı oluyor. Üstelik bu etkinlik için herhangi bir materyale de ihtiyacınız yok. Çocuğunuzla birlikte hayali bir elma ağacından meyve topluyormuş gibi yapabilirsiniz. Ya da evde yastık gibi yumuşak nesneler yardımıyla bir parkur kurup, çocuğunuzun dengesinin ve kaslarının gelişmesini sağlayabilirsiniz.
4. Bowling
3 yaş ev oyunları arasında en sevilen aktivitelerden biri olan bowling, hem el-göz koordinasyonunun gelişmesini sağlıyor hem de kaba motor becerilerinin gelişmesine yardımcı oluyor. Oyun için hazır bowling takımı alabileceğiniz gibi pet şişelerden ve yumuşak bir toptan bowling seti oluşturabilirsiniz. Şişeleri çocuğunuzun zorlanmayacağı bir uzaklığa dizin ve top ile pet şişeleri tek seferde devirmesini isteyin. Bu sayede hem eğlenceli vakit geçirmiş olacak hem de çocuğunuzun fiziksel gelişimine katkı sağlayacaksınız.
Bunu da Okuyun: Kaba Motor Becerilerini Geliştiren Etkinlikler
5. Bilgi Yarışması
3 yaş eğitici oyunlar arasında yer alan bilgi yarışması, çocuğunuzun hem yeni şeyler öğrenmesi hem de öğrendiği şeyleri pekiştirmesi için mükemmel bir oyundur. Bu oyunda onu çok da zorlamayan ama düşünmesini sağlayan sorular sorabilirsiniz. Örneğin “İnekler nasıl ses çıkarır, muz tatlı mıdır yoksa ekşi midir?” gibi sorular yöneltebilirsiniz.
6. Oyun Hamuru
Oyun hamurları; ince motor becerilerinin gelişmesi, renklerin ve şekillerin tanınması, yaratıcılığın ve hayal gücünün desteklenmesi için vazgeçilmez bir araçtır. 3 yaşındaki çocuğunuza ufak yönergeler vererek oyun hamurundan şekiller yapmasını isteyebilir ve onu bir şeyler üretmeye teşvik edebilirsiniz.
7. Kavramları Öğrenme
3 yaş etkinliklerinin amaçlarından biri de çocukların kavramları öğrenmesini sağlamaktır. Bunun için çok eğlenceli bir oyun önerimiz var; geniş bir kaba yumuşak, sert, uzun, kısa özelliklere sahip farklı farklı nesneler koyun. Daha sonra çocuğunuzdan sert veya kısa nesneleri bir kenarda toplamasını isteyin. Bu oyun sayesinde hem çocuğunuz kavramları pekiştirecek hem de dokunma duyusu gelişecektir.
8. Taklit Etme
Çocuğunuzun yaşına uygun bir hikâye kitabını birlikte okuyun. Daha sonra çocuğunuzdan hikâyeyi canlandırmasını isteyin. Bu etkinlik çocuğunuzun hafızasının ve bedensel ifade yeteneğinin gelişmesini sağlayacaktır. Ayrıca bu oyun sayesinde çocuğunuza kitap okuma alışkanlığını da küçük yaşlardan itibaren kazandırabilirsiniz.
9. Gazete veya Dergilerden Şekiller Yapma
3 yaş aktiviteleri arasında yer alan bu etkinlikte, evde kullanılmayan gazete ve dergilerden çeşitli şekiller elde edebilirsiniz. Hatta kestiğiniz şekilleri farklı renklere boyayarak çocuğunuzun renkleri daha iyi tanımasını sağlayabilirsiniz. Makas kullanımı çocuğunuzun küçük kas gruplarının çalışmasına yardımcı olurken, boyama aktivitesi çocuğunuzun keyifli vakit geçirmesini sağlayacaktır.
Bunu da Okuyun: İnce Motor Becerilerini Geliştiren Etkinlikler
10. Mutfak Etkinlikleri
3 yaşındaki çocuğunuzla birlikte mutfakta vakit geçirmek hem onun için keyifli bir deneyim olacak hem de çocuğunuzun mutfaktaki nesneleri öğrenmesine yardımcı olacaktır. Örneğin birlikte çok basit tarifler hazırlayabilir, hazırlık aşamasında ondan süt, yumurta gibi bazı besinleri getirmesini isteyebilirsiniz. Ayrıca beraber yaptığınız tarif sonunda çocuğunuz başarma duygusunu tadacak ve bu sayede özgüveni de gelişecektir. Tabi, başlamadan önce mutfağı onun için güvenli hale getirmeyi ve kesici aletleri ortadan kaldırmayı unutmayın.
11. Saklambaç
Saklambaç, neredeyse her çocuğun severek oynadığı bir oyundur. Bu oyun, çocukları hayal güçlerini kullanmaya teşvik eder. Aynı zamanda sosyal becerileri de geliştirir. Oyunu daha da öğretici hale getirmek için 1’den 10’a kadar saymayı öğretebilirsiniz.
12. Sesleri Öğrenme
3 yaş oyunları için son olarak bir önerimiz daha olacak. Araba sesi, süpürge sesi veya hayvan sesleri gibi günlük hayatta sık sık duyduğumuz sesleri telefona kaydedin. Daha sonra bu sesleri çocuğunuza dinletip neyin sesi olduklarını sorun. Zorlandığı zaman ona ipuçları da verebilirsiniz. Bu oyun sayesinde çocukların işitsel dikkatleri gelişir, nesneleri veya canlıları seslerinden tanımayı öğrenirler.
3 Yaşındaki Çocuklar Neler Yapabilir?
3 yaş etkinlikleri ve oyunları oynanırken, bu yaştaki çocukların fiziksel ve ruhsal özelliklerini bilmek önemlidir. 3 yaş, artık bebeklikten çocukluğa geçişin ilk evresidir. Bu dönemde bebekler, artık birer birey olma yolunda ilk adımlarını atarlar. Bu nedenle her şeyi kendileri yapmak isteyebilir, yardım edildiğinde bir anda sinirlenebilirler. Ayrıca inatçı davranmak da 3 yaşındaki çocuklarda çok sık görülen bir durumdur. Fiziksel olarak ise bu dönemdeki bebeklerin makas kullanabilmeleri, hoplayıp zıplayabilmeleri, duran topa ayaklarıyla vurabilmeleri, kaşık kullanabilmeleri, birini taklit ederek daire veya çizgi çizebilmeleri beklenir. Ancak her çocuğun özel olduğu ve gelişim süreçleri farklı ilerleyebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle 3 yaşında her çocuğun bu yeteneklere sahip olmaması, akla hemen gelişim geriliğini getirmemelidir. Bu süreçte ufak sapmalar her zaman olabilir. Ancak gelişim geriliğinden şüpheleniyorsanız, bir uzmandan yardım almak faydalı olacaktır. Şimdi, siz de yukarıda sıraladığımız 3 yaş oyunları ve etkinlikleri arasından en beğendiğinizi seçin ve bebeğinizle oynamaya başlayın!
Bunu da Okuyun: Yaşa Göre Oyuncak Seçimi
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var